szerző:
hvg.hu

A Magyar Idők azt írja, Kásler miniszter egy érsebészt kért fel az ügy kivizsgálására, ő pedig arra jutott, hogy nem a szívsebész elbocsátása miatt halt meg a betege.

Nem Székely László szívsebész felmentése miatt halt meg a szívműtétre váró 55 éves pásztói férfi, mert a páciens sürgősségi beavatkozást igényelt volna, és ez jóval hamarabb kiderült, mint ahogy Székelyt felmentették – erre jutott Kollár Lajos érsebész az ügyben folytatott vizsgálata során a kormánypárti Magyar Idők szerint.

A lap azt írja, Kollárt Kásler Miklós miniszter kérte fel a vizsgálatra, ő pedig arra jutott, hogy nincs összefüggés Székely László elbocsátása és a szívsebész páciensének halála között.

Ahogy korábban megírtuk, Székegy Lászlót, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) szívsebészét még szeptemberben menesztették, mondván, súlyos jogi-etikai vétséget követett el. A szívsebész elbocsátása után nem sokkal azonban meghalt egyik korábbi, műtétre váró páciense.

Székely szerint a kardiológiai intézet tudott arról, hogy az 55 éves férfi műtétre vár, mert erről egyrészt kaptak egy tájékoztató levelet, másrészt a beteg maga is telefonált, hogy mi lesz vele. A kórházban sajtóhírek szerint azonban eddig két vizsgálatot is lefolytattak, az egyiket az országos tiszti főorvos, a másikat egy orvoscsoport végezte, ezek Székely felelősségét állapították meg az ügyben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, amely még nem zárult le, de egyelőre ez is azt állapította meg, hogy nincs összefüggés a szívsebész elbocsátása és a beteg halála között.

Kollár Lajos, Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának volt igazgatója, aki a Magyar Idők szerint Kásler Miklós miniszter megbízásából vizsgálódott az ügyben a Magyar Időknek azt mondta, a beteg július 30-án járt a GOKI kardiológiai szakrendelésén, ahol a már korábban elvégzett képalkotó vizsgálat alapján a mellkasifőütőér-tágulata miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi állapota súlyos, így lehetőleg sürgősségi beavatkozást igényel, Andréka Péter, a GOKI főigazgatója pedig ennél jóval később, szeptember második felében menesztette a sebészt.

Székely a vizsgálat után szívsebészeti konzíliumot kért, azonban arról nem készített jegyzőkönyvet, és más egyébként kötelezően előírt dokumentumot sem készített el. Kollár szerint a GOKI-nak kell belső etikai vizsgálatot folytatnia, hogy pontosan ki a felelős a történtekért. Kollár azt mondta, szerinte "nonszensz a feltételezés, hogy egy szívsebész elbocsátása miatt emberek fognak meghalni, hiszen egy intézetben több orvos dolgozik".

A vizsgálat szerint a betegnek mellkasifőütőér-szűkülete volt, ezért 35 évvel korábban egy műanyagfolt-plasztikát végeztek a vér szabadabb áramlásáért, azonban akkor nem lehetett tudni, mennyi ennek az eszköznek az élettartama. Amint a beültetett eszköz elfáradt, értágulat alakult ki, a műanyag folt kiszakadt, s ez vezetett végül a beteg halálához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan