szerző:
hvg.hu

Nem gondolja, hogy hibázott, hanem továbbra is magabiztosan várja a honvédelmi, illetve a belügyminiszter válaszát az Orbán Flóra hazareptetéséről feltett kérdéseire az LMP-s Demeter Márta. Az ellenzéki párt eddig sem túl népszerű társelnökjelöltjének három nappal a tisztújítás előtt viszont nem jött valami jól az ügy, ahogy a lassan abszurddráma-szereplővé váló LMP-nek sem. A ciprusi repüléssel kapcsolatban mindenesetre vannak kérdőjelek.

Tovább rontott pártbeli helyzetén az LMP-ben egyébként sem igazán szívelt Demeter Márta azután, hogy a nem kormánypárti sajtó – köztük a hvg.hu is – kedden kiszúrta és szemlézte a honvédelmi és a belügyminiszternek címzett, kérdésekbe fogalmazott állításait, miszerint a Magyar Honvédség egyik „nemkormánygépként” elhíresült Airbus 319-esén kiképző repülés keretében hozták haza a hónap elején Pafoszról Orbán Flórát, Orbán Viktor 14 éves lányát. A cikkek megjelenése után egy órával a Kormányzati Tájékoztatási Központ fake newsnak és aljas rágalomnak nevezte az állítást, az ugyanonnan vezérelt Origo nem sokkal később pedig egy komplexebb cáfolattal is előállt: eszerint az említett Pafosz–Budapest-utat a honvédségi Airbusszal megtevő Orbán Flóra nem a miniszterelnök lánya, hanem a ciprusi békefenntartó misszióból családostul hazatérő Orbán L. nevű százados kétéves lánya volt, aki a százados feleségével együtt kapott parancsnoki engedélyt, hogy a misszió tagjaival repüljön Budapestre.

©

Nem sokkal később a Honvédelmi Minisztérium is kiadta az Origóéval megegyező cáfolatát, az eredeti állításokat is átvevő orgánumok értelemszerűen frissítették a cikkeiket, a kormánypárti sajtóban pedig útjára indult az elkerülhetetlen: lám, így működik az ellenzék, és az „ellenzéki” sajtó álhírterjesztése.

A történtek után a Demeter kérdéseit elsőként feldolgozó, így az „Orbán lány repüléséről” elsőként hírt adó azonnali.hu miniinterjút készített a képviselővel, amelyben arra is rákérdeztek: hányas volt matekból az LMP képviselője, hogy nem számolta ki az utazó lány életkorát, és arra is, hogy a történtek után alkalmasnak tartja-e még magát az LMP társelnöki posztjára – amelyről történetesen szombaton szavaz majd az LMP részleges, Szél Bernadett lemondása miatt összehívott tisztújító kongresszusa. (Erről, illetve Demeter esélyeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Az azonnali.hu kérdései azért is meglepőek, mert a lap egyik tulajdonosa az LMP-s Ungár Péter, aki – ahogy az említett cikkünkben is írtuk – pár nappal korábbi írásában éppen arról győzködte az LMP-tagságát, hogy fatális hiba lenne, ha nem szavaznák meg szombaton társelnöknek Demeter Mártát.

©

A történtek után páton belüli forrásaink szerint ugyanakkor még nehezebb a társelnökjelölt helyzete, mint korábban, bár a „benézett” repülőztetéssel állításuk szerint Demeternek nemcsak a saját, hanem az LMP, sőt az ellenzéki sajtó hitelét is sikerült (tovább) rombolnia.

„Most már tényleg nagyon nehéz cáfolnunk, hogy nem szerződtünk le a kortárs abszurd nagyjaival, Tasnádi Istvánnal vagy Pintér Bélával, és nem ők írják az LMP-ben zajló eseményeket – utalt a pártban-párt körül szinte folyamatos botrányokra, kínos esetekre egy képviselő, aki állítása szerint már a cáfolatok előtt, Demeter benyújtott kérdéseit látva fogta a fejét, a politikus ugyanis azzal kérte számon az utazást a minisztereken, hogy „Pafosz szigetéről” hozták haza Orbán Flórát, miközben Pafosz nem egy sziget, hanem Ciprus egyik nagyvárosa.

Az LMP frakciójában információink szerint kedden szerették volna rávenni Demeter Mártát, hogy adjon ki egy elnézést kérő közleményt a történtek miatt, de ő erre nem volt hajlandó.

A képviselő a hvg.hu megkeresésére is magabiztosnak tűnt: bár arra többszöri kérdésünkre sem válaszolt, hogy az általa megtekintett iratokban volt-e Orbán Flóra neve mellett születési évszám, amely felett esetleg elsiklott, tehát hibázhatott-e, azt többször is megismételte: az iratbetekintésen látottak alapján nem véletlenül úgy adta be a kérdést, ahogy (Nem tartja aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát?), illetve: nem az Origóból vagy egy minisztériumi közleményből szeretne választ a kérdéseire, hanem az érintettektől – a belügy-, illetve a honvédelmi minisztertől – várja továbbra is a hivatalos verziót. Vagyis: ha valóban nem a miniszterelnök lánya utazott haza Pafoszból, akkor ezt igazolja valamilyen módon a HM, vagy az utazást engedélyező Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka tegye nyilvánossá az ezzel kapcsolatos iratokat.

A kérdésre, hogy a történtek befolyásolják-e szerinte a megválasztási esélyeit a szombati tisztújításon, Demeter Márta azt mondta:

„Ne haragudjon, de már a kérdést sem értem".

Bár a párton belüli vélemények legtöbbje szerint a kínos helyzet elkerülésére a képviselőnek kellett volna bizonyítania, hogy valóban a miniszterelnök lánya utazott az Airbuson, mielőtt feltette a kérdést, azért akadnak, akik Demeter Márta igazában hisznek, szerintük a kormány illetve a „lakájmédia” villámgyorsan előhúzott egy fiktív történetet egy fiktív századossal, tudván, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva sosem kell majd kiadnia a bizonyítékot, hogy utazott-e valóban kétéves Orbán Flóra a repülőn. Emlékezetes, a honvédelmi minisztérium pár napja szintén arra hivatkozva tagadta meg a hvg.hu-nak a „nemkormánygéppel” kapcsolatos adatok kiadását, hogy az a honvédség működésére vonatkozó információ lévén nem nyilvános.

©

A pafoszi úttal kapcsolatban egyébként az utaslistán túl is vannak kérdőjelek: nem világos például, hogy miért a híres üdülőváros, Pafosz repteréről indult az Airbus Budapestre, amikor a ciprusi magyar misszió tagjai három helyőrségben állomásoznak: Nicosiában, Famagustában, illetve Athienou-ban, amelyek közül mindhárom több száz kilométernyire van Pafosztól, míg a főváros, Nicosia reptere csak néhány kilométernyire.

Mindeközben a Fidesz-frakció felszólította Demeter Mártát, hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből. A kormánypárt szerint ugyanis az LMP-s képviselő nem nyilvános adatok közzétételével megszegte képviselői esküjét, és alaptalanul megrágalmazott ártatlan embereket, emiatt a polgári jogi és a büntetőjogi felelősség egyaránt felmerül. – Amennyiben a képviselő nem távozik az Országgyűlésből, felszólítjuk az LMP-t, hívja vissza a rendészeti bizottság alelnöki székéből, illetve tagjai sorából alkalmatlanság miatt – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen