szerző:
MTI / hvg.hu

Az NVI adatai szerint nem volt tömeges átjelentkezés az ukrán határ menti falvakban.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Cáfolni igyekezett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt a sajtóban több helyen is megjelent információt, hogy az ukrán határ közelében több ezren létesítettek volna lakcímet az áprilisi országgyűlési választás előtt. Közölte: az érintett településeken január 1-je óta mindössze 60-an létesítettek lakóhelyet.

Az NVI pénteken az MTI-hez megküldött közleményében azt írta, a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján megvizsgálta, hogyan alakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú egyéni választókerülethez tartozó Botpalád, Csaholc, Fülesd, Kispalád, Milota, Sonkád és Zsarolyán lakossága. A hét településnek 2018. január 1-jén 5882 lakosa volt,

azóta mindössze 60-an létesítettek lakóhelyet és 30-an tartózkodási helyet ezeken a településeken, beleértve a kiskorúakat is

– írták. 

Hozzátették: csak a választópolgárokat vizsgálva elmondható, hogy a választás kitűzése napján a névjegyzékben szereplők száma 4502, a szavazás napján 3962, a megjelent választópolgárok száma pedig 2494 (62,9 százalék, vagyis az országos átlagnál alacsonyabb) volt. 

Az NVI azt írta, mind a népesség-nyilvántartás, mind a választópolgárokat nyilvántartó központi névjegyzék adatait vizsgálva elmondható, hogy nem igaz az az állítás, hogy "több ezren" létesítettek lakcímet a szóban forgó településeken. A magyarországi szavazókörökben csak azok a magyar választópolgárok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük. Akiknek nincs, sikeres regisztrációt követően kizárólag levélben szavazhatnak.

Pállfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egyébként egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy összesen 91 kettős állampolgár jelentkezett be Magyarországon, miután megkapták a levélcsomagot, de ők elvileg a választókörökben csak egyéni jelöltekre szavazhattak, mert a listás szavazatukat már levélben leadták.

Korábban a Kúria kimondta ugyan, hogy az országgyűlési választások napján az ukrán–magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása a választási eljárásról szóló törvénybe ütközött, törvénysértő volt, de a bíróság azt nem is vizsgálta, hogy hány embert utaztattak, mert a videofelvételekből ezt nem lehetett megállapítani, így arra sem tértek ki, hogy hány embert utaztattak.

Az NVI közleményében nincs utalás arra, hol jelent meg a több ezer átjelentkezőről szóló hír(ek), a Kúria ítélete a Hír TV által feltárt ügyről szólt, az pedig az említett falvakban játszódott.

Viszont az az ügy például, amelyet az RTL tárt fel, nem a szabolcsi 4-es választókerületben, hanem a hármasban történt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!