Révész Sándor
Révész Sándor

Az ellenfelek módszeres és gátlástalan lejáratása nem most kezdődött, a fehér terror és a bolsevik hatalom is buzgón élt vele. Ám nem volt tőle mentes a rendszerváltást követő időszak sem.

Ellenfelünk az ellentétével azonos. Ez a lényege annak az ősi módszernek, amellyel anyagyilkosnak állíthatják be az édesanyjáért mindenre kész fiút. Így minősítik az ördög gonosz, ravasz, álcázott szolgálóinak Isten buzgó híveit a másképp hívők. Ebbe évezredek során sok millióan belehaltak.

Ennek a módszernek egyik változata az ellentétek azonosítása. Amint szerephez jutottak Magyarország történetében a bolsevikok, elterjedt a liberalizmus, a polgári radikalizmus azonosítása a bolsevizmussal, a szabadságjogokra épülő polgári demokráciáért küzdők egybegyúrása a bolsevista diktatúra híveivel. Ez legitimálta a fehér terrort, a keresztény-nemzeti kurzust és a zsidóellenes törvényeket. Az antibolsevista és antiliberális kurzus így fogta össze és bélyegezte meg idegenek (a világzsidóság) ágenseiként ellenfeleit.

Ez a hagyomány éledt föl a rendszerváltás után. Reprezentatív megfogalmazója Csurka István, a kormányzó párt legnépszerűbb alelnöke volt, aki 1992-es hírhedt dolgozatában írt arról a „magyar társadalom testében mozgó” „ejtőernyős csapatról”, mely „szükség szerint hol Galilei Kör, hol polgári liberális gondolkodók folyóirata, majd Kun Béla és Szamuely Tibor gyilkos terrorlegényeivé léptek elő... Ez a csapat mindig változó alakban, mindig elítéli az előzőt, miközben folytatja...”.

Összefonódott ezzel egy bolsevista hagyomány is, mely egy ügy harcosaiból megképezte azok – önmaguk – ellenségét. A sztálinista diktatúrákban ez tömeges gyakorlat volt. Bolsevista vezető és nem vezető kádereket egy pillanat alatt átminősítettek a proletárdiktatúra legádázabb ellenségeivé. Antifasiszta szövetségesekből és ellenállókból pedig fasiszták lettek. Magyarországon először a nem kommunista antifasisztákból, Mindszety Józsefből, Kéthly Annából, Schlachta Margitból, Sulyok Dezsőből stb., aztán a kommunista antifasisztákból, Titóból, Rajk Lászlóból, Aczél Györgyből, Kádár Jánosból, Kállai Gyulából stb.

Ez a sztálinista gyakorlat folytatódott az '56-os forradalom leverése után. A demokratikus szocializmus illúziójától vezérelt forradalom vezetőit és harcosait kellett a burzsoá diktatúra ágenseinek minősíteni a rezsim és a megtorlás legitimálása végett. Sokakkal szemben fölelevenítették a koncepciós perek egyszer már érvénytelenné nyilvánított vádjait. Így lett például Kéthly Anna vagy Dudás József ismét fasiszta ügynök.

A kádári konszolidáció évtizedeiben ezek a módszerek visszaszorultak, a rendszerváltás politikai harcaiban pedig feléledtek. Az MDF választási kampányában jelentős szerepet kapott az Apák és fiúk címmel a párt központi és számos helyi lapjában megjelent hazugsággyűjtemény, mely a pártállam stratégáiként mutatta be a pártállam aktív ellenzékének reprezentánsait. A Romániából elmenekülni kényszerült Tamás Gáspár Miklóst például Ceausescu elvtársának minősítették. A választások második fordulója előtt a József Attila-lakótelepet Orbán Viktort lekommunistázó, rendkívül durva kifejezéseket és hazugságokat tartalmazó röplappal szórták tele. Orbán Viktor 1990 szeptemberében ki is jelentette: „egyszer már volt részünk olyan mocskos kampányban, ahol lezsidózták és lekommunistázták az ellenzéket. Ennek azonban egyszer s mindenkorra vége, ezt még egyszer nem engedheti meg magának az MDF”.

Az MDF alelnökének fent idézett dolgozata ezután két évvel jelent meg. Az az év, 1992 a Soros György elleni heves és tömeges támadások éve volt. Ezeknek az volt a lényegük, hogy Soros egy Magyarország ellen irányuló nemzetközi összeesküvés részeseként pénzeli a nemzetellenes erőket, a Fideszt és az SZDSZ-t.

A kormányzó pártok megosztottak voltak. A radikálisok önpusztítóan mérsékeltnek tartották a mérsékelteket, a mérsékeltek önpusztítóan radikálisnak a radikálisokat. A „mérsékelt” kormány csupa ordítóan hamis váddal följelentette és koncepciós eljárás keretében eltávolította a közmédia vezetőit. A kommunisták által életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Göncz Árpádot a kommunisták szekértolójaként fütyülték ki a forradalom ünnepén a kormány hívei. Antall József maga is átállt a demokratkus ellenzék híveinek táborából a rágalmazóinak táborába, és kimutatta a Pesti Hírlapban az Aczél–SZDSZ-kontinuitást.

 

A HVG e heti Fókusz-cikke kormányhoz köthető lejárató akciók hátterével és a Habony-média működésével foglalkozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Jöhet a panorámaadó Siófokon

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

16 milliárd forintot költött a budapesti olimpia pályázatát szervező cég

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt