Karsai László
Karsai László

Válasz Pelle Jánosnak.

Pelle János újságíró értetlenkedik, megpróbálja talán magával is elhitetni, hogy nem érti, miért nevezik egyesek történelemhamisítónak, árulónak, kollaboránsnak, no, nem – mint állítja – mindenkit, „aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy előbbre jussunk… a holokausztnak a feldolgozásában”, hanem csak Schmidt Máriát és azokat, akik alatta szolgálnak.

Szerinte Heisler András, a Mazsihisz elnöke állította azt, hogy Schmidt már hosszú évekkel ezelőtt kiírta magát a holokausztkutatók közül. Pelle figyelmetlen volt: Heisler elnök úr nem tett mást, mint hivatalos Facebook-oldalán közzétette a magyar holokauszt szaktudomány doyenjének, R. L. Braham professzornak a hozzá intézett nyílt levelét, abban szerepel Schmidt neve és történészi pályafutásának értékelése. Pelle szerint „nem lehet előre pálcát törni egy kiállítás fölött, melyről csak töredékes információk állnak rendelkezésre”. Ünnepelni viszont lehet, „új szemléletűnek”, „hitelesnek”, a „közönséget vonzónak” és „nagyszabásúnak” nevezni viszont lehet, hiszen ő a Magyar időkben szeptember 27-én ezt már megtette. Azt viszont Pelle most is gondosan titkolja, miért nem lehet megismerni a Sorsok Házába tervezett új kiállítás forgatókönyvét. Pedig bizonyára ő, aki hosszú évek óta dolgozik Schmidt Máriának, jól tudja ennek a legfőbb okát.

Schmidt egyszer már megjárta a nyilvánossággal. 1998-1999-ben, akkor Orbán Viktor miniszterelnök fő történész tanácsadójaként Auschwitzba tervezett egy holokausztkiállítást Ihász Istvánnal, a Magyar Nemzeti Múzeumban ma is látható hírhedt, nyílt Horthy-rendszer-apologetikát tartalmazó kiállítás főkurátorával. Akkor a forgatókönyvük nyilvánosságra került, és komoly szakmai bírálatokat kapott. Ezekre sem Schmidt, sem Ihász egyetlen értelmes mondattal nem tudott válaszolni. Azóta Schmidt a Sorsok Házával kapcsolatos ritka megszólalásai alkalmával arról fabulázik, hogy másutt sem szokták egy-egy tervezett kiállítás forgatókönyvét előre vitára bocsátani. Lehet, hogy nem tudatosan hazudik, csak nem tudja, hogy egy-egy új múzeum megnyitását milyen széles körű, olykor évekig tartó szakmai viták előzik meg világszerte.

Erősen gyanítható, hogy Schmidt és a vele kollaborálók most valamit nagyon el akarnak titkolni a hazai és nemzetközi holokauszt-szakértők elől. Talán csak nem azt, hogy a Horthy-rendszert megint egyszer hófehérre akarják mosni, mint teszik azt a Terror Háza Múzeumban 2002 óta? Vagy azt, hogy milyen aránytalanul nagy részt szánnak a kb. ezer (1000) magyarországi embermentőnek, és milyen keveset az elkövetőknek és a közömbös vagy ellenséges kívülállóknak? Pelle álnaiv álértetlenkedés helyett jobban tenné, ha a nyilvánosság előtt is, összefogva Gerő Andrással és Köves Slomó főrabbival, azért küzdene, hogy Schmidt Mária hozza nyilvánosságra tervezett kiállításuk forgatókönyvét. Az érdemi szakmai vita csak ezek után indulhat el. Addig marad, ami van: a Schmidt, Pelle, Gerő és Köves által kavart ködfüggöny, amely mögött titokban megpróbálják összegründolni a Sorsok Háza kiállítását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

Ez most akkor kamu? Mennyire korlátlan a Telenor korlátlan mobilnete?

Ez most akkor kamu? Mennyire korlátlan a Telenor korlátlan mobilnete?

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Újra felütötte a fejét a kergemarhakór Nagy-Britanniában

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

Budapesten is elvitték az első hajléktalant