Hetvenezren élnek itthon lakcím nélkül, köztük csaknem ötezer gyerek

Hetvenezren élnek itthon lakcím nélkül, köztük csaknem ötezer gyerek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt ígéri: törvénymódosítást kezdeményeznek azért, hogy a lakcímproblémák miatt egyetlen gyermek se essen el a neki járó támogatásoktól.

Több mint 70 ezren élnek érvényes lakcím nélkül Magyarországon, köztük 4800 gyerek. Két év alatt tízezerrel nőtt a számuk, a Város Mindenkié Csoport szerint ez az egyre szaporodó kilakoltatások miatt van. A lakcím nélküliek egy sor szociális juttatástól elesnek, a gyerekek például nem kapnak ingyenes étkezést – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.

Lakcím nélküli lesz az, akit kilakoltatnak, munkásszállón, családok átmeneti otthonában lakik vagy hajléktalan. Így jár sok albérlő is, mert a tulajdonosok egy része nem hajlandó bejelenteni őket, attól félve, hogy később nem tudja majd kitenni a lakókat. Állandó lakcím nélkül azonban nem jár a szociális juttatások többsége és TAJ-kártya sem. Nagyjából hetvenezren élnek itthon így, nekik elvileg fizetniük kellene az egészségügyi vizsgálatokért.

Tavaly decemberben egy demonstráción jelképesen a Mikulástól kértek lakcímkártyát az érintettek, jogszabály-tervezetet kaptak helyette: a tárca települési szintű lakcímkártya bevezetésével oldaná meg a problémájukat. A Város Mindenkié csoport úgy látja: ez nem megoldás. 

Udvarhelyi Tessza alapító szerint a települési lakcímkártyával rendelkezőket sok diszkrimináció érné, hajléktalannak néznék őket.

A tervezet szerint a lakcímkártya nélküli szülők a gyermekjóléti szolgálattól vagy a védőnőtől kérhetnek segítséget ahhoz, hogy hozzájuthassanak a gyermekek után járó szociális juttatásokhoz.

A tárca az RTL Híradó ezzel kapcsolatos kérdéseire annyit válaszolt: a kormány elkötelezett abban, hogy minden gyermek hozzájuthasson a számára szükséges szolgáltatásokhoz és ellátásokhoz, függetlenül attól, hogy a szüleik rendezték-e a lakcím helyzetét.