szerző:
hvg.hu

Az állami támogatás megszüntetéséről szóló javaslat beterjesztője kedd este még arról sem tudott, hogy Áder János már alá is írta a törvényt, és arra sem tudott megnyugtató választ adni, hogy az eddigi megtakarítások biztonságban vannak-e.

A Hír Tv vendége volt kedd este Bánki Erik fideszes képviselő, akinek beterjesztése nyomán a kormánypártok két nap alatt lezavarták a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetését. A politikust természetesen erről kérdezte a műsorvezető, Földi-Kovács Andrea, aki legelőször arról érdeklődött, hogy mikor lép hatályba a megszavazott jogszabály. Bánki erre nem tudott érdemben válaszolni, azt mondta, szerinte néhány napon belül. A műsort 19:45-kor adták le, a törvény kihirdetéséről szóló hír már negyedórával korábban megjelent az MTI-ben, vagyis érthetetlen, hogy Bánki miért nem tudott erről – írja a 444.

A politikus azért igyekezett megnyugtatni mindenkit. Azt mondta, ő majdnem biztos abban, hogy „lesz valami” a lakástakarékok helyett, szerinte a kormány esetleg újragondolja és átalakítja a csokot. A csok jelen formájában csak új lakásra igényelhető, gyerekvállalás mellett, vagyis sokkal szűkebb kör férhet hozzá, mint a lakástakarékokhoz.

A műsorvezető arra is rákérdezett Bánkinál, hogy az eddigi megtakarítások biztonságban vannak-e, de a politikus nem tudott megnyugtató választ adni. Bánki azt mondta,

az országos betétvédelmi alap ott áll mögötte. Ha az [lakástakarékokat kezelő] intézetekkel bármi történne is, a lakosság pénzei egyáltalán nincsenek veszélyben.

Márpedig Bánki javaslata éppen azokat az intézeteket végezheti ki, amelyek kifejezetten a lakástakarékokra szakosodtak. Bánki szerint viszont csak annyi történt, hogy egy közvetítőt kivettek a rendszerből, mivel az állam szeretné az előtakarékoskodást közvetlenül támogatni.

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
15 év fotói egy 5 perces videóban: gyönyörű felvételek a Mars felszínéről

15 év fotói egy 5 perces videóban: gyönyörű felvételek a Mars felszínéről

Telelünk és sörözünk

Telelünk és sörözünk

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért