szerző:
hvg.hu

Folyamatos a találgatás arról, hogyan érkezhetett a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki Magyarországra. Az Átlátszó azt írja, az Orbánt is szállító luxusgép szerdán Belgrádban járt. Aznap elvileg Gruevszki már Magyarországon volt, de ezt tőle, illetve egy macedón újságírótól tudjuk, úgyhogy a hivatalos érkezési dátum miatt megkerestük a Kül-, illetve Belügyminisztériumot.

Magától a volt macedón miniszterelnöktől, Nikola Gruevszkitől értesültünk arról, hogy Budapesten van: a Facebook-oldalán jelentette ezt be kedden. Nem sokkal később egy macedón újságíró a Twitter-oldalán tette közzé, hogy a macedón rendőrség megerősítette, hogy Gruevszki Magyarországon van. A magyar kormány tagjai másnap, 14-én erősítették meg, hogy Gruevszki Magyarországon van.

Arról nincsenek pontos információk, hogy juthatott Magyarországra, Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta, Macedóniából nem a magyar hatóságok segítségével szökött meg – a macedón belügyminiszter szerint a zöldhatáron távozott –, de egy másik ország magyar nagykövetségén jelezte menedékkérelmét. A kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki útlevelét korábban bevonták, így kérdés, hogyan jutott Magyarországra. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, a balkáni útvonalon lehet személyi igazolvánnyal közlekedni. Arra viszont nem válaszolt, hogy az általa meg nem nevezett magyar követségről hogyan jutott a volt miniszterelnök Budapestre, ahol meghallgatták.

Az albán Presheva nevű lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Gruevszki Szerbiába szökött, onnan érkezett Magyaországra. A Deutsche Welle macedón kiadása pedig azt vetette fel, valamelyik Orbánhoz közel álló oligarcha magángépével érkezhetett az országba – idézi az Átlátszó, amely megnézte, hogy az Orbán Viktort is szállító luxusgép – amelyet Havasi Bertalan sajtófőnök korábban Garancsi Istvánhoz kötött – szerdán éppen Belgrádban járt.

A lap azt írja, az OE-LEM október 27-e óta Bécsben parkolt, november 14-én reggel 6-kor felszállt Bécsben, fél hét előtt nem sokkal megérkezett Budapestre, majd 8-kor elindult Belgrádba. A szerb fővárosból fél 4-kor indult vissza, négyre ért Budapestre. Azóta Ferihegyen áll.

©

A dátumok amúgy nem stimmelnek: Gruevszki saját bevallása szerint már 13-án Budapesten volt, a gép csak másnap szállt föl, de előfordulhat, hogy nem aznap érkezett. A kérdés tisztázása érdekében megkerestük a Külügyminisztériumot és a Belügyminisztériumot, ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás

"Ez kivégzés volt" – címlapokon a történelmi Brexit-szavazás

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA