Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Átvette a katasztrófavédelem a hulladékszállítást a Zöld Híd Kft. területén, a kukaholding NHKV pedig visszavonta a cég megfelelősségi véleményét, az önkormányzatoknak új szemétszállítót kell találniuk az elkövetkezendő időkben. De a szemétszállítóknál országosan tapasztalható forráshiány ettől még nem oldódik meg, és hiába kaptak most 26,4 millárd forintot erre az évre, hamar legatyásodhatnak a cégek.

Reggel a Zöld Híd Kft. örömhírként közölte, hogy újraindul a szemétszállítás az érintett 116 településen.

"Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. október 31-étől kezdődően, tehát a mai naptól a tevékenységünket újraindítottuk.

A kommunális, azaz a vegyesen gyűjtött, valamint a szelektív hulladékok elszállítását minden érintett településünkön a korábbiaknak megfelelően, a megszokott időpontokban végezzük."

A közleményt aztán eléggé más megvilágításba helyezte a katasztrófavédelem későbbi közleménye:

"A katasztrófavédelem jogszabályi kötelezettségének megfelelően 2018. október 31-én átvette a hulladékszállítás irányítását és a szervezési feladatokat a Zöld Híd Kft. korábbi szolgáltatási területén, Pest és Nógrád megye összesen 116 településén.

A katasztrófavédelem szakemberei reggel óta a szolgáltatás elvégzésére kötelezett cégek telephelyein dolgoznak, irányítják és összehangolják a munkafolyamatokat, kezelik a felmerülő problémákat, hogy mindenhol zökkenőmentes legyen a hulladék elszállítása. Ennek köszönhetően ma minden olyan településre elindultak a hulladékszállító járművek, ahol ütemterv szerint szerdánként van szemétszállítás. Pest megye 17 és Nógrád megye 12 településének lakossági hulladékát gyűjtik ma össze."

Ebből tehát az derül ki, hogy a katasztrófavédelem emberei átvették az irányítást, a Zöld Híd emberei a felügyeletük alatt dolgoznak.

Rátaláltunk egy másik dokumentumra is, amely arról szól, a kukaholding, azaz az NHKV azonnali hatállyal visszavonta a Zöld Hídnak kiállított megfelelőségi véleményt, arra hivatkozva, hogy a cég tevékenysége nem felel meg az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) előírásainak. Ezért a hulladékot szükségellátás keretében szállítják el október 31-étől. Az NHKV nem mérlegelhetett, meg kellett hoznia a döntését, áll a tájékoztatóban. Az önkormányzatoknak most fel kell mondaniuk a meglévő szerződésüket a Zöld Híddal, és újat kell kötniük egy "megfelelő" céggel. Úgy tudjuk, a katasztrófavédelem 3-4 hétig végzi a szemétszállítást ezen a módon az érintett 116 településen szükségellátás keretében.

Ez azt jelenti tehát, hogy a feltételezhetően önhibáján kívül pénzhiányba került Zöld Hídtól elveszik a szolgáltatást. Próbáltuk elérni a céget, de ott nem nyilatkozhatnak, mivel most egyedül a katasztrófavédelem jogosult nyilatkozattételre.

Az alapprobléma ezzel nem szűnik meg. Az állam kedd este erre az évre még 26,4 milliárd forintot injektált a szemétpiacra. Ez azt jelenti, hogy nem a Zöld Híd zsarolta a kormányt a maga 2,5 milliárdos hiányával, a rendszerből ilyen szinten hiányzik a pénz. Ezt pedig el lehet kendőzni tőkeinjekciókkal, hatósági lépésekkel, de ha az ágazatba nem kerül több pénz, előbb-utóbb ismét kiborul a bili.

A szegedi hulladékszállítás például hasonló problémákkal terhes, és nyilván nem ők az egyedüli hulladékszállítók – a szegediek válasza levezeti, hogy rendszerszinten van baj.

A szemétkáoszról szóló további cikkeinket itt érhetik el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Szuper jó fej rendőrök, ritmusra nyomják a szirénát - videó

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése