Jobbikos visszalépés kellene az ellenzék győzelméhez Szegeden

Jobbikos visszalépés kellene az ellenzék győzelméhez Szegeden

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az MSZP-s Szabó Sándor a legesélyesebb jelölt a választókerületében, de megosztott ellenzék mellett a Fidesz embere nyerheti a választást Szegeden - legalábbis a Közös Ország Mozgalom kutatása szerint.

Az MSZP-s Szabó Sándor a legesélyesebb ellenzéki jelölt Szegeden, de a jobbikos jelölt annyira erős, hogy ellenzéki átszavazások nélkül a Fidesz jelöltje nevethet majd a végén – derült ki a Közös Ország Mozgalom kutatásából, amelyet az Index tett közzé.

Csongrád megye 1-es választókerületéről van szó, itt 2014-ben Botka László MSZP-s polgármester egyik közeli kollégája és korábbi kabinetfőnöke, Szabó Sándor 39-34-re megverte fideszes ellenfelét, a Jobbik 14,6, az LMP pedig 7,7 százalékot szerzett.

Az MSZP-Párbeszédnek most is Szabó Sándor a jelöltje, ellenfele a Fidesz–KDNP részéről az egykori kézilabdázó Bartók Csaba, a Jobbik Tóth Pétert indítja, az LMP Bodrog Zoltánt, míg a Momentum Mihálik Edvint.

A Medián által február 1-27. között, tehát még a hódmezővásárhelyi választás előtt készített kutatása szerint Szabó a legesélyesebb ellenzéki jelölt 30 százalékos támogatottsággal, de megosztott ellenzék mellett Bartók Csaba 35 százalékot szerezhetne és megnyerhetné a választást. A jobbikos jelöltnek ugyanis 21 százalékos a támogatottsága, az LMP-snek 8, a Momentum emberének pedig 6 százalék.

Ez azt jelenti, hogy az ellenzék összesen közel kétharmados többségben van Szegeden, de Szabónak a győzelemhez szüksége van momentumos, LMP-s vagy jobbikos átszavazókra.

A kutatás során rákérdeztek az esetleges visszalépésekre is, eszerint ha az LMP és a Momentum visszalépne, de a Jobbik nem, Bartók és Szabó ugyanannyit kapna, de ha Szabó maradna egyedüli ellenzékiként, akkor viszonylag sima győzelmet arathatna 53-47-re. A felmérés szerint ha a jobbikos jelölt javára lépnének vissza az ellenzéki jelöltek, ő kikapna a Fidesztől 51-49-re.

A Gulyás Márton vezette Közös Ország Mozgalom eddig a XVIII. kerületi, Budapest 15. egyéni választókerületben, a II-III. kerületi Budapest 4. számú és a Budakeszi központú Pest megyei 2-es körzetben, a XI. és XXII. kerületi Budapest 18-as választókerületben, valamint a pécsi, Baranya megyei 1-es választókerületben mérte fel az erőviszonyokat.

Hozzászólások