Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

8-9 hónapig is eltarthat a nyomozás a kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszak gyanúja miatt indított nyomozásban. A feljelentést tevő kislányt már meghallgatta a rendőrség, szakértők is vizsgálták. Erről semmilyen információ nem szivárgott ki. Az ügyben két ismert vízilabdázót vádoltak meg a nyilvánosságban, akik visszautasították ezt. Mi indokolhatta egy "nulladik" fázisban lévő ügy nyilvánosságra kerülését, és milyen következményekkel jár ez? Ennek jártunk utána.

Az ügyvédi fórumokon – ügyvédektől származó információk szerint – forró téma volt a kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakkal a nyilvánosságban megvádolt vízilabdázók ügyének kezelése, a szentendrei uszodában viszont hamar lecsengett az ügy. Egy anyuka a hvg.hu-nak azt mesélte, egy-két szülő titokban mutogatta egymásnak a feljelentést tevő kislány, illetve az anyuka Facebook-fotóját – amely rövid időre a két hírbe hozott vízilabdázó által vitt egyesület Facebook-oldalára is kikerült –, de végül a szülők arra jutottak, amíg nincs hivatalos döntés, az egész nem tartozik rájuk. "Ennek nem lett volna szabad napvilágot látnia, itt mindenki vesztes. Elsősorban a kislány" – mondja az anyuka.

Nézzük, mi történt eddig:

  • Szeptember 14-én robbantotta a bombát a Blikk, amely "Durva feljelentés állítja: kislánnyal szexelhetett két sztársportoló" címmel a feljelentés alapján közölt egy cikket arról, évekkel ezelőtt egy akkor 11 éves kislánnyal rendszeres szexuális viszonyt folytatott "két, közismert magyar sztársportoló".
  • Aznap este a TV2 Tények című műsora azt állította, a feljelentésben két vízilabdázó neve szerepel, egyikük olimpiai bajnok, másikuk családapa, a Bors kiderítette azt is, egy Pest környéki klubban történhetett az eset.

A családot képviselő ügyvéd, Gerencsér András azon a hétvégén megszólalt, a Blikknek azt mondta, "ilyen durva ügyem még nem volt". A kislány a család egy barátjának írta le a történteket, ő fordult az ügyvédhez, aki beszélt a gyerekkel is. "A legbrutálisabb felnőttfilmeket idézte a mondandója, hallgatni is borzalmas volt. Tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy amit az áldozat mond, nem lehet kitalált történet. Úgy döntöttünk, megtesszük a rendőrségi feljelentést.” Gerencsér akkor a hvg.hu-nak is nyilatkozott, azt mondta, "visszaéltek a kislány bizalmával". A feljelentésben szereplő sportolókról nem beszélt, a sportágra vonatkozó sajtóhíreket sem erősítette meg.

Gerencsér András
©

Hamar megneveztek két sportolót

Másnapra a feljelentésben szereplő nevek is nyilvánosságra kerültek. A Kurucinfó állítólag rendőrségi forrásból megtudta, ki a két sportoló, a nevüket le is írták, nem sokkal később pedig Bayer Zsolt újságíró a blogján állt ki a barátainak nevezett sportolók mellett, akiknek ő leírta a nevét. Nem állt meg itt: információkat osztott meg a gyerekről is. Például, hogy lopott a klubtól, illetve hogy a saját nevelőapja ellen is tett feljelentést szexuális zaklatás miatt.

  • A szeptember 15-i, szombat esti Tények című műsorban tényként közölték, hogy a két vízilabdázó az erőszakoló (nevüket be is mondták), holott a rendőrség még csak tanúként sem hallgatta meg őket. Nemhogy akkor, még most sem. Emiatt egy durván 50 milliós pernek nézhetnek elébe.

A két vízilabdázó először névtelenséget kérve, majd ügyvédeiken (Gatter László, Hegedűs László) keresztül, később személyesen is nyilatkoztak, mindketten tagadták a szexuális erőszak vádját, majd olyan nyilatkozatokat tettek, amellyel könnyű szerrel, kívülről is beazonosítható volt a feljelentést tevő kislány, illetve családja. Vagyis, nem csak a szűk környezet tudhatta pontosan, kik is ők.

  • A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szexuális erőszak gyanúja miatt nyomoz, a kislányt a hírek szerint szakértők már megvizsgálták, a két hírbe hozott vízilabdázót egyelőre nem hallgatta meg a rendőrség, más tanúkat viszont már igen.
Gatter László
©

A probléma az, hogy Gerencsér szeptember közepén arról beszélt, a gyereket hétfőn vizsgálja meg pszichológus, az eredmény már aznapra meglehet, így kialakult az a várakozás, hogy itt gyorsan lesz valami fejlemény. Nem lett, vagy legalábbis az eredmény nem nyilvános, amiből viszont könnyen kialakulhatott az a látszat, hogy a történet nem igaz, holott egy ilyen vizsgálati anyag hetekig is készülhet.

Az egyik vízilabdázó ügyvédje, Hegedűs László tett is olyan megjegyzést, ha lenne bármi, már rég meg/kihallgatták volna ügyfelét. Hogy ez így van-e, innen nem lehet megítélni, az mindenesetre tény, hogy az emberek egy része már ítélkezett: a fele bűnösnek tartja a két vízilabdázót, a másik fele pedig el sem tudja róluk ezt képzelni. Van olyan kör is, amely a kislányt gyalázta.

Forró téma

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő azt mondja, a rendőrségi eljárás ilyen ügyekben általában fél évig tart, ennél rövidebb ideig csak akkor, ha a szakértői vélemény és a gyerek tanúvallomása egybevág, és esetleg más bizonyíték is van. Ha az információk széthúznak, de a nyomozást vezető rendőr szerint alapos a gyanú vagy kiterjedt vizsgálatot igényel az ügy, akkor 8-9 hónapra is szükség lehet.

Gyurkó Szilvia
©

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az ATV információi szerint a kislány ügyvédje, Gerencsér András már visszaadta a megbízatását, ám a rendőrségtől hiába kérdeztük ezt, nem ad ki erre vonatkozó információt. Gerencsér András az elmúlt hetekben elérhetetlen volt, irodájában járva munkatársai azt mondták, "taktikát váltott az ügyvéd", amire jó oka volt. A héten elértük az ügyvédet, aki mindössze annyit közölt, nem nyilatkozik, és ennek elmondása szerint oka van. De hogy mi, azt nem mondta meg. Arra sem válaszolt, hogy valóban visszaadta-e a megbízást. A két vízilabdázó ügyvédjének sincs erről információja, de nem is kell, hogy legyen: a törvény szerint az ügyvédnek a hatóságokat, illetve a másik fél jogi képviselőjét kell értesítenie erről, azonban a vízilabdázók a jelenlegi szakaszban nem számítanak másik félnek.

Több, névtelenséget kérő ügyvéddel beszélgetve kiderült, az ügy sokakat foglalkoztatott a belső szakmai fórumokon. Egyikük azt mondta, "a fő vélekedés az volt, hogy a család ügyvédje a jogi kereteken belül maradt, mikor nyilatkozott az ügyről, feltéve, ha nem ő adta ki a neveket, de a domináns vélemények szerint az ügyvédi etikai szabályokkal ez nem nagyon volt összhangban." Elsősorban a kislány oldaláról tartották aggályosnak a nyilatkozatot, mert az neki mindenképpen árt. (Itt fontos tény, Gerencsér nem tett olyan nyilatkozatot, amelyből a kislány beazonosítható lenne.) Ha igaz a vád, akkor az a stigmatizáció veszélye miatt, ha pedig nem, akkor "az igazmondás hiánya egész életen át elkíséri a szerencsétlen sorsú kislányt".

Nyilatkozatra nincs külön szabály

Megkerestük a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökét, Réti Lászlót, illetve az etikai bizottság ügyvivő elnökét, Mile Attilát, akik nem árulták el, hogy indult-e etikai eljárás Gerencsér ügyében. Névtelenséget kérő forrásaink nem tudnak ilyen eljárásról.

Arra, hogy egy ilyen ügyben mi indokolhatja a korai nyilvánosságot, beszélgetőtársaink két lehetséges okot említettek: az egyik a félelem az ügy eltussolásától, a másik pedig az adott ügyvéd önreklámja.

Ha az ügyvéd attól tart, hogy a hatóságok megpróbálják eltussolni az ügyet, akkor ez egy legitim eszköz arra, hogy a sértett érdekeit képviselje

– mondták többen is. Több példát is látni arra, hogy az ügy nyilvánosságra kerülése után vesz fordulatot a nyomozás, de volt, aki azt mondta, a konkrét ügynek ennek a szakában még nem nyilatkozhatott volna. Az ügyvédi titok alól egyébként a család adhat felmentést, megállapodhattak abban is, hogy majd nyilatkozni fog. Kérdés, alaposan felmérték-e a következményeket.

Gerencsér Andrást szerettük volna megkérdezni erről is, de erre sem válaszolt. Deteky Gábor ügyvéd kiállt Gerencsér mellett, arra hivatkozott, az ügyvéd nem nevezte meg a feljelentésben szereplő férfiakat és a kislányt sem. Ő – néhány kollégájával ellentétben – nem talált kifogásolnivalót azon, hogy az ügyvéd arról beszélt, a gyerektől horrorregénybe illő történetet hallott, amely igaznak tűnik.

"Amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, el kell fogadni az ügyfél álláspontját. Azt nem lehet felróni neki, hogy nem úgy vezette elő a történetet, hogy a kiskorú az állítja, megerőszakolták, aztán majd kiderül, hogy ez igaz vagy nem igaz. Épp ez lett volna az etikátlan magatartás."

Deteky szerint Gerencsér "kicsit túlságosan kiment a napfényre", óvatosabbnak kellett volna lennie, de nincs szó arról, hogy a gyerek szavahihetőségét ásta volna alá.

Az, hogy ilyen helyzetbe került, annak a TV2 az oka, amely megnevezte a sportolókat, és onnantól ment az adok-kapok. Ezért nem ő a felelős.

Szerettük volna kideríteni, van-e bármilyen szabály arra, hogy egy ügyvéd a feljelentés megtétele után, de még gyanúsítás előtt a sértett képviseletében milyen részletességgel tájékoztathatja a nyilvánosságot, de erre Mile Attilától, a kamara etikai bizottságának ügyvivő vezetőjétől napok óta nem érkezett válasz. Beszélgetőtársaink nem tudnak egzakt szabályról, ahogy az ügyvédekre vonatkozó törvényben, a Magyar Ügyvédi Kamara alapszabályában és az etikai szabályzatokban sem találtunk erre eligazítást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Gigapert terveznek a gyerekerőszakolással hírbe hozott vízilabdázók

50 millió forint körüli kártérítésen gondolkodnak a 13 éves kislány zaklatásával hírbe hozott sportolók. Egyikük ügyvédje az ATV-n mondta be az összeget, amekkorát a magyar joggyakorlatban még soha nem ítéltek meg. Nem nevezte meg, melyik médiumot perelnék be, de arra utalt, hogy „mindannyian tudjuk”, miért lenne nehéz ellenük bíróságra menni. A két vízilabdázót először a kuruc.infó nevezte néven, utána a TV2 Tények című műsora is közölte a neveket, tőlük már többen át is vették az értesülést.