szerző:
hvg.hu

Óriási anyagi és logisztikai erőforrásokat mozgósít a Lungo Drom a hétvégén tartandó kongresszusára. A Fidesz szövetségese egyrészt megmutatná, hogy ő a legtámogatottabb roma szervezet, másrészt legalizálhatja a nyári, vitatható körülmények közt rendezett tisztújításának döntéseit.

Ötven-hatvan bérelt busszal szállítják majd az ország különböző pontjáról a résztvevőket, így csak a fuvarozási költségei tízmillió forintra rúgnak a Lungo Drom szombati, szolnoki kongresszusának. A környező települések romáit gyakorlatilag odavezénylik, egyes megyékben pedig 4 ezer forintos „napidíjat” ígérve toboroznak résztvevőket az eseményre – értesült a hvg.hu. Az sem gond, ha valaki nem tagja a Lungo Dromnak, a szervezésre rálátó források szerint

"mire odaér, az lesz".

Ehhez a buszon, vagy a rendezvény helyszínén kitöltetik majd vele a belépési íveket. Az ingyenebéd a korábbiakban is alapnak számított, de a szervezők most azokra is gondoltak, akiket a hasukon át nem lehet megfogni: a rendezvény végére fergeteges Bódi Guszti–Bangó Margit-koncertet ígérnek.

A felhajtás, illetve a nagy erőkkel zajló toborzás oka, hogy Farkas Flórián elnök legalább három, de lehetőség szerint inkább ötezer küldöttet szeretne látni a rendezvényen. Több okból is: egyrészt, hogy fél évvel a választások előtt így demonstrálja: ő, illetve a Lungo Drom tudja megszólítani a legtöbb roma szavazót az országban. Másrészt pedig, hogy így erősítse meg saját és emberei pozícióját, miután a Lungo Drom legutóbbi, júniusi tisztújításán vitatható körülmények között választották újra tisztségében.

©

Az akkori, Kisújszálláson tartott tisztújításon az MTI győzelmi jelentése szerint ellenjelölt, illetve ellenszavazat nélkül választották újra Farkast, azt azonban nem említette a tudósítás, hogy az esemény nem felelt meg a kongresszus alapszabályi feltételeinek: 1600 delegált helyett ugyanis néhány száz meghívott vett csak részt rajta, miután a Lungo Drom vezetése titokban, eleve úgy szervezte meg az eseményt, hogy csak az elnök támogatói jelenjenek meg, a vele elégedetlenek ne.

Pedig, ahogy nyár eleji cikkünkben beszámoltunk egyes megyékben gyakorlatilag kiürültek a Lungo Drom szervezetei, olyan mértékig elpártoltak a tagok az elnökhöz köthető, a cigányság egészére rossz fényt vető visszaélésgyanús ügyek miatt.

A kisújszállási „kongresszust” nem előzték meg a szintén szükséges megyei küldöttgyűlések sem, ezért az ott született döntéseket a Lungo Drom több, Farkasék által vitatható módon kizárt korábbi megyei elnöke is megtámadta. Gyanújuk szerint a hét végi, újabb tisztújítás is azért szükséges, hogy ha érvénytelennek mondja ki az ügyészség az ott született döntéseket, akkor pár hónappal a választások előtt nehogy ott álljon elnök, illetve vezetőség nélkül a Fidesszel szövetséges szervezet.

Júniusban mellesleg a Fidesszel májusban újrakötött szövetségi megállapodás és a szervezet éves beszámolója sem kapott kongresszusi jóváhagyást, noha formálisan mindkettőt a küldöttgyűlésnek kellene elfogadnia.

©

Babai János, a Lungo Drom alelnöke hvg.hu-nak cáfolta, hogy tisztújítást tartanának szombaton, állítása szerint „programalkotó kongresszusra” várják a küldötteket. A rendezvény – azt mondta – csak azért fontos, hogy képben legyenek az emberek.

„Sok beszéd lesz, és úgy döntöttünk, hogy ennek kongresszusi formát adunk” – tette hozzá az alelnök.  

Csóka János, a szervezet egy másik vezetőségi tagja ugyanakkor elismerte, hogy "valószínűleg sor kerül a tisztújítás megismétlésére is”.  

A küldöttek szervezett, buszos szállításáról mindkét Lungo Drom-os vezető azt mondta:

„nem reális, hogy ekkora rendezvény résztvevői tömegközlekedéssel jussanak el a helyszínre”.

Azt ugyanakkor egyikük sem volt hajlandó elárulni, hogy mennyibe kerül a buszok bérlése, illetve összesen mennyi pénzből szervezik a kongresszust.

„Ez nem a mi dolgunk” – válaszolta a kérdésre Babai János, Csóka János szerint pedig „csak az elnök úr tudja, őt kell megkérdezni”. Kerestük telefonon természetesen Farkas Flóriánt is, de nem értük el.

Az egyesületi formában működő Lungo Drom a civil szervezetek bírósági portálon elérhető nyilvántartása szerint idén nem adott be érvényes beszámolót. A 2016-ban leadott, 2015-re vonatkozó elszámolás szerint a szervezetnek akkor 28 millió forintnyi bevétele volt, amely száz százalékban egy meg nem nevezett, de gyaníthatóan emmis támogatásból származott.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

Játszótéren szaladgáló patkányokra panaszkodnak a IX. kerületi lakók

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell