szerző:
hvg.hu

Márki-Zay Péter arra kérte a vásárhelyi képviselő-testületet, oszlassa fel magát, és tartsanak új választást. A helyi Fidesznél ezt nem tartják jó ötletnek, mindenesetre azt mondták, Márki-Zay kikapna, ha új választás lenne.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere a hétvégén azt mondta, új választást akar. A polgármester közösségi oldalán azt írta, oszlassa fel magát a hódmezővásárhelyi testület és válasszanak új képviselőket, valamint polgármestert is. “Elismerem, győzött Lázár János” – írta.

A Népszava megkérdezte erről Havasi Katalint, a Fidesz városi elnökét. „A Fideszt még nem alakította ki végső álláspontját arról, hogy tartsanak-e időközi önkormányzati választást Hódmezővásárhelyen” – mondta Havasi. Ezzel együtt azonban a kormánypárti politikus azt mondta, bár sokan csalódtak a jelenlegi városvezetőben, és biztos abban, hogy nem választanák meg újra, ő maga mégsem látja értelmét az időközi választásnak. Azért nem, mert az új közgyűlés csak jövő februárban állhatna munkába, miközben októberben helyhatósági választások lesznek.

Korábban Havasi lapunknak is nyilatkozott, a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az emberek több mint fele választotta meg Márki-Zay Pétert polgármesternek, hasonlóan a képviselőket is. Havasi Katalin egyeztetett már a képviselőkkel, e szerint nem akarják a testületet feloszlatni, de mérlegelik a helyzetet. „Támogatóinktól, de a nem támogatóinktól is azt hallottam, hogy ez a feszültség nem jó. Nem lehet folyamatosan kampányban élni.”

Megírtuk azt is, pénteken maratoni ülés lesz, az biztos, bár a testület feloszlatása csak a szócsata része maradhat. A Népszava forrásai szerint azonban más állhat a dolog mögött, bizonytalanságot lát a Fidesz a városban. Értesülésük szerint ugyanis egy a helyi felmérés arra jutott: több képviselői helyet is veszítene a kormánypárt, ha most tartanának időközi választást.

Kedden este tüntetés is volt a városban Márki-Zay felhívására – erről részletesen tudósítottunk. Mintegy ötszázan gyűltek össze a városi sporttelepnél, hogy meghallgassák a polgármestert. „Bármennyire is feszítőek a város anyagi gondjai, soha nem fordult meg a fejemben, hogy a helyi sporttelepet be kellene zárni” – mondta, ugyanis a sporttelep az egyik feszültségforrás.

Az idei év anyagilag menthetetlen, valamennyi szállítói tartozásunkat biztosan nem tudjuk kifizetni. A város kiadásait 2,5 milliárddal kell csökkenteni, és ennek esik áldozatul az 1,1 milliárdba kerülő helyi út- és járda-felújítási program.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”