szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kenyeret és cirkuszt kell adni a népnek, tartotta a római elit. Orbán Viktor köre ezt úgy fordítja le: kenyeret kaphat a magyar értelmiségi a neki tetsző cirkuszért. Aki a jó oldalon a megfelelő üzenetet mondja, az hozzá megélhetést is kap. Ez a hvg.hu heti belpolitikai kitekintője.

A hét legfontosabb híre minden politikával foglalkozó ember számára a Hír Tv „felszabadítása” volt. Nincs ennél jobb kifejezés, hiszen a magyar történelmi emlékezetben ez már bejáratott szó egy olyan eseményre, amelyet politikai hovatartozás szerint értékel mindenki. Van, aki dicsőítő dalra fakad a bevonuló felszabadítók láttán, más pedig az erőszakos tisztogatást, és a bevonulást követő megszállást látja csak bennük.

©

A magyar sajtó az elmúlt napokban alaposan kibeszélte a Hír Tv felszabadításának megannyi részletét, de viszonylag kevés szó esett az anyagiakról. A pénzről beszélni ugyanis tabunak számít. Márpedig a kormányoldal jelenlegi térfoglalása a médiában ezen a ponton érintkezik a kultúrában és tudományban kirobbant jobboldali tisztogatással.

A saját holdudvar jutalmazásáról és pórázon vezetéséről, valamint a kormánnyal kritikus véleményformálók ellehetetlenítéséről is szól a jelenlegi térfoglalás.

Konok Péter őszinte volt, és ez sokakban ellenérzést is szült. Leírta ugyanis, hogy az utóbbi években családja legfontosabb jövedelme a Szabadfogás című műsorért kapott honorárium volt. Ennek összege saját bevallása szerint megegyezett a diplomás minimálbérrel.

Miután a pénzről nem beszélünk, sokakat sokkolt, hogy „havi négy óra munkáért” ennyi lóvét lehet keresni. Sajnos épp ez a hozzáállás teszi lehetetlenné, hogy a magyar médiában is életképesek legyenek a fizetős modellek. A Dévényi István vezette műsort minden ismétlésével és internetre feltöltött változatával együtt 250 ezren nézték hetente (valószínűtlen, hogy bárki többször is végigülte volna az adásokat). A műsorvezetőt a számításból kivonva minden vendég „hozott” kb 40 ezer nézőt hetente, és ezért kapott havi elszámolásban fejenként uszkve 25 fillért. Sok? Itt nem 42 perc felvételt kell megfizetni, hanem a heti felkészülést, és végeredményben azt a nevet, amelyet minden szereplőnek meg kellett korábban szereznie pályája során.

Hogy egyes műsorokban való szereplésért honorárium jár, az Magyarországon is a piac illúzióját kelti. De azért a szabad verseny logikáját ne keressük benne.

A magyar médiában talán a gazdasági válság jelentkezésével, bő tíz éve kezdtek jelentősen szűkülni a lehetőségek, és ennek a folyamatnak az egyik végpontja a Simicska-sajtó bekebelezése (egy részének beszántása, a másik részének átvétele). Egy évtizede számos napilap hétvégi mellékletében volt még vers, amiért fizetett is a kiadó. Pénzhez jutottak a felületeken írók és "közírók", költők és képzőművészek határon innen és túl. A Népszabadság vagy a Magyar Nemzet nemcsak újság volt, de egy értelmiségi kör találkozó és pénzkereseti helye. Ezek a lapok még működésük során nagy részét elvesztették ezen képességüknek.

©

Az internet nem tudta átvenni helyüket, mert a honlapok nem igen termeltek pénzt. Így aztán televíziók látták még el valamennyire ezt a feladatot idáig. És most újra szűkültek a lehetőségek. A szerdai nap következményeként Konok Péter pénzt gyűjt, hogy családját fenn tudja tartani, miközben megduplázódott a felület a jobboldali trollok és sajtóklubosok előtt, hogy még több helyen, ezáltal még több mellékes keresetért dicsérjék teherbe a kormányt. Ahogy Karinthy Frigyes írja kitalált karakteréről, Háth-Bizony Jánosról:

Ő nyíltan, egyenesen a szemébe mondja a méltóságos úrnak, hogy de bizony, méltóságos uram, az már derék dolog, amit csináltok, méltóságos uram, megmondom a szemedbe.

Legfeljebb aki elrontja, mit is kell mondani, az pár hónapig nem kap meghívást, és ezt valamennyire a pénztárcáján is megérzi. Jó eszköz ez, hogy mindenkit pórázon tartsanak. Minden fideszes megmondó észreveheti, mikor feszül a nyakán a bőr, és merre van még mozgástér. Konoknak az egyetlen bevétele volt a Hír Tv, viszont Bayer Zsoltnak vagy Bencsik Andrásnak a fizetésüket toldja meg havonta még egy-két diplomás minimálbérrel az Echo Tv – egyéb államilag támogatott projektjeikről ne is beszéljünk, de ők sztárok. De a különböző műsorokban estefelé a libsiket alázó, nagyrészt ismeretlen sajtómunkások is szép mellékest összegyűjtenek. Az ő véleményük így szó szerint kifizetődő.

Hasonló a helyzet a Magyar Idők által biztosított felülettel, amelyen külső véleményeket is lehoznak. A Háth-Bizony Jánosok ott úgy írhatják meg, hogy Európa utolsó reménye Orbán Viktor, hogy nemcsak a kinyomtatott példánnyal vághatnak fel a szomszédok előtt, de még egy kisebb borítékot is kapnak melléje a hatalom hálapénzeként.

©

Amikor a Hír Tv-t elfoglalja a Fidesz, valamint feltámasztja a Magyar Nemzetet, közben bezáratja a Heti Választ, akkor az adott felületeken megjelenő véleményformálókat is megszűri. Kinek volt havi rendszerességgel sorozata a Heti Válaszban? Egy bizonyos Prőhle Gergelynek. Épp az ő kirúgását lengette be a héten a Demokrata, miután a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a jobboldalon dúló kultúrháborúban liberális elhajlójává vált. (Prőhle egyelőre nem tud a saját menesztéséről, amiről eszünkbe is jut a régi vicc. Kvízkérdés: igaz, hogy Majakovszkij öngyilkos lett, és ha igen, mik voltak utolsó szavai? Válasz: igaz, az utolsó szavai pedig: ne lőjetek, elvtársak!) 

Az Orbán Viktor által ígért nagy változások egy része a kultúrát és a tudományt célozzák. A média elfoglalása ehhez is elengedhetetlen. A saját véleményvezéreik jutalmazásán túl kivehetik a pénzt a kritikus gondolkodók zsebéből, és ehhez már messze nem kell ellenzékinek lenni, ahogy azt Pálinkás József, Borókai Gábor vagy Prőhle Gergely megtanulhatta. És van még egy hozadéka a térhódításnak: a számtalan magazinműsor feletti uralom, amelyekben a szerkesztő határozhatja meg felső sugalmazásra, kinek lehet képernyőidőt biztosítani. A Magyar Idők hasábjain olvashatjuk, mennyire kényes lett az ízlés. Nemcsak Veiszer Alinda került le tehát a képernyőről, de nagyrészt Alföldi Róbert és Parti Nagy Lajos is.

Jeszenszky Géza vagy Nick Thorpe az elmúlt hónapokban lehetőséget kapott, hogy a Heti Válaszon keresztül megpróbálja leválasztani a maradék „polgárit” a Fideszről. Többé erre nem kapnak felületet, csak ott, ahol a kormány számára a gonosz balliberálisok vannak. Kell erre bizonyíték? Már a csőben volt a Válasz digitális standjára készült Török Gábor-interjú, amikor a hatalom samesze kihúzta a dugót. Milyen lehetőség maradt a politológus számára? Kitenni saját felületére a szöveget. Ez egy elkészült interjúval megy is, de aligha fog a jövőben magával beszélgetni...

A G-nap azt a furcsa helyzetet hozta, hogy a kétosztatú nyilvánosságba belépett egy harmadik hang, amely magát a jobboldalon meghatározva fogalmazott meg kritikát a kormánnyal szemben. Ők azt a látszatot keltették, hogy vannak a konzervatív nyilvánosságban nem Orbán-hívő művészek, kutatók, gondolkodók. Ezt minden áron orvosolni kellett. Ez megtörtént.

A héten egyébként Orbán befejezte a visszaszámolást a vakációjáig, és elment nyaralni. Tusványoson azt ígérte, ennél is durvább lépések következnek, ha kipihente magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!