szerző:
hvg.hu

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt nem árulta el, melyik országban adta be menedékkérelmét a volt macedón miniszterelnök. Orbán jót nevetett azon, hogy Gruevszki nála aludt volna.

Forró téma volt a Kormányinfón a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékkérelme. Gruevszki kedden a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Azt állította, az elmúlt napokban számtalan életveszélyes fenyegetést kapott.

Gruevszkit hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélték, annak megkezdése előtt menekült el hazájából. A különböző minisztériumok és a Fidesz is megszólalt szerdán az ügyben, a Gulyás Gergely vezette tárca elismerte, hogy Gruevszki menedékjogot kért, a magyar hatóságok pedig biztonsági okokból lehetővé tették számára, hogy a tranzitzóna helyett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában hallgassák meg. Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldali Soros-kormány fenyegeti hazájában Gruevszkit, ezért megilleti a védelem.

A macedón média szerint Gruevszki Orbán Viktor miniszterelnök házában töltötte az éjszakát, amit Havasi Bertalan sajtófőnök kacsának nevezett.

Az ügyben nagyon sok a homályos részlet, ezek egy részét eloszlatta Gulyás Gergely. Kiderült például, hogyan jöhetett Gruevszki Magyarországra az útlevele nélkül, amelyet korábban bevontak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bloomberg kérdésére felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy „a Balkánon fekvő államok között személyi igazolvánnyal is lehet közlekedni".

Azt több kérdés ellenére sem árulta el, pontosan hogyan érkezett Magyarországra Gruevszki, ahogy azt sem, pontosan melyik ország magyar nagykövetségén jelezte menekültkérelmét. Annyi biztos, nem Macedóniában tette ezt meg.

„A magyar hatóságoknak nem volt köze ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyta a saját államának területét" – hangsúlyozta többször is Gulyás, azt azonban nem árulta el, hogy a nagykövetségről a Budapestre juttatásban milyen szerepet játszott a magyar állam.

Megerősítette, biztonsági okokból hallgatták meg Budapesten, erről a Menekültügyi Hatóság döntött. A külügyminiszter tudott arról, hogy Gruevszki menedékjogot kért – tette hozzá. Visszautasította az olyan sugallatokat, hogy a rendkívüli meghallgatási körülményekben Szijjártó keze benne lenne, de ő személy szerint egyetért azzal, hogy Budapesten hallgatták meg. Azt mondta, a különleges eljárás politikusok, különösen volt miniszterelnökök esetében máshol is teljesen normális.

Hosszú meghallgatása volt a volt miniszterelnöknek – tette hozzá, aki az eljárás során a tisztességes eljárás hiányára és a saját fenyegetettségére hivatkozott. Arra a kérdésre, hogy meggyőződtek-e arról, hogy Gruevszkit valóban üldözik-e hazájában, vagy csak a börtönbüntetést akarja megúszni, Gulyás azt mondta, ez egy olyan részlet, amire a menekültügyi hatóság határozata válaszolhat.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a kormány alapvetően biztonságos országnak tartja Macedóniát, ráadásul Gruevszkit jogállami keretek között ítélték el, Gulyás azt mondta, a kérelemről a Menekültügyi Hatóságnak kell döntenie, ha erre bármilyen választ adna, azzal prejudikálná a döntést. A kormány ezt jogi kérdésnek tartja, Szijjártó Péter beszélt a macedón külügyminiszterrel telefonon, de ez álláspontjuk szerint nem kormányközi ügy. A magyar hatóságok minden tájékoztatást megadnak, a két ország közti jó kapcsolat kulcsfontosságú.

Gulyás visszautasította a macedón miniszterelnök állítását, amely szerint Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta volna Gruevszki hollétéről a macedón belügyminisztert. A menekültkérelem elfogadásába nem szólhat bele EU-s vagy NATO-ország, véleményük persze lehet erről – mondta Gulyás. A német külügy európai ügyekért felelős államminisztere már gúnyolódott ezen egy sort.

Bár a macedónok már jelezték, hogy kérik Gruevszki kiadatását, a hivatalos kérelem még nem érkezett meg. Ennek elbírálása több hónapig tarthat – felelte Gulyás egy újabb kérdésre válaszolva.

Orbán jót nevetett azon, hogy Gruevszki nála töltötte volna az éjszakát – árulta el Gulyás, aki szerint Orbán nem találkozott a volt miniszterelnökkel eddig. Az esetleges jövőbeli találkozóról nem tud mit mondani. Azt nem kell tudnia, hogy a volt miniszterelnök hol szállt meg.

Arra, hogy a Fidesz szóvivője a minisztériumoknál sokkal tovább ment a nyilatkozatával (gyakorlatilag a döntést is megelőlegezte), Gulyás azt mondta, a párt és a kormány nyilatkozati lehetőségei eltérnek egymástól. Nem mondta meg, hogy Hidvégi bárkivel egyeztetett volna erről.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

(Cikkünket frissítettük)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalában, majdnem baleset lett a vége

Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalában, majdnem baleset lett a vége

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!