szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfő délelőtt dönt a Fidesz országos választmánya a kormánypártok országos választási listájáról – értesült a hvg.hu. A névsort egyelőre csak a legszűkebb pártvezetés ismeri, így a kormánypártok jó néhány ismert, egyéniben nem induló, de a parlamenti munkában jelentős szerepet vállaló vagy parlamenten kívüli tisztséggel bíró képviselője is izgulhat hétfő délelőtt, hogy szerepel-e a lista még bejutónak tartott helyen, vagy sem.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A 150 fős lista első harminc helyén, ahogy négy éve, most is a párt fontos pozíciót betöltő politikusai: miniszterek, államtitkárok, a Fidesz és a szövetséges pártok vezető politikusai szerepelnek. Köztük jó néhányan egyéni választókörzetben is indulnak, így ottani esetleges győzelmük esetén „ugrik egyet” a lista, vagyis a névsorban eggyel utána következő képviselő kapja a parlamenti mandátumot – a listás mandátumkeret kimerüléséig, ami pedig értelemszerűen attól függ, hogyan szerepel a párt a választásokon.

Répássy Róbert
©
Választási matek
A 106 egyéni választókerületben elnyerhető parlamenti hely mellett a pártok országos listáról további 93 mandátumot szerezhetnek. A helyek elosztásakor a listákra leadott voksokon túl az egyéni választókerületekben keletkezett úgynevezett töredékszavazatokat is figyelme veszik – a választási törvény 2014-es módosítása óta úgy, hogy a győztes jelölt minden, mandátumához már nem szükséges szavazatát is hozzászámítják pártja listás voksaihoz.

A 2014-es választáson a Fidesz és a KDNP összesen 37 mandátumot szerzett listáról, ami az egyéni győztesek miatti ugrásokkal számolva azt jelentette, hogy a lista 65. helyén szereplő Varga József még mandátumot szerzett, az utána következők már nem.

A pártban információink szerint most 33-40 listás helyre számítanak, ami lehet kevesebb – ha a 2014-esnél több jelölt győz egyéniben – és lehet több is, ha az ellenzék nyer a négy évvel ezelőttinál sokkal több körzetet. Befolyásolhatja a listás helyek számát az MSZP szereplése is: Orbán Viktor a kormánypártok február közepi visegrádi frakcióülésén azt atv.hu cikke szerint arról beszélt, hogy a Párbeszéddel közösen induló, ezért 5 helyett 10 százalékos bejutási küszöböt megugrani kénytelen MSZP kiesése a kormánypártoknak három plusz mandátumot eredményezne.

A 2014-es lista első tíz helye így nézett ki:

  1. Orbán Viktor
  2. Semjén Zsolt
  3. Kövér László
  4. Mátrai Márta
  5. Varga Mihály
  6. Kósa Lajos
  7. Lázár János
  8. Rogán Antal
  9. Navracsics Tibor
  10. Harrach Péter

Az első három helyen most sem várható változás, az időközben uniós biztossá lett Navracsics Tibor viszont értelemszerűen nem szerepel majd a névsorban.

A négy éve az előkelő, 4. helyen álló Mátrai Márta munkájára ugyanakkor információink szerint továbbra is számít a párt, annak ellenére is, hogy a háznagyi tisztséget betöltő politikus idén 70 éves lesz. A vele egykorú Hoffmann Rózsa volt KDNP-s oktatási államtitkár már tavaly jelezte, hogy inkább kiszállna a parlamenti munkából, az ő neve így biztosan nem lesz majd a lajstromban. Ott lesz viszont – méghozzá valószínűleg előkelő helyen – a tavaly novemberben alelnökké választott Novák Katalin családügyi államtitkáré.

A listaállítás érdekessége, hogy a névsorról anélkül döntött a párt elnöksége, hogy a bejutó helyek birtokosaival előzetesen egyeztetett vagy beszélgetett volna, sőt, a lajstrom sorrendjét is csak egy meglehetősen szűk kör ismeri. Így a kormánypártok legalább tíz, egyéniben nem induló képviselője izgulhat hétfő délelőtt, hogy szerepel-e még bejutónak tartott helyen a névsorban vagy sem. Köztük például aa Fidesz olyan, a parlamenti munkában jelentős szerepet vállaló vagy parlamenten kívüli tisztséget viselő –politikusai is mint a 20 éve parlamentben ülő Révész Máriusz miniszterelnöki biztos, vagy a 24 (!) éve képviselő Répássy Róbert, volt igazságügyi államtitkár, a parlament törvényalkotási bizottságának alelnöke.

A kormánypártok egyéni jelöltekeinek névsorát itt, a 2014-es országos listán szerepelőkét pedig itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!