szerző:
hvg.hu

Márki-Zay Péter arra kérte a vásárhelyi képviselő-testületet, oszlassa fel magát, és tartsanak új választást. A helyi Fidesznél ezt nem tartják jó ötletnek, mindenesetre azt mondták, Márki-Zay kikapna, ha új választás lenne.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere a hétvégén azt mondta, új választást akar. A polgármester közösségi oldalán azt írta, oszlassa fel magát a hódmezővásárhelyi testület és válasszanak új képviselőket, valamint polgármestert is. “Elismerem, győzött Lázár János” – írta.

A Népszava megkérdezte erről Havasi Katalint, a Fidesz városi elnökét. „A Fideszt még nem alakította ki végső álláspontját arról, hogy tartsanak-e időközi önkormányzati választást Hódmezővásárhelyen” – mondta Havasi. Ezzel együtt azonban a kormánypárti politikus azt mondta, bár sokan csalódtak a jelenlegi városvezetőben, és biztos abban, hogy nem választanák meg újra, ő maga mégsem látja értelmét az időközi választásnak. Azért nem, mert az új közgyűlés csak jövő februárban állhatna munkába, miközben októberben helyhatósági választások lesznek.

Korábban Havasi lapunknak is nyilatkozott, a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az emberek több mint fele választotta meg Márki-Zay Pétert polgármesternek, hasonlóan a képviselőket is. Havasi Katalin egyeztetett már a képviselőkkel, e szerint nem akarják a testületet feloszlatni, de mérlegelik a helyzetet. „Támogatóinktól, de a nem támogatóinktól is azt hallottam, hogy ez a feszültség nem jó. Nem lehet folyamatosan kampányban élni.”

Megírtuk azt is, pénteken maratoni ülés lesz, az biztos, bár a testület feloszlatása csak a szócsata része maradhat. A Népszava forrásai szerint azonban más állhat a dolog mögött, bizonytalanságot lát a Fidesz a városban. Értesülésük szerint ugyanis egy a helyi felmérés arra jutott: több képviselői helyet is veszítene a kormánypárt, ha most tartanának időközi választást.

Kedden este tüntetés is volt a városban Márki-Zay felhívására – erről részletesen tudósítottunk. Mintegy ötszázan gyűltek össze a városi sporttelepnél, hogy meghallgassák a polgármestert. „Bármennyire is feszítőek a város anyagi gondjai, soha nem fordult meg a fejemben, hogy a helyi sporttelepet be kellene zárni” – mondta, ugyanis a sporttelep az egyik feszültségforrás.

Az idei év anyagilag menthetetlen, valamennyi szállítói tartozásunkat biztosan nem tudjuk kifizetni. A város kiadásait 2,5 milliárddal kell csökkenteni, és ennek esik áldozatul az 1,1 milliárdba kerülő helyi út- és járda-felújítási program.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Nem lesz új filmügyi kormánybiztos Andy Vajna helyett

Nem lesz új filmügyi kormánybiztos Andy Vajna helyett

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Tusk: El lehet halasztani a Brexitet

Tusk: El lehet halasztani a Brexitet