Nekiment Orbánnak a Princeton professzora

Nekiment Orbánnak a Princeton professzora

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erős szavakkal kritizálta Orbán Viktort részben a CEU elleni támadás miatt Jan-Werner Müller, az amerikai Princeton Egyetem professzora.

Orbán Viktor a CEU elleni lépéssel "ráront a tudomány szabadságára", az EU pedig tétlenül szemléli tevékenységét – írta a Süddeutsche Zeitungban Jan-Werner Müller, az amerikai Princeton Egyetem politológus professzora Egyetemek mint a nép ellenségei címmel.

"Ha Soros György nem lenne, Orbánnak és Trumpnak ki kellene találnia" – tette hozzá. Soros "ideális ellenségkép, nem utolsósorban azért, mert rajta keresztül ki lehet szolgálni az antiszemita előítéleteket anélkül, hogy az ember túlságosan láthatóan bepiszkítaná a kezét".

©

Arról is írt, hogy még egyetlen jobboldali populista sem jutott hatalomra saját erejéből Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában, mindig szükség volt "a konzervatív elit kollaborációjára", és "Orbánt is sok éve fedezi az Európai Néppárt az Európai Parlamentben".

A szerző szerint az EU úgy is összeomolhat, hogy "névleg ugyan valahogy fennmarad, de a közös Európai Ház alapjai lassan erodálódnak".

Orbán pedig létrehozott egy modellt, amellyel országa "egyszerre lehet az EU-ban és az EU-n kívül", vagyis "beszedi a brüsszeli támogatásokat, de nem igazán tartja magát a szabályokhoz".

Ez előnyösebb mint a Brexit, amely költséges lesz Nagy-Britanniának, de "ha egyre több tagországban kiüresítik a demokráciát és a jogállamot, akkor eltűnik a tagok közötti bizalom, amelyre az EU felépül" – írta Müller.

A Spiegel online kiadása is foglalkozott a CEU-val.

Az Orbán ki akarja dobni az amerikai elitegyetemet című írás szerint Orbán Viktor "támadásra szólít a civil társadalom ellen", és most a felsőoktatásról szóló törvény módosításával "el akarja űzni" a Soros György által alapított CEU-t.

A portál szerzője közölte, "üres fenyegetést" nemigen hallani a kormányfőtől, és miután egy év végi interjúban bejelentette, hogy 2017-ben ki kell szorítani az országból Soros Györgyöt és az általa szimbolizált erőket, most hozzá is kezd ígérete beváltásához.

Megjegyezte, nem valószínű, hogy a CEU-ról megállapodást kötne Magyarországgal az amerikai kormány, amelynek vezetője, Donald Trump "ugyanúgy ellenséggé nyilvánította Sorost, mint Orbán".