szerző:
BI

Bódis József még a hét elején fejtegette, milyen jó kereseti lehetőség a pedagógusi pálya. Megkérdeztük tőle, hogyan gondolja ezt, de három nap után azt válaszolta, hogy nem kíván válaszolni.

A hét elején az MTA-ban tartottak konferenciát a közoktatás helyzetéről (erről itt írtunk bővebben), ahol Bódis József oktatási államtitkár többek között paradigmaváltást sürgetett az oktatásban. Mint mondta, ennek a kulcsa az, ha olyanok választják a tanári hivatást, akik „nemcsak kereseti lehetőségnek tekintik a pedagógusi pályát”. Ha jól értjük, Bódis államtitkár szerint jó lenne, ha nem csak a nagy pénz vonzaná a tanárnak készülőket, hanem a hivatástudat is.

Tényleg nem voltunk biztos benne, hogy jól értjük-e az oktatásért felelős államtitkár szavait, ezért megkérdeztük. Kíváncsiak voltunk arra, hogy tényleg így gondolja-e a dolgot, továbbá, hogy nem gondolja-e, hogy ezzel a kijelentésével megsértette a pedagógusokat (már, aki még a pályán van egyáltalán).

Az Emmi három nap múlva tudatta velünk, hogy Bódis államtitkár nem kíván válaszolni a kérdéseinkre.

Kár. Pedig jó lett volna tudni, hogy miért gondolja olyan kecsegtetőnek a tanári béreket, ami, mondjuk egy kezdő pedagógus esetén körülbelül az albérletet fedezi. Hogy pontosan mennyit keresnek a tanárok, arról itt olvashat bővebben.

Tény, hogy a közelmúltban bevezetett életpályamodell, súlyos pluszmunkákért cserébe valóban tartalmazott némi bérnövekedést, de mivel a tanári fizetéseket az eredeti elképzelések – és a köznevelési törvényben rögzítettek – ellenére nem a minimálbérhez rögzítették, hanem egy úgynevezett "vetítési alaphoz", megint óriási a lemaradás e téren.

A béremelés hatása egyre erodálódik, hiszen a nemzetgazdaságban is emelkedtek a bérek. Tavaly óta a nemzetgazdasági átlagfizetés nagyobb, mint az oktatásban dolgozók átlagbére. A diplomás foglalkoztatottak és a pedagógusok átlagbérei közötti különbség is egyre nő.

Az egyre súlyosabb pedagógushiány önmagában cáfolja, hogy a pénzért érdemes a tanári pályát választani. Inkább mintha azt mutatná, hogy ennyi pénzért nem érdemes ott maradni.

A konferencián az is kiderült, hogy a kormány dolgozik egy új oktatási stratégián. Ez akár jó hír is lehetne, ha az átláthatóan, a szakmai szereplők bevonásával, valós társadalmi vitákon keresztül készülne. Ám erről semmit nem tudunk. Azt viszont tudjuk, hogy van már egy Nemzeti alaptanterv-tervezet, amit némi átdolgozás után be is akarnak vezetni. (Bár az MTA szerint el kell halasztani egy évvel a bevezetést, a PDSZ szerint több évvel is.)

De ha lesz egy új stratégia, akkor nem ahhoz kellene igazodnia minden más szabályozónak, például a tartalmi szabályozásoknak is? Ezt a kérdést is feltettük Bódis államtitkárnak. A válasz: nem kíván válaszolni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Megsérült a szakszervezeti tüntetésen az MSZP alelnöke

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó