Valaki nagyot rúgott a Magyar Időkben a filmalap szeméremdombjába

Valaki nagyot rúgott a Magyar Időkben a filmalap szeméremdombjába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Andy Vajnát sokat kritizálják a kormányoldalon, amiért nem költött adómilliárdokat nagy történelmi filmekre. A filmalap, érezve az új idők szavát, kiírt egy pályázatot, hogy ezt jóvá tegye. Így némileg váratlan, hogy épp a pályázat bosszantotta fel végletekig Anonymust.

"A filmalap álszent akciója" cím alatt fut egy módfelett indulatos írás a Magyar Időkben, amelynek szerzőjét így adja meg a lap:

név és cím a szerkesztőségben.

A rövidke írás Orbán János Dénes lassan unalomba fulladó kulturkampf-sorozatának újabb darabja alatt áll. A rövidke cikk egyetlen gondja, hogy olyan fokú szarkazmussal van megírva, ami nehezíti dekódolni, mit is szeretne közölni a nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló, de a filmalap számára megismerhető szerző. (Linkkel nem tudunk szolgálni, mivel az újság honlapján a mű még nem szerepel.)

A sértődöttség oka ugyanakkor egyértelmű: a szerző kiakadt azon, hogy az Andy Vajna által vezetett filmalap hat év működés után csak most írt ki pályázatot nagy történelmi filmekhez alapot adó ötletekre. Az augusztus 15-én keltezett felhívás szerint egymillió forint jár annak, aki ötoldalon összefoglal egy olyan historikus cselekményt, amely utána vászonra vihető. A névtelen szerző kiborulásának oka a szarkazmust lehántva valószínűleg az, hogy nem érti a filmek készülését. Szerinte ugyanis sértő, hogy az ezeréves történelemből ilyen módon kell ötleteket halászni, és megalázó lehet számára a megnyerhető összeg is.

Az egyedül a Magyar Idők által ismert "olvasó" maga is felhívást tesz közzé, hogy "a történelem szeméremdombjára" küldje be mindenki a korábban az alapnak benyújtott történelmi témájú művét. Ha tippelni kell, mi végre ez az érthetetlen kiborulás, akkor azt feltételeznénk, hogy a cikkíró maga is lepattant korábban a filmalapról történelmi témájú forgatókönyvével, és most így kíván elégtételt venni.

A szerző küldetése nem teljesen kilátástalan. Andy Vajnát a kulturkampfban új küldetést találó kormányoldalon is sokan támadták, amiért nem készülnek adófizetők pénzéből olyan nagy, nemzeti érzelmet emelő művek, mint a Hídember. A kormánybiztos a Figyelőnek azonban hiába magyarázta el, hogy minden filmhez elengedhetetlen a jó forgatókönyv, és ilyet eddig történelmi témában nem kaptak. A jelek szerint most már az is baj, ha egy pályázattal próbálják eddigi hibájukat orvosolni.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Hozzászólások