szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindent átnyomott a Fidesz-kétharmad a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon, egyharmadnyi ellenállás sem volt, a Fidesz senkitől sem zavartatva vonulhat nyári szabadságra. Ez a hvg.hu heti belpolitikai elemzése.

Nehezebb lesz tüntetni, kinyilvánítani a véleményt és a menekülteknek segíteni, erősödik a kormányzati kontroll egy egyetemen, de könnyebb lesz mondjuk újra megpróbálkozni az olimpiarendezéssel.

A parlamenti egyharmadnak eddig sem volt túl sok eszköz a kezében, felháborodni, felszólalni, protestálni lehetett, nem ugyanabban a homokozóban játszani, mint a Fidesz, azokra a műanyag lapátokra, gereblyékre és vödrökre rá sem nézni.

De a választások óta eltelt három hónap bebizonyította, az ellenzék sokkal komolyabb hitelességi és szervezeti válságban ahhoz, hogy egyáltalán külön homokozója legyen, légüres térbe kerültek, ahová csak a Fidesz csepegtet alamizsnát.

Ennek az állapotnak nem az a legplasztikusabb lenyomata, hogy az ellenzék sorra bukja az időközi választásokat és nem is az, hogy Szerencsen más már nem is állít  polgármesterjelöltet, csak a Fidesz, hanem az, ahogy a parlamenti ellenzék a képviselői fizetésemeléshez viszonyult.

Győri Péter a VIII. kerületi időközi választás ellenzéki polgármesterjelöltje
©

A Jobbikból két igazoltan távollévő képviselő kivételével mindenki igent nyomott a pluszpénzre, a DK, illetve az LMP frakciója nemet – bár nem volt bent mindenki –, a függetlenek közül a liberális Bősz Anett tartózkodott, Dúró Dóra és Hadházy Ákos nemet nyomott. Az MSZP viszont összevissza szavazott, ami érintette a Párbeszéd frakcióját is, az ott ülő szocialista, Burány Sándor miatt. Az MSZP-frakcióból öt képviselő jelen volt, de nem szavazott, öten az igen gombot nyomták, hárman a nemet. A Párbeszéd frakciója nemmel szavazott, az ott ülő, amúgy szocialista Burány Sándort kivéve, aki viszont igennel.

©

Az ellenzék szerint megzsarolták őket, a Fidesz előkészített egy második javaslatot arra az esetre, ha az ellenzék nem szavazza meg vele együtt a fizetésemelést, büntették volna a listáról szerzett mandátumokat – az ellenzék tele van ilyenekkel. A frakciókat is az egyéni kontra listás arány alapján akarták pénzzel kitömni. Így – gondolhatták az ellenzéki padsorokban – nem volt mit tenni, bólintottak a júdáspénzre többen is. De aki nemet mondott, az is megkapja a megnövelt fizetést.

  • A fojtogatott Jobbiknak jól jön a pénz, az ÁSZ által megbüntetett párt, amelyik állami támogatást sem kap, most fellélegezhet egy kicsit, a frakció majd eltartja a pártot. Szél Bernadett a hét elején azt mondta, megtárgyalják majd, mihez kezdenek a többletforintokkal. Gyurcsány Ferenc kirohanást intézett mindenkihez, egyedül a Párbeszéd mondta azt, a fizetésemelésüket részben jótékony célokra ajánlják majd fel.
  • A szétszavazó MSZP elnöke pedig egy klasszikus szocialista megmozdulás után nyúlt, a Magyar Idők szerint Tóth Bertalan kifakadt azokra, akik nem szavazták meg a képviselői fizetésemelést. Tóth levelében az áll, hogy „olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést »muszáj« hazavinnie”. (Később a történetet a Zoomnak egy névtelen szocialista cáfolta.)
  • A pénznek az ellenzéki pártok megtalálták a helyét, mivel a képviselőcsoportok is többől gazdálkodhatnak majd, így pártirodákat tarthatnak fenn, alkalmazottakat kímélhetnek meg az elbocsátástól.

Azonban lehet, hogy a harmadik Fidesz-kétharmad regnálása alatt talán jobb a mártírszerep, mint ágyasnak lenni.

*

Közben péntek délután újra az utcán voltak az otthonápolásért tüntetők, ahogy írták: a 2019-es költségvetési javaslatban semmilyen emelés, módosítás nem szerepel az ápolási segély ügyében. Július 20-án szavazzák meg, ott kell lennünk, elérni, hogy támogassák és bekerüljön a jövő évi költségvetésbe.”

„Magyarországon több mint 45 ezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját, 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. Ezért a munkáért a legmagasabb összeg, amit kapnak 52.810 Ft. Ez az összeg még Romániában is 130 ezer forint és munkaviszonyként ismeri el az állam! A családi pótlékkal együtt is maximum 75.810 forintból kell két embernek megélnie, ami egyszerűen lehetetlen Magyarországon. Ez tarthatatlan helyzet” – írták a demonstrálók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jó hír, ha iPadje van: érkezik rá a teljes értékű Photoshop

Jó hír, ha iPadje van: érkezik rá a teljes értékű Photoshop

Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

Szenzációs felfedezés: nem is akkor pusztult el Pompeji, mint évszázadokig gondoltuk

Szenzációs felfedezés: nem is akkor pusztult el Pompeji, mint évszázadokig gondoltuk

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség