szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem indul túl jó esélyekkel az LMP hétvégi "társelnök-választó "kongresszusán az ex-MSZP-s Demeter Márta, annak ellenére, hogy rajta kívül nincs más jelölt és nincs más, magát politikai ténykedésével észrevétető nő a pártban. A tagság egy része szerint irreleváns, hogy Demeter jó jelölt-e vagy sem, ha nem akarják az utolsó szöget is beverni az LMP koporsójába, akkor muszáj megszavazni őt. Mások szerint viszont éppen ezzel végezné ki magát az LMP.

Feszülten várják az LMP-ben a párt hétvégi részleges tisztújító kongresszusát, amelyet azért kellett összehívni, hogy megválasszák a társelnöki posztjáról augusztusban lemondott (két hete a pártból és a frakcióból is kilépett) Szél Bernadett utódát.

A „küldetésről” előre látszott, hogy nem lesz könnyű: a társelnöki posztra ugyanis nem akadt más jelentkező, mint az ex-MSZP-s Demeter Márta (az LMP alapszabálya szerint a pártot egy női és egy férfi társelnök vezeti, így Szél Bernadett helyére csak egy másik nőt lehetett jelölni), akinek személye viszont annyira megosztja az LMP tagságát, hogy júliusban már a pártba is csak harmadik nekifutásra sikerült belépnie, miután előzőleg kétszer megfúrták a jelentkezését.

Az LMP egy belső fórumán, a Kelet-Magyarországi tagok regionális gyűlésén a hétvégén csúnyán elhasalt a társelnökjelölt: a jelen lévők 55 százaléka elutasította a megválasztását.

Bár a nyugati megyék összességében inkább támogatják Demetert, és a gyűlésen megtartott szavazásnak sincsen semmilyen hatása a kongresszusi szavazásra, a hvg.hu által megkérdezett LMP-sek kevés kivételtől eltekintve biztosak benne, hogy a szocialisták frakcióját 2017 februárjában otthagyó, idén áprilisban már az LMP országos listájának 7. helyéről parlamentbe jutott politikus szombaton nem szerzi majd meg a megválasztásához kellő többséget. Ez utóbbi szerintük már csak azért is meglepő lenne, mert annak idején a pártban Demeternél sokkalta népszerűbb Szél Bernadettet is csak 60 százalék körüli eredménnyel választották meg.

Demeter Márta, még MSZP-sként
©

A társelnökválasztás várható kudarca miatt Ungár Péter két napja figyelmeztetést intézett az LMP-sekhez: a párt hivatalos belső oldalán, A politikai analfabetizmus 50 árnyalata címmel közzétett írásban Ungár arra inti tagtársait, hogy bár ő maga is kezdettől ellenezte társelnöki rendszert és „a bázisdemokráciának csúfolt irányíthatatlanságot” az LMP-ben, de

„nem megszavazni Demeter Mártát fatális hiba”.                  .

A tisztújítás Ungár szerint nem az ex-MSZP-s képviselő kvalitásairól szól (amelyeket egyébként jóknak tart, de nem ecseteli hosszan), hanem arról, hogy „a politika egy olyan dolog, amiben a létező alternatívák között kell választani. Ha pedig nem létezik, akkor létre kell hozni.” A politikus szerint maga az LMP is egy ilyen alternatíva, illetve akként jött létre anno.

„Azoknak, akik szerint Márta nem elég jó jelölt, annyit tudok mondani: tetszettek volna elindulni, tetszettek volna olyan környezetet teremteni, amiben sok alkalmas női jelölt van. Abban, hogy ez nem így van pont Márta a legkevésbé felelős, hiszen nem régóta tag.

- folytatja bírálatát Ungár, hozzátéve: kevés, az alapítás szellemével ellenkezőbb dolgot tud elképzelni annál, mint

„önérdekből rombolni, azért, mert nem tetszik a felhozatal.”

A politikus írásában utal az LMP alapszabályának gyengeségeire - „ahol egy megyei jogú városi önkormányzati képviselő ráül egy területi szervezetre, nem enged be senkit és onnan oszt ki mindenkit” - és a pártot káoszba taszító, közelmúltbeli etikai bizottsági döntésekre is, végül pedig újra odaszól az „önmagukat a morált megtestesítő, fönntartott kisujjnak gondoló körnek”, mondván, „ha nem tetszik Márta, akkor kellett volna jobb jelöltet találni. Ez a párt ugyanis erről szól.”

Utolsó szög?

A megszólított tagság vegyesen fogadta a párttisztségektől júliusban Szél Bernadettel együtt eltiltott korábbi elnökségi tag intelmeit (akinek pártbeli megítélése családi kapcsolatai miatt mellesleg szintén vegyes az LMP-ben: édesanyja ugyanis az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője, akivel társtulajdonosok az apa, Ungár András által rájuk hagyott Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt-ben, amelybe szeptemberben ráadásul egy újabb csavarként beszállt Mészáros Lőrinc Takarékbankja is. Utóbbi miatt Ungár pártbeli ellenlábasai múlt héten újabb etikai eljárást kezdeményeztek a politikus ellen, mondván kormánykörökkel összefonódott üzleti érdekeltségeivel hiteltelenné teszi az LMP-t, maga Ungár viszont már jelezte, hogy hamarosan kezdeni fog valamit a helyzettel).

Demeter Márta már LMP-sként
©

A hozzászólók nagyjából fele egyetért Ungárral és úgy látja, ha Demeter Mártát nem szavazzák meg a küldöttek és társelnök nélkül marad az LMP, akkor a következő tisztújításig hátralévő időszak erről a skandalumról fog szólni a médiában, nem pedig a párt érdemi tevékenységéről (mondjuk, az LMP kaotikus helyzetét jelző momentumokból eddig sem volt hiány). De ami ennél is rosszabb:

„a választókban ismét fel fog vetődni a gondolat, hogy ezek a szerencsétlenek egy 500 fős pártot nem tudnak irányítani, hogyan akarnak egy falut, várost, országot."

Egy párttag szerint, ha a tagok nem akarják az utolsó szöget is beverni az LMP koporsójába, akkor az ellenérzésük ellenére is muszáj lesz megszavazniuk Demeter Mártát társelnöknek – és ebből a szempontból szerinte is

irreleváns, hogy Demeter jó jelölt-e vagy sem, mivel ő az egyetlen.

Akadt viszont a hozzászólók között olyan is, aki szerint nem az esetlegesen meghiúsuló társelnök-választás, hanem – volt MSZP tagsága miatt - épp, hogy Demeter jelölése a skandalum. Az illető szerint az LMP-nek hosszú távú megoldást kellene felmutatnia „fércelés” helyett, sőt, az alapszabályban is rögzíteni kellene, hogy eleve ne is indulhasson a társelnöki posztért (párttisztségért) olyan, aki csak pár hónapja lett a párt tagja.

©

Megint más vélemények szerint Demeter jelölése azért sem volt jó ötlet, mert ha kis többséggel meg is választják, posztjára kerülve fenntartja, ha nem tovább növeli az amúgy is durva megosztottságot az LMP-ben.

Olyan is volt, aki azt vetette fel a bírálatokra, hogy a párt vidéki szervezeteinek nőtagjai közül belső támogatottság híján senkinek sincs esélye egy országosan ismert, kamerák előtt ráadásul rutinosan mozgó frakciótaggal szemben, amiért viszont szerinte a párt alapszabályát és nem a női tagságot kellene hibáztatni.

"Az erőviszonyok eloszlása finoman szólva sem kedvező - ez a lényeg. Ezt nem látni és belátni nagy hiba, ami, ha most a szőnyeg alá kerül, akkor mostantól mindig”

– írta a hozzászóló, rávilágítva a már amúgy is ezer sebből vérző alapszabály újabb hibájára és módosításának szükségességére.

Sallai Benedek és Schmuck Erzsébet
©
Demeter nem csak pártján belül kavart vihart

Demeter Márta meglehetősen nagy vihart kavart egy keddi bejelentésével, azt állítva: a kecskeméti repülőbázison iratbetekintés közben megtudta, hogy Orbán Viktor kormányfő 14 éves lányát a honvédség Airbus A-319-es repülőgépe a hónap elején kiképző repülés keretében hozta haza a ciprusi Pafoszról Budapestre. Az ügyben kérdéseket intézett a belügyminiszterhez és a vezérkar főnökéhez. A miniszterelnök lányát illető állítását a Kormányzati Tájékoztatási Központ és a honvédelmi minisztérium cáfolta, azt állítva, hogy Demeter egy Orbán vezetéknevű, a ciprusi békefenntartóknál szolgáló tiszt lányával keverte össze, vagyis hazudott. Az azonnali.hu reagáltatta minderre Demetert, aki azt mondta, ha azt állítják, hogy nem a miniszterelnök lányáról van szó, akkor legyenek nyilvánosak az engedélyezésről szóló iratok. Arra a kérdésre, ha tévedett, alkalmasnak tartja-e magát, hogy LMP társelnöke legyen, a képviselő azt mondta, ő tisztességgel dolgozik, iratbetekintésen járt, amit ott látott, azt megkérdezte a belügy- és a honvédelmi miniszterektől, akiknek válaszát továbbra is várja.

A hvg.hu által megszólaltatott LMP-sek közül többen Szél Bernadett „elüldözését” hánytorgatták fel, hangsúlyozva, hogy az ex-MSZP-s társelnökjelölt semmilyen szinten nem ér a nyomába. Többen pedig azon berzenkedtek, hogy bár az országos elnökség korábbi tagja, Schmuck Erzsébet alkalmas társelnök lehetne, őt azonban – ugyanúgy, mint Szélt, Ungárt vagy a pártból azóta már szintén kilépett korábbi társelnököt, Hadházy Ákost - júniusban szintén eltiltotta a párttisztségektől az LMP etikai bizottsága, úgyhogy nem is indulhatott a posztért.

(Az etikai bizottság döntései jórészt a pártot hosszú ideje feszítő önállóság kontra ellenzéki összefogás vitára vezethetők vissza: az országos elnökség korábbi – azóta kilépett, tisztségektől eltiltott - tagjai az összefogásban látták/látják a Fidesz legyőzésének egyetlen lehetőségét, a másik oldal – köztük leghangosabb szószólójuk, a nem éppen pallérozott stílusáról ismert egykori országos elnökségi titkár, Sallai Róbert Benedek és az etikai bizottság hozzá közel álló tagjai – szerint viszont az LMP egyetlen esélye az önálló arcél-önálló indulás.)

Mivel a tagság egy része szerint pont az etikai bizottság döntései miatt van most az egész LMP romokban (ezek miatt lépett ki többek között a két korábbi társelnök, Hadházy Ákos, majd Szél Bernadett, aki pedig nem lépett ki, azt kizárták), az egyetlen, a pártot talán még megmentő megoldás szerintük az lenne, hogy szombaton a küldöttek visszahívnák tisztségeikből az etikai bizottság tagjait. Ilyen javaslat egyelőre azonban nincs a kongresszus napirendjén. Volt viszont, de végül nem kerül a küldöttek elé információink szerint az a korábbi indítvány sem, amely „amnesztiát” adott volna a párttisztségektől korábban eltiltottaknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

O1G-sre cserélte a Momentum egy kecskeméti rádió logóját

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok