szerző:
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés elé kerül a thai Mahachulalongkornrajavidyalaya Egyetem magyarországi működéséről szóló megállapodás. Ha ki tudják olvasni a törvényjavaslatban szereplő intézményt, meglátjuk, ez fontosabb-e a parlamenti képviselőknek, mint a CEU helyzetének rendezése.

 

 

Az országgyűlés üléseit felváltva vezető alelnökök bizonyára vetélkedni fognak, hogy melyikük olvassa fel egy frissen benyújtott törvényjavaslat címét, ha napirendre kerül: „A Magyarország és a Thaiföldi Királyság között a Mahachulalongkornrajavidyalaya Egyetemnek a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával Együttműködésben való magyarországi működéséről szóló megállapodás kihirdetéséről”.

A megállapodást idén június 14-én írták alá Bangkokban, és bizonyára hamarosan törvény lesz belőle. Így történt tavaly az USA Maryland államában működő McDaniel College budapesti fiókintézményével is, amelyről 2017. július 14-én állapodtak meg, október 3-án pedig már meg is szavazta a törvényt az országgyűlés. Még gyorsabban hirdették ki a „Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem oktatási tevékenységének Magyarországon való támogatásáról szóló megállapodás”-t: tavaly október 10-én aláírták a megegyezést, november 28-án pedig elfogadták róla a törvényt. Vagyis minden gyorsan és simán zajlik, ha nem a CEU-ról van szó.

A kormánynak tehát fontosabb egy nem túl ismert amerikai főiskola, egy kicsi egyházi intézmény és a kínai orvoslás helyzetének a rendezése, mint azé a nemzetközi hírű intézményé, amelynek érdekében az Európai Parlament – és benne az Európai Bizottság elnöki posztjára esélyes néppárti frakcióvezető, Manfred Weber – éppúgy kiállt, mint az amerikai kormány és új budapesti nagykövete. New York állam kész a megállapodásra, miután az egyetem a Baird College nevű ottani intézménnyel megállapodva teljesítette azt a kifejezetten ellene kitalált, egyébként értelmetlen követelést, hogy az anyaországban is folytasson oktatási tevékenységet. Amikor ezt Szijjártó Péter tagadja, akkor nemcsak az egyetem vezetőit, hanem New York kormányzóját és hatóságait is hazugsággal vádolja – bizonyítékok nélkül.

Ez nem az új intézmény évzárója, hanem a CEU-é
©

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!