szerző:
hvg.hu

A magyar kormány óriási vitát kiváltó intézkedései kerültek napirendre szerdán délután az Európai Parlamentben. A brüsszeli ülésen Orbán Viktor személyesen próbálta megvédeni a sok szempontból védhetetlen CEU-ellenes törvény elfogadását, de nem csak szocialista, liberális, vagy zöld oldalról kapott sallereket, hanem a néppártiak közül is többen bírálták.

  • a szerdai ülés első napirendi pontja volt a magyarországi helyzetről szóló európai bizottsági állásfoglalás
  • Orbán Viktor is felszólalt a parlamenti vitában, hosszan sorosozott, a CEU elleni és civilekről szóló szabályokat védte
  • a kormányfőnek az Európai Néppártban (EPP) a saját pártcsaládjába tartozókat is meg kellett győznie
  • megmagyarázta, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia
  • Manfred Weber, az EPP-frakció elnöke kritizálta ugyan Orbánt, de nem rúgná ki a Fideszt a néppártból  
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

A CEU cáfolja Orbán szavait

Nem igaz, hogy a CEU rektora azt írta volna a tanároknak és a diákoknak, hogy nem aggódik a Budapesten működő CEU bezárása miatt – közölte az intézmény. "Az idézett levélben a rektor azt írta, hogy az egyetem a legnehezebb körülmények között is működni fog. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a CEU magyarországi léte ne lenne veszélyben." A kormány döntései miatt ellenkező a helyzet.

Hamis állítás az is, hogy a törvénymódosítás privilégiumokat semmisít meg és a jogokat egyenlő módon újraosztja az egyetemek között – írják a közleményben. Az egyetem hetek óta próbálja megtudni, milyen privilégiumaik voltak, és milyen új jogokat kapnak a módosítással a magyar egyetemek, de nem kaptak rá választ, Orbán most sem válaszolta meg ezeket a kérdéseket.

"Egyetemünk keményen megdolgozott az akkreditációjáért, a diplomák kiadásának joga nem privilégium."

A CEU közleményben emlékeztet: szinte a teljes magyar felsőoktatási szektor tiltakozott a törvénymódosítás ellen – amely pedig állítólag a javukat szolgálja –, miután a törvénymódosítás és az elfogadás módja "a magyar felsőoktatás és a tanszabadság iránti tiszteletlenséget mutat".

 

Orbán most sajtótájákoztatót fog tartani

Természetesen erről is tudósítunk, de élőben itt lehet majd követni!

A sajtótájékoztatón Orbán mellett ott lesz Schöpflin György EP-képviselő, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Trócsányi László igazságügyminiszter és Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

Jobbik: Orbán egy felesleges balhéba vitte az országot

A Jobbik szerint Orbán Viktor mai brüsszeli előadása a kettős beszéd, a maszatolás és a felelőtlen politika egyvelegének mintapéldája volt – írta a párt közleményében.

"Úgy véljük, a 'szennyest', vagyis hazánk belső vitáit nem külföldön kell kiteregetni, azaz megvitatni, az ilyen diskurzusok helye Magyarország. A magyar kormányfő is konstruktív vitáról, politikai kultúráról beszélt, ezt kérte számon a brüsszeli vezetőkön, ám itthon épp ő az, aki bolsevik módszerű, arrogáns hatalomgyakorlása során ezeknek a vitáknak nem ad helyet. Orbán Viktor az országot – nem először – egy teljesen felesleges balhéba vitte bele. Eközben viszont a magyar népet érintő egyik legégetőbb kérdésről, a hazai és az uniós bérek közti szakadék csökkentéséről megint nem ejtett egyetlen szót sem" – írták.

A Fidesznek nem tetszik, hogy a Jobbik nem melléjük állt

Közleményt adott ki a Fidesz, amelyben azt sérelmezik, hogy a Jobbik nem Orbán védelmében szólalt fel az EP-vitában, Balczó Zoltán ugyanis arról beszélt, hogy Magyarországot Orbántól kell megvédeni.

A Fidesz közleményében azt írta:

"Felháborító és a Jobbik szavazóknak is kijózanító, hogy a Jobbik ahelyett, hogy a nemzeti érdekeket védené, azokat a magyar embereket támadja, akik éppen azt teszik Brüsszelben. Ha a Jobbik nem árulta volna el a nemzeti érdekeket a pénzért és a hatalomért, akkor nekik is ott lenne most a helyük a nemzeti érdekek védelme mellett, hiszen a magyar miniszterelnök éppen azért küzd Brüsszelben, hogy megvédje hazánkat a migránsok betelepítésétől és a Soros nyomásgyakorlásától. A Jobbik azonban most is Soros és Brüsszel érdekében szólalt meg."

A magyar kormánynak nincs joga saját tényekre

Timmermans visszatér a CEU-hoz zárszavához. Szerinte az egyetemek nyitottsága és átjárhatósága egyik legfontosabb része Európának.

Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de a saját tényekhez nem

- mondja a biztos. Timmermans kéri, hogy a konzultáció kapcsán a magyar kormány a tényeket is mutassa meg, amelyeket az EU a kormány elé állt. A bizottság akkor fog lépni, amikor a szerződést valaki megszegte. A szélsőjobboldalnak is válaszol, visszautasítja a német AfD képviselőjének vádjait. Ezzel zárul a magyar fejezet ma Brüsszelben.

Orbán: Nem fogják leszalámizni a néppártot

Orbán először is megköszöni a vitát és a figyelmet. Külön hálás a szolidaritásért, bár azt nem sorolja a kormányfő, hogy ezek kik voltak. A magyar képviselőket megfeddi, amiért belpolitikai vitát kihozzák az országból. Verhofstadtnak csak annyit üzen: a belga nem tudja elfogadni, hogy ő a magyarok választott képviselője. Timmermans azonban dicséretet kap Orbántól, vele ő együtt akar működni. A magyar kormányfő a válasza szerint Pittellára sértődött meg, neki azt üzeni, hogy Magyarországon a migráció célországait védik.

Önök fel akarják szalámizni a néppártot, mi ismerjük ezt, a kommunisták így tették tönkre a demokráciát

– üzeni azoknak, akik azt követelik, hogy a néppárt a Fideszt kizárja soraiból. Orbán ezt követően elmondja, hogy a kohéziós politika nem egyoldalú. A magyaroknak adott pénzből mindenki profitál. Nem beszélhetnek velünk úgy, mintha önök ajándékot adnának nekünk – mondja, és kikéri az autokrácia vádját. Amikor ellenzékbe szorultunk, nem mentem el a gazdasági világba – eleveníti fel. Valaki magyarul bekiabálja:

hanem lopott.

Azonnali hozzászólások között is egy néppárti pofon

A terv szerint már Orbán felelhetne, de még pár képviselőnek megadják azonnali reakcióra a lehetőséget. A cseh Michaela Sojdrova kér szót a néppártból, hogy megkérdezze Orbánt: tartott-e konzultációt az egyetemekről is? A zöldek részéről Ulrike Lunacek aggódik Orbánért. Szerinte a magyar kormányfő cselekedetei félelemről árulkodnak.

Orbán úr, önt kell megállítani

– mondja Lunacek, és a bizottság, valamint a néppárt beavatkozását követeli. Más hangot üt meg a neonáci görög Arany Hajnal képviselője.

Magyar vitában végződik az EP-meccs

Ujhelyi István szégyenkezik Orbán miatt, de azt szeretné, ha nem büntetnék miatta Magyarországot, mert az le fogja váltani a kormányfőt. Gál Kinga válaszol: Magyarországot támadják a migrációs politikája miatt, amelyet azóta az EU is magáévá tett. A képviselők java mostanra elhagyta a termet.

Engel beolvas párttársának, Orbánnak

Alkotmány, sajtószabadság, bírók nyugdíjazása, konzultációk sora, halálbüntetés és most az egyetemek, civil szervezetek ellehetetlenítése – sorolja Orbán bűneit a luxemburgi Frank Engel. A néppárti képviselő megkérdezi, hogyan fogadhatja el a külföldi pénzt, ha minden, ami onnan jön, a kormányzati plakátok szerint "szar".
1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tizenkét nap alatt leesik az éves csapadékmennyiség fele

Tizenkét nap alatt leesik az éves csapadékmennyiség fele

A Microsoft-ügy után a MÁV-nál nyert tendert Orbán testvérének barátja

A Microsoft-ügy után a MÁV-nál nyert tendert Orbán testvérének barátja

Megépült a Titanic testvérhajója, de az is elsüllyedt

Megépült a Titanic testvérhajója, de az is elsüllyedt

Tátva marad a szája, ha meglátja, mennyire élethű maszkokat készít ez a japán vállalat – videó

Tátva marad a szája, ha meglátja, mennyire élethű maszkokat készít ez a japán vállalat – videó

Kiderült valami a Trónok harca készülő előzménysorozatáról

Kiderült valami a Trónok harca készülő előzménysorozatáról

A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével

A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével