szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legnépszerűbb magyar jelölt egy üzletember.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A GKI Digital és a Bónusz Brigád a pártpolitikai preferenciáktól elrugaszkodva a hírességek között keresett alkalmasnak vélt politikai vezetőket.

A filmszereplők közül Tom Hankset látnák a legszívesebben, meglepetésre csak a második helyre került Chuck Norris. A harmadik viszont nem színész, hanem fiktív szereplő lett: Don Vito Corleone. A Keresztapa holtversenyben van Dwayne „A szikla” Johnsonnal. Vito Corleone lett egyébként a legnépszerűbb a Fidesz-KDNP szavazói között, míg A szikla a jobbikosok kedvence.

Tom Hankset a válaszadók 36 százaléka ítélte alkalmasnak a feladatra, ami a GKI szerint azért tekinthető szép eredmények, mivel közel másfélszer annyi szavazatot kapott, mint ahány biztos kormánypárti szavazó található a válaszadók között.

A hazai hírességek között Alföldi Róbertet vélik a legjobb jelöltnek (12 százalék támogatta), a színész-rendezőt Bödőcs Tibor humorista követi (10 százalék). Aki egyébként éppen egy napja tette közzé Orbán Viktor-paródiáját.

A listán a harmadik Pál Feri atya, a negyedik Sebestyén Balázs (9-9 százalék), az ötödik pedig Kálmán Olga lett (8 százalék támogatta).

Alföldi Róbert a DK (25%) és az MSZP (35%) szavazói között lenne a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, Bödőcsre pedig a Jobbik és az LMP támogatói szavaznának a legnagyobb arányban. Sebestyén Balázsra a Momentum és a Jobbik támogatói, valamint a fiatalok szavaznának előszeretettel. Pár Feri atya pedig az amúgy a celeb-miniszterelnök gondolatától legnagyobb arányban elzárkozó Fidesz-KDNP táborban a legnépszerűbb, de LMP-s szavazók is támogatnák. Kálmán Olgát az MSZP-PM-, DK- és LMP-szavazók támogatnák a legnagyobb arányban.

A külföldi üzletemberek közül Bill Gates a legnépszerűbb, őt Elon Musk és Mark Zuckerberg követi, Soros György a negyedik a listán. A magyar üzleti szereplők közül Csányi Sándor a legnépszerűbb, az OTP elnök-vezérigazgatóját Gattyán György követi, a harmadik helyre került a hét elején elhunyt Demján Sándor.

Az alábbi képen az összesített listát láthatjuk, ezt szintén Tom Hanks vezeti.

©

A GKI Digital a köztársasági elnökről is kérdezte a résztvevőket. A válaszadók kétharmada szívesen szavazna közvetlenül az államfő személyére, de konkrét személyt csak a negyedük tudott megnevezni. A legtöbben a jelenlegi köztársasági elnököt, Áder Jánost javasolnák, őt Orbán Viktor, majd Majtényi László követi.

A kutatást a Bónusz Brigád megbízásából, online kérdőíves adatfelvétellel a GKI Digital készítette 2018. február 26. és 2018. március 11. között. A felmérésben összesen 7200 válaszadó vett részt, melyből a 4975 teljes körű választ elemezték ki, a kapott eredményeket a szavazati joggal rendelkező internetezőkre súlyozták.

További részletek a GKI Digital oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

Óriási az érdeklődés az új iPhone-ok iránt, a kiürített doboz ellenére is

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen

Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen