szerző:
Tóth Richárd

Megint ellentmondott a DK a szociknak. Még nincs megállapodás, de bármikor lehet, legalábbis az egyik fél novemberre ígéri. A szocialistáknak sürgősebb a dolog, így nem meglepő, hogy ők hangoztatják folyamatosan: megszületett az egyezség.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Leginkább az őskáosz jellemzi az MSZP és a DK közti tárgyalásokat a 2018-as választásokról, aminek a fókuszában az egyéni körzetek vannak, ugyanis a közös listáról nyilatkozataik szerint már letettek. Molnár Gyula MSZP-elnök múlt hét pénteken a Klubrádióban arról beszélt, hogy a 106 egyéni választókerületet „egy korrekt 60-40-ben” osztották fel egymás között. Akkor úgy fogalmazott, néhány vitás kérdés még van köztük, ha ezeket rendezik, akkor megkeresik a többi ellenzéki pártot, az Együtt–Párbeszéd-szövetséget és az LMP-t.

Bejelent Molnár Gyula, bejelent Kovács László

Molnár akkori szavaira Gréczy Zsolt DK-szóvivő csak annyit mondott, közel a megegyezés, de a 60-40-es felosztást nem kommentálta, azonban úgy fogalmazott, nemcsak az MSZP-vel, hanem az Együttel és a Párbeszéddel is folyamatosak az egyeztetések. Ráadásul Molnár múlt heti szavait az Együtt vezetője, Juhász Péter is cáfolta, az ATV-ben azt mondta: az MSZP-elnök nyilatkozata után felhívta a DK egyik politikusát, aki egyértelműen cáfolta, hogy megegyezés született volna, sőt, azt állította, hogy nem is találkoztak akkor a tárgyalódelegációk.

Molnár korábbi kijelentései mindkét pártban értetlenséget váltottak ki a hvg.hu információi szerint. Azonban csak néhány napnak kellett eltelnie és a korábbi pártelnök és külügyminiszter, Kovács László kedden reggel a Kossuth rádióban újra azt mondta, egyedül egyetlen párt sem tudja legyőzni a Fideszt, ezért összefogásra van szükség. Az egyéni körzetek felosztásáról elmondta: a párt először 70-30 arányban osztozkodott volna, ami az MSZP szerint jobban illeszkedik a támogatottsághoz. Erre Kovács szerint a DK 60-40-gyel állt elő, aminek értelmében 62 körzetben az MSZP, 44-ben a DK állít jelöltet, amibe a szocialista párt belement. Kovács hozzátette:

Tegnap esti tudásom szerint ez a végleges.

©

Azt azonban nem árt tudni: a volt pártelnök nem tagja a tárgyalódelegációnak vagy bármely párton belüli vezető testületnek. Kovács mégis véglegesnek gondolta a két párt közötti megállapodást. Előtte úgy fogalmazott, egy egytől tízig terjedő skálán még a saját szavazói sem a tízhez közel rakják az MSZP teljesítményét. Ezt ő meg is érti, sok a csalódás, a folyamat pedig már 2010-ben elkezdődött, hétévnyi politizálásuknak egyetlen emblematikus megszólalást sem tudta idézni. Kovács azt mondta, a mostani állapot oka az, hogy sem 2010, sem 2014 után nem ültek le, és elemezték ki a vereség okait. Ő végül négyest adott az MSZP-nek a tízes skálán.

„Nem állunk jól” – tette hozzá. Kovács László azt mondta, az MSZP listáját Molnár Gyula pártelnökként vezetheti majd, azonban úgy tudjuk, a párt még mindig nem tett le arról, hogy miniszterelnök-jelöltnek megnyerje a korábbi külügyminisztert és uniós biztost, Balázs Pétert. A szocialisták a hétvégi, zártkörű választmányi ülésükön is támogathatónak találták a CEU oktatóját, akit a pártelnök kiváló és alkalmas jelöltnek tart.

Az MSZP-n belüli kapkodás nem véletlen, ahogy az sem, hogy azt terjesztik, már megegyeztek az indulásról. A szocialisták Botka drámaira sikerült távozása óta szomjazzák, hogy bármit fel tudjanak mutatni, ami eredménynek mondható.

Cáfol Molnár Csaba

A hvg.hu megkérdezte az MSZP-s politikusok nyilatkozatairól a DK tárgyalódelegációjának vezetőjét, Molnár Csabát, aki elmondta, dacára az ellentétes hírek és nyilatkozatok sorozatának, ezidáig nem született megállapodás a demokratikus ellenzéki pártok között az egyéni választókerületi koordinált jelöltállításról, így az MSZP és a DK sem állapodott meg a körzetekről.

A DK-s delegáció vezetője szerint egy-két hét múlva lehet megegyezés, úgy számolnak, novemberben már a nyilvánosság elé állhatnak a részletekről. A politikus nem akarta kommentálni a sajtóban elhangzott 60-40-es felosztást, ugyanis azt mondta, a tárgyalások kezdetekor abban egyeztek meg a felek – az MSZP és a DK mellett az Együtt, valamint a Párbeszéd –, hogy csak a végeredményről számolnak be.

Furcsálltam mind Molnár Gyula, mind Kovács László kijelentéseit, erről nem szóltak a tárgyalások – mondta lapunknak a DK EP-képviselője.

©

Ugyanakkor azt megtudtuk, folyamatosak az egyeztetések, minden héten legalább egyszer leülnek egymással a felek, bár eddig csak kétoldalú (MSZP–DK vagy DK–Együtt–Párbeszéd-szövetség) tárgyalások voltak, a háromoldalú egyeztetések még váratnak magukra.

Minden olyan állítás, amely tényként beszél egy már megszületett rész-, vagy átfogó megállapodásról, minden alapot nélkülöz – zárta szavait Molnár Csaba.

Amíg az MSZP a DK-val egyezkedik, a szocialisták belülről bomlanak, a korábbi pártigazgató és egykori erős ember, Velez Árpád kritikus levelet írt Molnár Gyulának. Úgy fogalmazott, Molnár leépítette a pártot, és a párttagok és aktivistáik hangulata is egyre mélyebbre süllyedt. Velez bejelentette, nem indul 2018-ban, egy párttag forrásunk ehhez csak annyit tett hozzá: „lehet, hogy 2018-ban nem, de később bármikor visszatérhet, ha Molnár már nem lesz”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Megint ukránozik és határontúlizik a DK