Ott is feltörölték a padlót a DK-val, ahol győzelmet várt – mutatjuk a számokat

Ott is feltörölték a padlót a DK-val, ahol győzelmet várt – mutatjuk a számokat

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Windisch Judit
Windisch Judit

30 ezer szavazaton múlt, hogy a DK bekerült a parlamentbe, az egyéni választókerületek többségében megalázó vereséget szenvedett. És csak azokat néztük át, amelyeket egy pár hónappal ezelőtti háttérbeszélgetésen a párt meghatározó politikusa – még a kötelező, "hurrá, nyerni fogunk" optimizmussal – a nyerhető/nagyon fontos körzetek között emlegetett.

46 egyéni választókerületben állított jelöltet a Demokratikus Koalíció, de csak három fővárosi választókerületben tudott nyerni. Újpestet elvitte Varju László, a XV. kerületben nyert Hajdu László polgármester, a VI.-VII.-ben pedig Oláh Lajos újrázott.

Azonban ennél sokkal több körzetről állította forrásunk azt, megnyerik, vagy nagyon esélyesnek tartják. A számok a párt szempontjából egészen kiábrándítóak.

Ez történt három "esélyes" budapesti kerületben

Névtelenséget kérő forrásunk korábban jó körzetnek tartotta a VIII.-IX. kerületet, ahol Kocsis Máté ellen indult Ara-Kovács Attila és a jobbikos Dúró Dóra. Itt a többihez képest nem is égett akkorát a párt, Ara-Kovács kevesebb mint 4 ezer szavazattal kapott ki Kocsis Mátétól. Dúró több mint 5 ezret szerzett, azonban gyakorlatilag kizárt, hogy Dúró esetleges visszalépésével a jobbikosok fegyelmezetten átszavaznak a DK-s jelöltre, csak azért, hogy Kocsis bukjon. Miskolcon ugyanis beszéltünk olyan jobbikos szavazóval, aki azt mondta, inkább a Fideszre szavaz, ha az MSZP-DK az alternatíva. Ezzel a véleményével nyilván nem volt egyedül.

Dúró Dóra
©

A párton belül bíztak a XVI. kerületi sikerben is, ahol négy éve nagyon kis különbséggel veszítettek. Most ott a szakszervezeti vezető Nemes Gábort indították, aki visszalépett az együttes Vajda Zoltán javára. Vajda megszorongatta Szatmáry Kristóf államtitkárt, 1200 szavazattal maradt le. Ezen az oldalon népszerű szólam az LMP hibáztatása, ha a jelölt visszalép, a rá szavazók fele átszavaz, elviszik a körzetet.

A XI. kerület rájuk jutó részére is kiemelten figyeltek, ahol Gy. Németh Erzsébet indult. Nem szerepelt rosszul, kevesebb mint 1000 szavazat volt a különbség Gy. Németh és a győztes Simicskó István között. Az LMP itt is segíthetett volna.

Lejtőn száguldás

"Pest megyében valamennyi DK-s körzetre azt mondjuk, hogy esélyes" – hangzott az optimista vélekedés, és most nézzük a számokat. Budakeszin jóval a választások előtt visszalépett Tóth Zoltán Szél Bernadett javára. Az LMP-s politikus alig valamivel maradt le. Itt a Jobbik együttműködése hiányzott a sikerhez.

Ezen kívül négy körzetben állítottak jelöltet, Szentendrén, Dunakeszin, Vecsésen és Cegléden.

A pofonoknak nincs vége

Győrben esélyesnek tartották Glázer Tímeát, aki még a felét sem érte el a fideszes voksoknak: 9815 áll szemben 23 228-cal.

Hallottuk azt is, Nagykanizsa is jónak mondható körzet számukra, ahol Horváth Jácint helyi önkormányzati képviselő indult. Horváth megalázó vereséget szenvedett: nem kapott 5 ezer szavazatot úgy, hogy a Fidesz 24 ezerrel nyert, a Jobbikot pedig 16,5 ezer ember támogatta.

Székesfehérváron Ráczné Földi Juditban bíztak, aki annyira nem is maradt le, majdnem 14 ezer szavazatot gyűjtött be, a győztes 21,6 ezret vitt.

Dunaújváros az egyik legfontosabb vidéki körzet volt a DK számára, ahol Mezei Zsolt önkormányzati képviselő, a Dunaferr szakszervezet egyik vezetője indult DK-s színekben. Mezei iszonyúan kikapott, 4515 szavazatot gyűjtött be, a körzetet a Jobbik vitte el 19 ezer szavazattal, ez lett az egyetlen győztes egyéni körzete. A Fidesz a második lett, 17 ezerrel.

A másik legfontosabb vidéki körzetnek Salgótarjánt tartotta forrásunk, amelyet 2014-ben épphogy elvesztett a baloldali Összefogás. A városban MSZP-DK közös "kormányzás" van, egy helyi jelöltet, Kovács Zsoltot indítottak. Kovácsra bőven rávert a második helyezett Jobbik is, nem beszélve a Fideszről. A számok: Kovács 4500-nál kevesebb szavazatot kapott, a Jobbik több mint dupláját, a Fidesz 23,7 ezerrel nyert.

Miskolc is fontos körzet, az egyikben indult Debreczeni József közíró. Itt Jakab Péter jobbikos jelölt kapott ki épphogy a fideszes Csöbör Katalintól, Debreczeni labdába sem rúgott. A maga kevesebb mint 6 ezer szavazatával pont 13 ezerrel volt lemaradva a másik két jelölttől, akik több mint 19 ezer voksot kaptak.

Jakab Péter
©

Ózd is szoros körzet – hangzott a jóslat néhány hónapja, a kampány rajtja előtt nem sokkal. Nézzük: Varga Gergő 3350 szavazatot kapott, a Fidesz 19,9 ezret, a Jobbik 14,5 ezret.

Forrásunk azzal számolt, Nyíregyházát is el tudják vinni. Ott Helmeczy László ügyvéd indult, aki nyakig benne volt a Kósa-féle csengeri háztartásbeli sztorijában, ő ugyanis a Kósát 1300 milliárd forint kezelésével megbízó nő, Szabó Gáborné ügyvédje. Ez nem volt elég semmire: Helmeczy 4,6 ezer szavazatot szerzett, a Jobbik 15 ezret, a Fidesz 21 ezret.

Debrecent nem tartotta nyerhetőnek – nem is volt az –, de a békéscsabai jelöltet, Nagy-Husszein Tibort jó (nyilván itt inkább erősnek értett) jelöltnek gondolták. Nagy-Husszein 5,2 ezer szavazatot kapott, a második jobbikos 15 ezret, a győztes fideszes 21 ezret.

Pécsben is bíztak, ott a többihez képest nem is kapott ki olyan nagyon Nagy Ferenc Hoppál Pétertől, csak feleannyi szavazatot szerzett.

©

Ezek voltak tehát a DK legjobbnak tartott körzetei. Összefoglalva az erősorrendet, beszélgetőtársunk Budapestet tartotta a legerősebbnek – ez bejött –, a három legerősebb vidékinek pedig sorrendben Salgótarjánt, Dunaújvárost és Pécset. "A többiek is viszonylag jók, de ezek kimagaslanak" – mondta akkor. A valóság ezzel szemben az, hogy a fővárosi körzetek közül sem hozták az összeset, a vidékieket pedig elbukták, méghozzá nagyon csúnyán.

Gyurcsány Ferenc pártelnök – miután önállóan bevitte pártját a parlamentbe – nem mond le, de értelme sem lenne sok, ez a párt nélküle nem létezik. Az ötszázalékos küszöböt megugró pártnak lesz önálló frakciója, Gyurcsány pedig – már ha lesz kedve ehhez és bejár az ülésekre – szemtől szembe vitázhat legnagyobb ellenfelével, Orbán Viktorral.

Hozzászólások