szerző:
hvg.hu

A közbeszéd középpontjában az utóbbi hetekben a visszalépések állnak, de a Republikon Intézet számításai szerint nincs szükség átfogó megállapodásokra a Fidesz kisebbségbe szorításához.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Friss kutatásában az intézet azt állítja, ez a megállapítás azért fontos, mert valószínű, hogy a legtöbb körzetben több ellenzéki jelölt is indul, ebben a helyzetben a kulcs a választói tudatosság: az, hogy a szavazók tudják-e, hol kinek van esélye a Fidesz legyőzésére.

Ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet. A Republikon Intézet 51 választókerületet rendezett sorba a szerint, a baloldal vagy a Jobbik jelöltje kerülhet-e közelebb a Fideszhez – vagy előzheti meg a kormányoldalt, ezen körzetek megnyerése már bőségesen elég az abszolút többség megakadályozásához.

A Republikon a támogatottsági adatokból és az egyes választókerületek 2014-es eredmények alapján képzett területi súlyaiból indult ki. Az elemzés kulcsa annak feltételezése, hogy a választók visszalépés nélkül is tudatosan átszavaznak az esélyesebb jelöltre, amit több kutatóintézet – például az IDEA Intézet vagy a Závecz Research – is mért.

A Republikon Intézet számításai szerint – ahogy az a Közös Ország Mozgalom kutatásaiból is látszik – Budapesten minden választókerületben a baloldali jelölt esélyesebb, vidéken pedig 16 helyen a baloldali, 7 helyen a Jobbik jelöltje esélyesebb a Fidesz legyőzésére. 10 választókerületben a baloldali jelöltnek, valamint a Jobbik jelöltjének is van esélye legyőzni a kormánypárt jelöltjét, ezek mind vidéken találhatók.

Összességében 34 olyan körzet van, ahol a baloldal lehet esélyes a mandátumszerzésre, ezek jelentős része Budapesten, illetve nagyvárosokban (például Szeged, Pécs, Szombathely) található. A lista elején olyan körzetek találhatóak, amelyekben a baloldal a négy évvel ezelőtti választáson is győzni tudott (például a 13. kerületi központú Budapest 07-es EVK vagy a Szeged egy részét lefedő Csongrád 01-es):

 

©

Vona Gábor pártja kisebb településekből álló választókerületekben lehet esélyes a Fidesz legyőzésére:

 

©

A háromesélyes körzetek vegyes képet mutatnak abból a szempontból, hogy egy részük nagyvárosokban (például Miskolc, Nyíregyháza), egy részük viszont kisebb településeken található (például Kazincbarcika, Ózd), többsége az ország keleti felén:

 

©

A Republikon Intézet végül azt is modellezte, mi történne akkor, ha a választók felismerve az esélyes jelölt személyét, átszavaznának az általuk esélyesebbnek tartott jelöltre. Ha a jelen anyagban vélelmezett átszavazások megvalósulnak, a Fidesz többsége komoly veszélybe kerül. Az átszavazások elsődleges nyertese a baloldal lehet – ahogyan annak elmaradása is a baloldalnak árt leginkább. Döntő fontosságú ebből a szempontból Budapest, ahol a baloldal – a kisebb pártokkal együtt – egyértelmű többségben van.

A Republikon Intézet részletes kutatását itt találja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!