Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

"Azért kellett nekünk emléktáblát állítani neki, mert a többség nem akarta." Puczi Béla emléktábláját másodjára végre sikerült felállítani a Nyugati pályaudvaron. A szervezők bejelentették, ez egy folyamat első állomása.

Negyven-ötven ember, köztük Szigetvári Viktor és Kunhalmi Ágnes jelent meg a Nyugati pályaudvarnál, ahol végre lelplezték Puczi Béla emléktábláját. Puczi az 1990-es marosvásárhelyi pogrom leállításában játszott kulcsszerepet, sok életet mentett meg, amikor cigány embereivel megjelent a részeg és felheccelt románok által terrorizált városban. Ekkor hangzott el a híres monsat: ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok! Későbba hatalom felelősségre vonta, börtönbe is került.

A további üldöztetésektől tartva Magyarországra jött, de itt sem bánt vele érdemei szerint az ország. Három napra voltunk mi magyarok, mondta egy visszaemlékezésben. 2009-ben halt meg hajléktalanként.

©

A Nyugati pályaudvar parkolójában segített parkolóhelyet találni az autóknak, ebből élt. Ezért akarta az Idetartozunk egyesület Setét Jenővel az élén és a Roma Sajtóközpont itt felállítani Puczi emléktábláját. De a Máv először ezt elutasította, mondván, Puczi nem volt a cég alkalmazottja. Balog Zoltán miniszter próbált segíteni: a Roma Kultúra Házára gondolta a táblat kitenni. De a romák szerint ez a gettólogika eredménye: így épp azok nem ismerték volna meg Puczit, akiknek kellene: a többségi társadalom.

Végre megyegyeztek a felek, így december 10-én végre megtörténhet a tábla leleplezése és a koszorúzás.

©

Kadét Ernő mondott beszédet a Roma Sajtóközpont részéről, aki maga is ismerte Puczit, aki először Magyarországon érezte magát kitaszított romának. Ezért szégyellte magát, és azért is, mert Romániában hagyott családja nyomorgott, nem tudta őket segíteni. (Most eljuttattak a családnak a romák egy pénzadományt, amit a lakásuk felújítására tudtak fordítani.) Egy hajléktalan akár a legnagyobb hős is lehet, gondoljunk erre.

Setét Jenő felidézi az első avatási kísérletet október 7-én, a Roma Büszkeség Napját. Akkor nem sikerült, de ma igen: felavatni a magyar hős emléktábláját. Puczi kínzásai közepette is magyar romának vallotta magát.

©

"Azért akartunk neki emléktáblát avatni, mert a többség nem akar." A magyar történelemből hiányoznak a roma hősök, akik ott voltak minden nagyobb eseménynél. Setét bejelenti, hogy ez egy kezdet, egyre több roma hősnek fognak emléktáblákat állítani.

A roma szervezetek mellett koszorúzott az MSZP és a Momentum is, az Együtt viszont nem – Szigetvári azt mondta a hvg.hu-nak, ez szervezési okok miatt nem sikerült, de jelenlétével a kiállását és a párt szimpátiáját akarta kifejezni. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Itthon

Ha kell, engedély nélkül is kiteszik a roma hős emléktábláját

Ha nincs más mód, akkor engedély nélkül is kiteszik a romák a Puczi Béla-emléktáblát a budapesti Nyugati pályaudvar falára, mondja el Setét Jenő aktivista. A MÁV nem tárgyal, a szervezőknek pedig nem tetszik, hogy Puczi emlékét is gettóba zárná a kormány.

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Hol marad a mesterséges intelligencia forradalma? Az LG ezzel nyitja a 2019-es CES-t

Hol marad a mesterséges intelligencia forradalma? Az LG ezzel nyitja a 2019-es CES-t

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!