szerző:
hvg.hu

Vádbeszédében az ügyész hangsúlyozta, hogy Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájáról van szó.

Tizenhárom vádlott bűnösségének megállapítását, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyész a vörösiszapperben – közölte az ügyészség. Az ügyész vádbeszédében kiemelte, hogy az ügy Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának tekinthető, amely 8 ember halálát és 227 ember sérülését okozta.

A vád szerint a Mal Zrt. X. számú vörösiszap-kazettájának fala 2010. október 4-én, 12 óra 14 perc körül kiszakadt, a kazettából pedig csaknem kétmillió köbméter erősen lúgos, maró hatású vörösiszap ömlött ki, ami elöntötte Kolontárt, majd Devecsert is, elszennyezte a Torna-patakot és a Marcalt, és csak a vízügyi igazgatóságok közbeavatkozásának köszönhető, hogy a Rábát és a Dunát már nem. A katasztrófa miatt 457 személy ingó és ingatlan vagyona károsodott, sokak otthona lakhatatlanná vált.

Az ügyész szerint mindeközben a Mal részéről senki nem értesítette a hatóságokat, sem a környező települések polgármesteri hivatalait. A vádirat szerint

  • a közveszély előidézéséért és annak következményeiért az üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán tizenegy,
  • a közveszély elhárításának, következményei enyhítésének akadályozásáért az értesítési kötelezettségük nem teljesítése, majd később a nem megfelelő tájékoztatás adása folytán szintén tizenegy,
  • a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért pedig további négy vádlott felelős.

Az ügyészség két vádlott bűnösségét a katasztrófa utáni külső értesítési kötelezettsége elmulasztásában nem látta megállapíthatónak, ezért őket felmentették a vád alól.

A per tavaly decemberben kezdődött újra, miután a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék elsőfokú, a per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő ítéletét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Trump volt főtanácsadója is segíti a Fideszt az EP-kampányban

Trump volt főtanácsadója is segíti a Fideszt az EP-kampányban

Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Oktatási államtitkár: sokan a pénzért választják a tanári pályát

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

Veronai tragédia: bujkál a buszsofőr a gyászoló szülők elől

Veronai tragédia: bujkál a buszsofőr a gyászoló szülők elől