Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy hangzatos levéllel újabb fordulóhoz ért a miskolci kórház és a Medcenter játszmája. A felek fogadkoznak, hogy a sugárkezelésekkel nem lesz baj az ország egyik legnagyobb kórházában, ám a jogi helyzet bizonytalan. A tét most több milliárd forint, hosszabb távon viszont az emberek élete.

Kitiltotta az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórháznak négy egységéből a kórház dolgozóit a részlegeket felépítő és működtető Medcenter Kft. 2018. április 12-vel megszűnt ugyanis a közreműködői szerződése a kórházzal. Ezzel tovább bonyolódik a miskolci kórház és a Medcenter tizenkét éves ügye.

Egy, a hvg.hu birtokába jutott, a Medcenter által jegyzett, a kórház sugárterápiás osztályának dolgozói részére küldött levél szerint a munkatársak nem léphetnének be az objektumokba, azaz nem folytathatnának sugárterápiás kezeléseket és azokhoz kötődő CT-vizsgálatokat. A Medcenter és ügyvezetője, valamint tulajdonosa, Gubacsi László azt írja, aki megszegi a tiltást, bűncselekményt követ el. Azaz nem lehetne folytatni a gyógyítást, ami egy ilyen súlyponti kórház esetében katasztrófát jelentene. A Medcenter feljelentést tett, az ANTSZ a hét közepén állást foglal az ügyben, írta meg a Népszava.

A kórház kérdésünkre a következő választ adta az ügyben: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal 2006. óta fennállt, onkológiai betegellátásra vonatkozó szolgáltatási szerződést a Medcenter Nonprofit Kft. 2018. április 12. napjával felmondta. A szerződés megszüntetése kapcsán a felek között elszámolási vita keletkezett, melynek a rendezésére irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre. A vitatott szolgáltatói követelést a kórház ügyvédi letétbe helyezte a bírósági döntés megszületéséig.

A jogi vita lezárulásáig az onkológiai betegellátás feltételei a kórházban továbbra is teljes mértékben biztosítottak, a betegellátás folyamatos – írják.

Az egészségügyben kialakult, egykori rossz konstrukciók iskolapéldájáról, a miskolci kórház és a Medcenter Kft. ügyéről több cikket is írt a HVG és a hvg.hu. A cég és a kórház között 2006-ban született szerződést az akkori kórházigazgató, Csiba Gábor írta alá, aki jelenleg miniszteri biztos (Pintér Sándor nevezte ki a büntetés-végrehajtási intézmények egészségügyi központjának kialakításáért felelős posztra) és a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a B.-A.-Z. megyei közgyűlésben is. A képviselői és miniszteri biztosi posztok egyébként összeférhetetlenek volnának az önkormányzati törvény alapján, de, ahogy az Index megírta, a közgyűlés végül rátalált a megoldásra, amivel Csiba maradhat mindkét helyen: elvileg ha valaki orvos és önkormányzati képviselő, akkor nem kell dönteni a két poszt között, nehogy a település orvos nélkül maradjon. Csiba pedig orvos végzettségű. Ezzel az átverésízű érveléssel mégsem vált összeférhetetlenné a két poszt. (A korábban a békemenet elején vonuló Csibának amúgy 2017-ben távoznia kellett a kórház éléről, ezért találták neki az "országos jelentőségű feladatot.)

Növérmunka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház érsebészeti épületében 2011-ben
©

De miért is van vita a felek között, és miről szól az államnak előnytelen szerződés? A kiemelten közhasznú Medcenter Nonprofit Kft. vállalta, hogy beszerez két lineáris gyorsítót, ezekhez szükséges besugárzástervező rendszert és komputertomográfot (CT), valamint új betonbunkert épít a gyorsítónak, és felújítja a régi betegfogadó épületrészeket, majd mindezt 15 évig fenntartja, üzemelteti. A cég szerint ez mind meg is történt a szerződés szerint. (Amikor a cég nyilatkozatára hivatkozunk, akkor egy hvg.hu-nak elküldött sajtóközleményből idézünk. Külön kérdéseinket elküldtük Gubacsi Lászlónak, aki ígérte, válaszol, de ez végül elmaradt.) A Medcenter 2006-os szerződése 1,5 milliárd forintról szólt, de 2017-ig 8 milliárd forintot fizetett ki neki a kórház.

Csiba után tavaly Tiba Sándort nevezték ki kórházigazgatónak, aki megpróbálta leállítani a kifizetéseket, de értesüléseink szerint ezt jogilag támadhatóan tette, ezért neki is távozni kellett nemrég. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint egészségügyi indokok miatt kellett távoznia, de Tiba nem tud ilyenekről. A Medcenter sajtónyilatkozata is utal Tiba álíltólagos hibáira: szerintük befogadta a szerződéseket, és úgy sem fizette ki őket, miközben tehát elfogadta a jogosságukat. A cég állítja, mindent a szerződése szerint csinált, sőt még túl is vállalta magát. Állítása szerint 2017-ben két 2007-es gépet is újra cserélt volna a kórház számára ingyen, de Tiba ezt nem fogadta el. A Medicenter állítása szerint egy több száz milliót érő épületet is átadott volna a kórháznak 4 millió forintért, Tiba erre sem bólintott rá.

A Medcenter tulajdonosi háttere igen mozgalmas volt, de tény például, hogy 2005 végén - így tehát a szerződéskötés idején - bizonyos Varga Sándor fémjelezte, aki főállásban Hosszúpályiban volt tanyagondnok, ez pedig ismét megannyi kérdést vetett fel arról, miként is alakulnak itt a viszonyok. Voltak például, akik tudni vélték, hogy a cég hátterében Kiss Zoltán, Gubacsi László és Gevgorján András áll. (Az említett Kisst 2017 nyarán három évre ítélték hűtlen kezelésért, 2010 és 2012 között több tízmillió forinttal károsította meg bűntársaival a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakat működtető holdingot, amit 2009 és 2012 között vezetett. Kiss olyan szerződéseket kötött, amelyek alapján ugyanazért a munkáért kapott pénzt, amit a munkaköri leírása amúgy is tartalmazott, megvásárolt egy tudván tudottan felesleges szoftvert, és egy másikat, amit már lefejlesztettek, valamint egy rossz gyógyszerautomata-konstrukció is fűződik a nevéhez, ami csak azért nem okozott 731 milliós kárt, mert az Kiss után érkező vezető megtagadta a számlák kifizetését.)

Az országban egyedülálló műtétet végeznek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyak Sebészeti Osztályának műtőjében Miskolcon 2015. február 24-én.
©

Aztán 2013 óta már Gubacsi volt meghatározó tulajdonos, 2015-ben pedig 100 ezer forintos tőkeemeléssel többségi befolyást szerzett a Medcenterben az offshore hátterű KKVJ Kft., bár erről nem tudott a megbízó, akinek, mivel a Medcenter közfeladatot lát el, engedélyt kellett volna erre adnia.

A miskolci kórház táján sem volt rendben minden, a kórház 2011–14 közötti gazdálkodását az Állami Számvevőszék is ellenőrizte, és hiányosságokat talált: "A Közgyűlés és a GYEMSZI a hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket nem érvényesítette, nem kérte számon és nem ellenőrizte. Az ÁSZ hiányosságokat állapított meg a Kórház belső kontrollrendszerének kialakítása és működése területén" áll a jelentésben. "A belső ellenőrzési kézikönyv jogszabályban előírt felülvizsgálatára és módosítására nem került sor, a jóváhagyott éves ellenőrzési tervekben foglalt ellenőrzések végrehajtásáról nem teljes körűen gondoskodtak. A gazdálkodási jogkörök kialakítása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a költségvetési gazdálkodásban a kulcskontrollok működése során azonban hiányosságok voltak."

Tiba távozása után Pap Tibor lett a megbízott igazgató, de kinevezett új kórházvezető még nincs. A Medcenter 2017 decemberében nemfizetés miatt felmondta a szerződést, jelenleg a lezárás feltételeinek tárgyalása zajlik elvileg (április 12-én a 120 napos felmondási idő telt le). Úgy tudjuk, ez azt jelentené, hogy a kórház 2-3 milliárdos lelépési pénzt fizet a cégnek. A Medcenter dolgozóit átvette a kórház, Gubacsi feleségének kivételével.  

Az ügyben született egy ügyészségi beadvány is, és úgy tudjuk, múlt csütörtökön még zajlott egy tárgyalás az ÁEEK és a Medcenter között is, ám ez eredménytelenül zárult le (erre utal a kórház közleménye is), ezután pénteken megszületett a fenti levél.

Mindeközben a miskolci kórházban jelenleg a négyből három sugárterápiás készülék működik, ennyi a minimum, és ezek karbantartása, ami a Medcenter feladata lett volna, forrásaink szerint nem történt meg. Ezt azonban a cég tagadja. 

Ezek a gépek bármikor lerobbanhatnak, és akkor az tényleg katasztrófát okozhat. Külön kérdés, hogy ha a Medcenter nem engedi meg a gépek javíttatását, akkor mi történik. De katasztrófát jelenthet az is, ha most hirtelen új eszközöket szerezne be a kórház, mert a betanítás-beüzemelés megint hetekre csökkentené a részleg kapacitását, ez pedig sok beteg kezelését veszélybe sodorhatja. 

A Medcenter állítja, a kórház tudna fizetni, csak nem akar, az elmúlt négy hónapban ők a munkát ingyen végezték, társadalmi felelősségvállalásból. Az eszközöket jelzálog terheli, jelenleg nincs érvényes szerződés a kórház és a cég között. A jogi helyzet rendezetlensége miatt egy kártérítési ügyben egy biztosító nem fizetne ki kárigényt, mondja a cég.

A jogi helyzet tehát bonyolult, a szolgáltatás nem állhat le, ezért a cég jobb alkupozícióban van, az állam pedig talán azért nem csap hangosabb botrányt, mert Csiba révén a Fidesz is érintett. Az állam nem fizetné ki a számára hátrányos szerződést, a cég pedig nem mond le szerződéses jussáról – patthelyzet. Csak közben a betegek kezelése körüli bizonytalanságok nőnek egyre jobban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet