szerző:
hvg.hu

Az Index.hu újságíróját, Dezső Andrást különleges személyes adattal való visszaéléssel vádolják, mert korábban kiderítette, hogy egy M1-nek nyilatkozó svéd nőt korábban közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért is elítélték.

Egy nemzetközi sajtószervezet, a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) közleményben állt ki az ügyészségen megvádolt Dezső András mellett. Az Index oknyomozó újságírója – lapunk volt munkatársa – ellen azért emeltek vádat, mert korábban megírta, hogy Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért is elítélték azt a svéd–magyar nőt, aki a választási kampányban azt nyilatkozta az M1-nek, hogy a romló közbiztonság miatt jött haza. Kiderült az is, a nő 2016 óta él Magyarországon.

Dezső ellen különleges személyes adattal való visszaélés miatt indult nyomozás (vádat is emiatt emeltek ellene), a rendőrség ki is hallgatta. Panaszt tett, ezt az ügyészség elutasította. A vádemelésről nem kapott hivatalos értesítést, arról a kormánypárti sajtóból értesült.

A CPJ azt követeli, hogy az ügyészség ejtse az újságíró ellen emelt vádakat, mert

a hiteles és nyilvános adatokon alapuló oknyomozó újságírás egy szolgáltatás, nem pedig bűncselekmény.

A CPJ hangsúlyozza, hogy az Index Magyarország azon kevés hírportálja közé tartozik, amely kritikus a kormánnyal és intézkedéseivel szemben, és hiteles oknyomozói munkát végez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

A NER-kritikus Fluor Tomival avatják fel a Mol-Vidi-stadiont

A NER-kritikus Fluor Tomival avatják fel a Mol-Vidi-stadiont

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Szezonja van

Szezonja van

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja