szerző:
hvg.hu

Az Alapvető Jogok Biztosához fordult az OBT működésével kapcsolatban az OBH elnöke. Handó Tünde az ombudsmantól várja, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye vitáját az őt ellenőrző szervvel.

Handó Tünde annak ellenére kitart amellett, hogy az OBT működése nem törvényes, hogy lassan egyedül marad a véleményével. Az OBT választott tagjai, a Kúria elnöke, az igazságügyi miniszter, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és a Magyar Közjegyzői Kamara elnöke, továbbá a Magyar Bírói Egyesület Országos Választmányának tagjai, valamint a Győri Ítélőtábla bíráinak felhívására nyilatkozatot tevő járásbírósági, közigazgatási és munkaügyi, törvényszéki, ítélőtáblai, illetve kúriai bírák, eddig összesen több, mint négyszázan, kinyilatkozták, hogy a testület a rá vonatkozó bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénynek megfelelően működik.
 
Az OBH elnöke szerint viszont - olvasható a birosag.hu oldalon - a bírósági szervezet alaptörvény szerinti működésének biztosításához szükség van arra, hogy ezt a jogértelmezési kérdést az arra jogosult szerv döntse el. A kiadott OBH közlemény kifejti, hogy a Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény 38. § (1) bekezdése rendkívül szűken határozza meg azok köz OBH közleménye ét, akik az Alaptörvény értelmezése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak. Mivel a bírósági szervezet egyetlen tagja sem rendelkezik ilyen jogosultsággal, ezért - folytatja a közlemény - az OBH elnöke az Alapvető Jogok Biztosához fordult, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását annak érdekében, hogy az erre közjogilag jogosult szerv az Alaptörvény értelmezésével foglaljon állást az OBT működésének törvényessége kérdésében.


Mint arról beszámoltunk, Handó az OBT tagjai támadják az Alkotmánybíróságon. Mondván, Handó Tünde minden megtesz annak áérdekében, hogy az őt felügyelni hivatott OBT tagjai ne tudják rendesen végezni a munkájukat. A HVG-nek adott interjúban pedig megszólalt Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki szerint az OBH és az OBT is működik, utóbbi tart üléseket, és azon az Igazságügyi Minisztérium képviselteti magát minden egyes alkalommal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Itthon

„Kiraktam magam a tűzvonalba” – állítja Handó kritikusa

Szűnni nem akaróan feszül az ellentét az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal között. Az OBT szóvivője, Vadász Viktor a HVG Portré beszélgetésében azt mondta, az OBT-OBH vita a jogállami működés eklatáns példája lehetne, ha a másik fél is visszatérne végre a kijelölt játéktérre.

Pálmai Erika Itthon

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

Debrecenben összbírói értekezlet összehívását kezdeményezik a tiltakozó bírák, miközben egyre több helyen soha nem látott ellenállást váltott ki az Országos Bírói Tanács legutóbbi megpuccsolt, más szemszögből elcsalt póttagválasztása. A bírósági szervezet egyszemélyi vezetője, Handó Tünde iránt lojális bírósági vezetők ügyeskedése a jelek szerint visszahull rájuk.

Pálmai Erika Itthon

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lényegében elszabotálták az Országos Bírói Tanács múlt heti póttagválasztását a Handó Tünde által kinevezett bírósági vezetők – derül ki a hvg.hu birtokába jutott küldöttbeszámolókból.

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek