szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány törvénytervezete ellehetetlenítené a CEU budapesti működését, diszkriminatív és elfogadhatatlan.

Reagált a Közép-Európai Egyetem (CEU) a kifejezetten ráírt törvénymódosítási tervezetre.

Szolidaritás a Facebookon
A közösségi médiában az #istandwithceu hashtag-gel fejezik ki szolidaritásukat a CEU támogatók.

Az egyetem a honlapján azt írta, a módosítások ellehetetlenítenék a CEU budapesti működését. Az egyetem 25 éve működik Budapesten, összhangban a törvényekkel. A belengetett törvénytervezet közvetlenül a CEU-ra irányul, emiatt diszkriminatív és elfogadhatatlan. A CEU felszólítja a kormányzatot, hogy ejtse a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetéseket annak érdekében, hogy a CEU Budapesten továbbra is szabad és fügetlen nemzetközi felsőoktatási intézményként működhessen.

Michael Ignatieff rektort idézve azt írták, "bármely, a CEU működését ellehetetlenítő törvénymódosítás rosszat tenne a magyar akadémiai életnek, és negatívan hatna Magyarország kapcsolataira a szomszédaival, EU-s partnereivel és az Egyesült Államokkal". Ignatieff arra szólította fel a kormányt, kezdjen tárgyalásokba az egyetemmel, hogy kielégítő megoldást találjanak a CEU további működésre, illetve hogy az egyetem megkaphassa azt a tudományos szabadságot, amely elengedhetetlen a fennmaradásához - folytatódott a közlemény.

Néhány tény a CEU-ról, amit érdemes számba venni (idézet a közleményből)

  • A CEU 2016-ban ünnepelte 25. évfordulóját. Nincs más kívánsága, csak hogy Budapesten maradjon.
  • A CEU mélyen beágyazódott a magyar tudományos életbe, szorosan együttműködve számos kiváló magyar akadémiai intézménnyel - az ELTE-től a Magyar Tudományos Akadémiáig - kutatási projektekben, az oktatás- és tudásmegosztás terén, valamint a diákmobilitás támogatásában.
  • A CEU-n tanuló, évente mintegy 1800 diák legnagyobb csoportját a magyarok alkotják.
  • A CEU-s tanárok és munkavállalók többsége magyar származású.
  • A CEU a munkavállalói után megfizetett adók, a társadalombiztosítási járulékok és egészségügyi hozzájárulások, valamint a helyi beszállítók szolgáltatásaiért fizetett összegek révén járul hozzá a magyar gazdasághoz.
  • A CEU magánegyetem, független intézmény.
  • Számos társadalomtudományban és humán tárgyban nyújtott képzésüket a világ legjobb 200, 100, és néhányat a világ első 50 helyére rangsorolják.

A legdiszkriminatívabb intézkedés

A CEU egy egyetemként működik, egy egyetemi campussal Budapesten. Kettős identitása lehetővé teszi, hogy a magyar és az amerikai jogszabályi előírásoknak eleget téve, Magyarországon és Amerikában is akkreditált képzéseket nyújtson. Ez egy bevett modell. A CEU egyike azon számos, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált nemzetközi egyetemeknek, melyek nem nyújtanak felsőoktatási képzést az Amerikai Egyesült Államokban - írták.

A módosítás megkövetelné a CEU-tól, hogy egy újabb egyetemi campust létesítsen New York államban. A CEU számára ilyen kötelezettség előírása semmilyen oktatási előnnyel nem járna, azonban szükségtelen pénzügyi és humán-erőforrás költségeket generálna - üzente a CEU.

A tervezett törvénymódosítás leginkább diszkrimináló rendelkezése, amely a továbbiakban lehetetlenné tenné a magyar egyetemek számára (tehát a CEU számára), hogy nem európai egyetemek számára (így a CEU számára) programokat és képzéseket nyújtsanak. A CEU működése azon a jelenleg hatályban lévő jogszabályon alapul, amely megengedni, hogy az OECD országok (beleértve az Egyesült Államok) programjai és képzései magyar intézményeken keresztül működhessenek Magyarországon. Helytelen lenne, ha az 1996 óta OECD-tag Magyarország megkülönböztetést alkalmazna egy másik OECD tagországgal szemben - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla