szerző:
hvg.hu

Óriási anyagi és logisztikai erőforrásokat mozgósít a Lungo Drom a hétvégén tartandó kongresszusára. A Fidesz szövetségese egyrészt megmutatná, hogy ő a legtámogatottabb roma szervezet, másrészt legalizálhatja a nyári, vitatható körülmények közt rendezett tisztújításának döntéseit.

Ötven-hatvan bérelt busszal szállítják majd az ország különböző pontjáról a résztvevőket, így csak a fuvarozási költségei tízmillió forintra rúgnak a Lungo Drom szombati, szolnoki kongresszusának. A környező települések romáit gyakorlatilag odavezénylik, egyes megyékben pedig 4 ezer forintos „napidíjat” ígérve toboroznak résztvevőket az eseményre – értesült a hvg.hu. Az sem gond, ha valaki nem tagja a Lungo Dromnak, a szervezésre rálátó források szerint

"mire odaér, az lesz".

Ehhez a buszon, vagy a rendezvény helyszínén kitöltetik majd vele a belépési íveket. Az ingyenebéd a korábbiakban is alapnak számított, de a szervezők most azokra is gondoltak, akiket a hasukon át nem lehet megfogni: a rendezvény végére fergeteges Bódi Guszti–Bangó Margit-koncertet ígérnek.

A felhajtás, illetve a nagy erőkkel zajló toborzás oka, hogy Farkas Flórián elnök legalább három, de lehetőség szerint inkább ötezer küldöttet szeretne látni a rendezvényen. Több okból is: egyrészt, hogy fél évvel a választások előtt így demonstrálja: ő, illetve a Lungo Drom tudja megszólítani a legtöbb roma szavazót az országban. Másrészt pedig, hogy így erősítse meg saját és emberei pozícióját, miután a Lungo Drom legutóbbi, júniusi tisztújításán vitatható körülmények között választották újra tisztségében.

©

Az akkori, Kisújszálláson tartott tisztújításon az MTI győzelmi jelentése szerint ellenjelölt, illetve ellenszavazat nélkül választották újra Farkast, azt azonban nem említette a tudósítás, hogy az esemény nem felelt meg a kongresszus alapszabályi feltételeinek: 1600 delegált helyett ugyanis néhány száz meghívott vett csak részt rajta, miután a Lungo Drom vezetése titokban, eleve úgy szervezte meg az eseményt, hogy csak az elnök támogatói jelenjenek meg, a vele elégedetlenek ne.

Pedig, ahogy nyár eleji cikkünkben beszámoltunk egyes megyékben gyakorlatilag kiürültek a Lungo Drom szervezetei, olyan mértékig elpártoltak a tagok az elnökhöz köthető, a cigányság egészére rossz fényt vető visszaélésgyanús ügyek miatt.

A kisújszállási „kongresszust” nem előzték meg a szintén szükséges megyei küldöttgyűlések sem, ezért az ott született döntéseket a Lungo Drom több, Farkasék által vitatható módon kizárt korábbi megyei elnöke is megtámadta. Gyanújuk szerint a hét végi, újabb tisztújítás is azért szükséges, hogy ha érvénytelennek mondja ki az ügyészség az ott született döntéseket, akkor pár hónappal a választások előtt nehogy ott álljon elnök, illetve vezetőség nélkül a Fidesszel szövetséges szervezet.

Júniusban mellesleg a Fidesszel májusban újrakötött szövetségi megállapodás és a szervezet éves beszámolója sem kapott kongresszusi jóváhagyást, noha formálisan mindkettőt a küldöttgyűlésnek kellene elfogadnia.

©

Babai János, a Lungo Drom alelnöke hvg.hu-nak cáfolta, hogy tisztújítást tartanának szombaton, állítása szerint „programalkotó kongresszusra” várják a küldötteket. A rendezvény – azt mondta – csak azért fontos, hogy képben legyenek az emberek.

„Sok beszéd lesz, és úgy döntöttünk, hogy ennek kongresszusi formát adunk” – tette hozzá az alelnök.  

Csóka János, a szervezet egy másik vezetőségi tagja ugyanakkor elismerte, hogy "valószínűleg sor kerül a tisztújítás megismétlésére is”.  

A küldöttek szervezett, buszos szállításáról mindkét Lungo Drom-os vezető azt mondta:

„nem reális, hogy ekkora rendezvény résztvevői tömegközlekedéssel jussanak el a helyszínre”.

Azt ugyanakkor egyikük sem volt hajlandó elárulni, hogy mennyibe kerül a buszok bérlése, illetve összesen mennyi pénzből szervezik a kongresszust.

„Ez nem a mi dolgunk” – válaszolta a kérdésre Babai János, Csóka János szerint pedig „csak az elnök úr tudja, őt kell megkérdezni”. Kerestük telefonon természetesen Farkas Flóriánt is, de nem értük el.

Az egyesületi formában működő Lungo Drom a civil szervezetek bírósági portálon elérhető nyilvántartása szerint idén nem adott be érvényes beszámolót. A 2016-ban leadott, 2015-re vonatkozó elszámolás szerint a szervezetnek akkor 28 millió forintnyi bevétele volt, amely száz százalékban egy meg nem nevezett, de gyaníthatóan emmis támogatásból származott.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

Puzsér: Gulyás nyilatkozata a polgárosodás elleni merénylet

Puzsér: Gulyás nyilatkozata a polgárosodás elleni merénylet

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”

Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél

Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél