szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cég bejelentette, hogy szükségellátás keretében minden, a szemétkáosszal érintett településről elviszi a hulladékot. Több mint egy óra múlva aztán jelezte, hogy új közleményt ad majd ki.

Szerda reggel a Zöld Híd BIGG Nkft. Facebook-oldalán megjelent, majd e-mailben is megérkezett szerkesztőségünkhöz egy közlemény, amely szerint a cég mostantól – miután a katasztrófavédelem kötelezte erre – szükségellátás keretében a megszokott időpontokban folytatja a kommunális hulladék elszállítását teljes szolgáltatási területén.

Nem sokkal 9 óra előtt újabb levél érkezett a szervezettől, amelyben azt kérték: egyelőre ne használjuk a közlemény tartalmát sem hivatkozásként, sem idézetként, a végleges szöveg hamarosan kikerül a közösségi oldalukra.

A kommünikét cikkünk korábbi változatába beágyaztuk, a bejegyzés azonban egy idő után eltűnt, majd a Zöld Híd Facebook-oldala is elérhetetlenné vált. Amint újabb információ érkezik a szemétszállítási helyzetről, frissítjük cikkünket.

Este még másról volt szó

Kedd este a katasztrófavédelem közleményt adott ki, amelyben azt írták: megtették mindazokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy szerdán folytatódjon a szemétszállítás Pest és Nógrád megye 116 településén.

A közlemény szerint a Zöld Híd Kft. ügyvezetője a katasztrófavédelem központjában megtagadta a katasztrófavédelem szolgáltatásra kötelező határozatának átvételét, a kötelezés hatályos.

Itt találja az érintett Pest és Nógrád megyei települések listáját.

A múlt pénteken dőlt el, hogy hétfőtől a Zöld Híd nem tudja tovább vállalni a szemétszállítást 116 településen alulfinanszírozottság miatt. A cég 130 milliós havi mínuszban van, és 2,5 milliárd forintra lenne szüksége a helyzet rendezésére.

Szemétkáosz: az egy hét alatt felgyülemlett szemét két hónapig ad munkát a szemeteseknek - videó

Patthelyzet alakult ki szeméthelyzetben: a felek egymásra mutogatnak, nem látszik a megoldás, a tárgyalások eredménytelenek.

A kormány ezt zsarolásnak tartja, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig kijelentette: nem engednek ennek, és megvédik a rezsicsökkentést is. A helyzet megoldását a kormány előbb a katasztrófavédelemre tolta, majd kiadott egy határozatot, amelynek érdekében a "nemzeti kukaholding", amely a hulladékszállítás megrendelője, 26,4 milliárd forint plusz pénzhez jut.

Közben Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő nekiment Gémesi György gödöllői polgármesternek, aki az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke is, és felszólította, hogy vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért.

A szemétkáoszról szóló további cikkeinket itt érhetik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Gémesit tartja felelősnek a Fidesz a szemétkáoszért

Felszólította a Fidesz Gödöllő polgármesterét, aki az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke is, hogy „vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért”.

Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Melania Trump lett a legkevésbé népszerű first lady

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája