Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Kikértük az Országgyűlés Hivatalától a képviselők irodabérleteinek adatait és meglepő példákra bukkantunk: van, aki egy többgenerációs családi ház alapterületén "szorong", más elfér huszonöt négyzetméteren, ami viszont kétszázezer forintba kerül. Nem, nem a parlament mellett, hanem egy lepukkant csepeli épületben.

Tizenhét parlamenti képviselő bérel a választókerületében húsz négyzetméteresnél kisebb, vagy akörüli nagyságú irodát – de mindannyiuké egyszerre beférne a fideszes Tasó Lászlóéba – derül ki az Országgyűlés Hivatalának a hvg.hu kérésre küldött összesítéséből.

Nyíradony korábbi polgármestere, aki jelenleg már parlamenti képviselő, a kimutatás szerint gyakorlatilag korábbi munkahelyére járhat be: az óriási, 354 négyzetméteres bérlemény ugyanis a város polgármesteri hivatalának is helyt adó épületben található.

Az iroda a méretéhez, illetve ahhoz képest nem is kerül vészesen sokba - „csak” havi 315 ezer forintba -, hogy a volt államtitkár frakciótársa, Hubay György – ahogy korábbi cikkünkben megírtuk – Miskolcon havi közel félmillióért bérel egy feleekkorát. 

©

Nem panaszkodhat helyhiányra vagy szűkösségre a szintén fideszes Fenyvesi Zoltán sem: a politikusnak egyszerre két, összesen 322 négyzetméteres (feltehetően szomszédos) tapolcai irodát bérel és összesen 317 ezer forintot fizet értük az Országgyűlés Hivatala. (Az országgyűlési törvény 2014-es módosítása óta a képviselők nem saját maguk bérlik a nekik törvény szerint járó irodát és lakást, hanem csak kinézik azt, majd az Országgyűlés Hivatala köt szerződést a bérbeadóval.)

Egy nagyságrenddel kisebb, de még mindig akár négy kisebb lakást magában foglaló, 219 négyzetméteres irodában dolgozik Balmazújvárosban a szintén fideszes Tiba István, egy 208 négyzetméteresben pedig Barcson a KDNP-s Szászfalvi László is – utóbbiak méretükhöz képest legalább reális összegbe: 162, illetve 150 ezer forintba kerülnek havonta.

Bár a négyzetméter-halmozás többségükben a kormánypártok politikusaira jellemző, a nagy iroda nemcsak kormánypárti privilégium: a Párbeszéd két képviselője, Kocsis-Cake Olivio, és Tordai Bence neve mellett is 253 négyzetmétert mutat az összesítés - csak a címből derül ki, hogy ugyanarról az I. kerületi ingatlanról van szó, így a 496 ezer forintos bérleti díj is megoszlik közöttük. Sőt, nemcsak közöttük: az irodát Tordai Bence tájékoztatása szerint a frakció több munkatársával, szakértőkkel, jogászokkal együtt, összesen körülbelül egy tucatnyian használják.

Szintén nagy, de közös irodán osztozik a DK négy képviselője, Gyurcsány Ferenc pártelnök mellett Oláh Lajos és Vadai Ágnes és Gréczi Zsolt is. A 274 négyzetméteres, Teréz körúti ingatlan bérleti díja 345 ezer forint, amelynek tükrében még furcsábbnak tűnik a már említett Hubay György miskolci bérleménye, amely - emlékeznek - a budapesti belváros helyett Miskolcon van, 110 négyzetméterrel kisebb, mégis 150 ezer forinttal többe kerül.

Kevesebb, több

A képviselői fizetések júliusi, meglehetősen nagy felháborodást kiváltó megemelése egyéként nemcsak az alap-tiszteletdíjakat növelte meg jelentősen - 747 ezer forintról 891 ezerre, két bizottsági tagsággal 897 ezer forintról 1millió 782 ezerre -, de magával vitte az alapilletményhez kötött egyéb juttatások: köztük a lakás- és irodabérlés keretösszegét is. Utóbbira augusztus elsejétől a korábbi 373 ezer forint helyett például 623 ezer forintot számolhatnak el a képviselők. Ez egyetlen irodára nézve horrornak tűnik, csakhogy a bérelhető ingatlanok számát nem korlátozza a törvény, ezért a gyakorlatban is több példa van rá, hogy több irodát bérel egy-egy képviselő.

Ez utóbbi nem feltétlenül a megalománia jele, számos olyan választókerület van Magyarországon, amely hetven-nyolcvan, sőt olyan is, amely 118 településből áll. Vagy adott esetben kevesebből, de a földrajzi kiterjedése akkora, hogy jogos lehet a választói igény, hogy ne kelljen több tíz kilométert utazni, ha valaki el szeretné érni a képviselőjét.

A fideszes Boldog Istvánnak például három, frakciótársának, Hörcsik Richárdnak pedig hat irodát bérel a hivatal a választókörzete különböző településein.

Pócs János megadta a módját Jászberényben
©

A listáról bekerült ellenzéki képviselőknél többségükben ezzel szemben inkább az a többlakiság oka, hogy kis létszámú frakciójuk csak így tudja - úgy-ahogy - lefedni képviselőkkel az országot.

Sejthetően emiatt bérelnek a Jobbik frakciójának tagjai közül is többen három, vagy akár annál több irodát. A szerecsésebbek legalább szomszédos megyék között ingáznak, de Hegedűs Lórántné négy irodája például az országban szétszórva: Keszthelyen, Hódmezővásárhelyen, Székesfehérváron és Nagykanizsán található – ezeket összesen 355 ezer forintból tartják fent, míg az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó Csepel, Mosonmagyaróvár és Nyíregyháza között utazgat, hamarosan pedig egy negyedik irodája is lesz valahol Szabolcsban.

„Kevesen vagyunk, muszáj felosztani magunk közt a körzeteket" – indokolta a hvg.hu-nak az irodahalmozást az MSZP-politikus, akit azért kerestünk meg külön is, mert bár összességében nem költ kiugróan sokat az ingatlanbérlésre, budapesti irodája az összesítés legmagasabb négyzetméterárával dicsekedhet: a 25 négyzetméteres helyiséget – nem tévedés – 207 ezer forintért bérli a képviselőnek az Országgyűlés Hivatala. Ja, az ingatlan nem a Várban, vagy a parlament szomszédságában van, hanem Csepelen, az egykori munkásotthonban. Itt:

©

A felfoghatatlan ár/érték arányról Bangónétól még felfoghatatlanabb magyarázatot hallottunk: személyes érdeklődésére állítása szerint ugyanis 80 ezer forintos ajánlatot kapott az épületet fenntartó Csepeli Munkásotthon Alapítványtól, amikor kinézte az irodát (az "utcáról" ma is ennyiért bérelhet ott helyiséget bárki), ezek után "égnek állt a haja", mikor meghallotta, hogy az Országgyűlés Hivatalának értékbecslője ugyanazt 207 ezer forintra értékelte - a szerződést márpedig ez alapján kell megkötnie a hivatalnak.  

A szerénységi rekordot az összesítés szocialista Korózs Lajos tartja egy mindössze 12,5 négyzetméteres, csongrádi bérleménnyel, de csak fél négyzetméterrel marad le mögötte a fideszes Tállai András, aki 54 településből álló választókerülete egyik emblematikus kisvárosában, Mezőcsáton kérte magának a városka idősklubjának is helyt adó épületben lévő picurka helyiséget.

A 199 parlamenti képviselőből egyébként csak 101  bérel bárhol is irodát, a többiek a törvény adta lehetőséggel élve lemondtak erről a képviselőcsoportjuk javára. A bérlésre rendelkezésre álló képviselői keretet ilyenkor az egyéb juttatásként járó, de fel nem használt összeggel együtt automatikusan a frakció működési keretéhez csoportosítják át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t