Tüntettek a cafetériáért a szakszervezetek

Tüntettek a cafetériáért a szakszervezetek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az érdekképviseletek Budapest belvárosában tiltakoznak a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen.

Ahogy korábban megírtuk, a cafetéria rendszerének érdemi egyeztetés nélkül megvalósított átalakítása ellen hirdetett demonstrációt több szervezet, a vonulásos tüntetés most kezdődött el. A résztvevők a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete előtt gyülekeznek.

Az eseményen az ötletgazda, a Paksi Atomerőmű Zrt. váltóműszakos dolgozóit tömörítő Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is részt vesz.

Felszólalásaikban a szakszervezeti vezetők a béren kívüli juttatások megadóztatásának eltörlését követelték.

Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke arról beszélt, hogy a szakszervezetek a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának visszaállítását követelik a családok támogatása, a mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében.

Szilágyi József szerint mindezt az MNB is megerősítette, ugyanis a jövő évi költségvetést véleményező írásában rámutatott, hogy több mint 2 millió munkavállalónak csökkenhet a nettó jövedelme az adótörvények megváltozása miatt, ami ugyanakkor a költségvetésnek nem jár érdemi bevételnövekedéssel.

A szervezők petícióval fordultak Matolcsy György jegybankelnökhöz, amelyben jelezték: a demonstrációt szervező és azon magukat képviseltető szakszervezetek egyetértenek abban, hogy béren kívüli juttatások rendszerét szűkítő jogszabályok a munkavállalók számára jelentős érdeksérelemmel és jövedelemcsökkenéssel járnak. A juttatások megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat. A szakszervezeti konföderációk határozottan kiállnak a juttatások megőrzése mellett, és kezdeményezik e téma napirendre vételét az őszi, nemzeti szintű bértárgyalások mellett. Továbbá arra kérik Matolcsy Györgyöt, hogy lehetőségeihez mérten segítse a szakszervezeti konföderációk törekvéseit a béren kívüli juttatások megőrzése érdekében. "Töröljék el az új adókat!" – követelték.

A petíciót a jegybank részéről nem vette át senki, így a demonstráció szervezői az épület falára ragasztották.

©

A tüntetők aztán az Országházhoz vonultak, ahol az esemény főszervezője, Hatvani Jácint, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke kijelentette, hogy sok politikus nem ismeri a munka világát, de az új adójogszabályokkal "durván beleavatkoztak a munka világába". A fejlett munkakultúrát és juttatási rendszert biztosító, jelentős értéket előállító munkaadóknál akarnak radikális változást elérni az autóiparban, az energetikában, gyógyszeriparban vagy a vegyiparban - tette hozzá.

Csóti Csaba, a KKDSZ Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének elnöke fölszólította a kormányt, hogy mutasson példát és béresítse az állami munkavállalók cafeteria-juttatásait úgy, hogy abból ne vesszen el semmi. Szerinte az állam a legrosszabb munkáltató Magyarországon, hiszen - mint mondta - nem tárgyal a munkavállalókkal és nem fizet nekik tisztességes bért, most pedig a cafeteriát is elveszi.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a dolgozók helyzetét tovább rontó változásokról a kormány nem egyeztetett a munkavállalói érdekképviseletekkel. Kijelentette, a béren kívüli juttatások rendszere nem luxus, hanem az alapvető emberi szükségleteket biztosítja, ezért azt nem szabad agyonadóztatni. A vegyipari szakszervezet vezetője azt ígérte, hogy a munkahelyeken folytatják a tiltakozást és mindenhol kiállnak a tervezett változtatások ellen.

A tüntetés végén Szilágyi József és Székely Tamás petíciót adott át a Miniszterelnökség munkatársának, a dokumentumot a szervezők Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték és hasonló kéréssel fordultak a kormányfőhöz, mint Matolcsy Györgyhöz.

Hozzászólások