Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Átvette a katasztrófavédelem a hulladékszállítást a Zöld Híd Kft. területén, a kukaholding NHKV pedig visszavonta a cég megfelelősségi véleményét, az önkormányzatoknak új szemétszállítót kell találniuk az elkövetkezendő időkben. De a szemétszállítóknál országosan tapasztalható forráshiány ettől még nem oldódik meg, és hiába kaptak most 26,4 millárd forintot erre az évre, hamar legatyásodhatnak a cégek.

Reggel a Zöld Híd Kft. örömhírként közölte, hogy újraindul a szemétszállítás az érintett 116 településen.

"Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. október 31-étől kezdődően, tehát a mai naptól a tevékenységünket újraindítottuk.

A kommunális, azaz a vegyesen gyűjtött, valamint a szelektív hulladékok elszállítását minden érintett településünkön a korábbiaknak megfelelően, a megszokott időpontokban végezzük."

A közleményt aztán eléggé más megvilágításba helyezte a katasztrófavédelem későbbi közleménye:

"A katasztrófavédelem jogszabályi kötelezettségének megfelelően 2018. október 31-én átvette a hulladékszállítás irányítását és a szervezési feladatokat a Zöld Híd Kft. korábbi szolgáltatási területén, Pest és Nógrád megye összesen 116 településén.

A katasztrófavédelem szakemberei reggel óta a szolgáltatás elvégzésére kötelezett cégek telephelyein dolgoznak, irányítják és összehangolják a munkafolyamatokat, kezelik a felmerülő problémákat, hogy mindenhol zökkenőmentes legyen a hulladék elszállítása. Ennek köszönhetően ma minden olyan településre elindultak a hulladékszállító járművek, ahol ütemterv szerint szerdánként van szemétszállítás. Pest megye 17 és Nógrád megye 12 településének lakossági hulladékát gyűjtik ma össze."

Ebből tehát az derül ki, hogy a katasztrófavédelem emberei átvették az irányítást, a Zöld Híd emberei a felügyeletük alatt dolgoznak.

Rátaláltunk egy másik dokumentumra is, amely arról szól, a kukaholding, azaz az NHKV azonnali hatállyal visszavonta a Zöld Hídnak kiállított megfelelőségi véleményt, arra hivatkozva, hogy a cég tevékenysége nem felel meg az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) előírásainak. Ezért a hulladékot szükségellátás keretében szállítják el október 31-étől. Az NHKV nem mérlegelhetett, meg kellett hoznia a döntését, áll a tájékoztatóban. Az önkormányzatoknak most fel kell mondaniuk a meglévő szerződésüket a Zöld Híddal, és újat kell kötniük egy "megfelelő" céggel. Úgy tudjuk, a katasztrófavédelem 3-4 hétig végzi a szemétszállítást ezen a módon az érintett 116 településen szükségellátás keretében.

Ez azt jelenti tehát, hogy a feltételezhetően önhibáján kívül pénzhiányba került Zöld Hídtól elveszik a szolgáltatást. Próbáltuk elérni a céget, de ott nem nyilatkozhatnak, mivel most egyedül a katasztrófavédelem jogosult nyilatkozattételre.

Az alapprobléma ezzel nem szűnik meg. Az állam kedd este erre az évre még 26,4 milliárd forintot injektált a szemétpiacra. Ez azt jelenti, hogy nem a Zöld Híd zsarolta a kormányt a maga 2,5 milliárdos hiányával, a rendszerből ilyen szinten hiányzik a pénz. Ezt pedig el lehet kendőzni tőkeinjekciókkal, hatósági lépésekkel, de ha az ágazatba nem kerül több pénz, előbb-utóbb ismét kiborul a bili.

A szegedi hulladékszállítás például hasonló problémákkal terhes, és nyilván nem ők az egyedüli hulladékszállítók – a szegediek válasza levezeti, hogy rendszerszinten van baj.

A szemétkáoszról szóló további cikkeinket itt érhetik el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már hat halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Már hat halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Kezdődhet a Brexit-tárgyalások újabb köre

Kezdődhet a Brexit-tárgyalások újabb köre

Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek

Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek