szerző:
hvg.hu

Font Sándor fideszes képviselő is úgy döntött, megméretteti magát, így a tisztújításnak már politikai jelentősége is van.

Hamarosan újra megválasztják a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjét. A tisztséget már két ciklus, azaz 2006 óta Prőhle Gergely tölti be, és a Népszavának megerősítette, hogy újra indulni fog a pozícióért. A néhány hét múlva esedékes választáson azonban kihívója is akadt Prőhlének, nem is akárki: a lap úgy tudja, hogy Font Sándor fideszes parlamenti képviselő is megméretteti magát. A politikust idén választották meg az evangélikus déli egyházkerület vezetőjévé.

Font csak annyit mondott ezzel kapcsolatban a Népszavának, hogy ez egyházi belügy, a lap forrásai szerint azonban biztosra vehető a képviselő indulása. A tisztújítás viszont így kap némi politikai színezetet is.

Prőhle Gergely korábban helyettes államtitkár volt a Fidesz-kormányban, 2017 elején pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója lett. Néhány hete azonban menesztették, nem sokkal azután, hogy a kormányhoz közeli Magyar Idők hadjáratot indított ellene, mondván, műhelyében „tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók”.

A Népszava emlékeztet, hogy az evangélikus egyház vezetői korábban már többször is szembementek a Fidesz politikájával, főként a menekültekkel kapcsolatos ügyekben. A lap szerint a kormánypárt azt is rossz néven vette, hogy egy józsefvárosi időközi önkormányzati választáson Bolba Márta evangélikus lelkész elindult a kormánypárti jelölttel szemben. Nyílt titok, hogy a kormányzati pénzosztásokkor az evangélikusok jelentős tételektől estek el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban