szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor személyes döntése volt az, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta Magyarországon a menekültstátust. A HVG diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint a sietség sem volt véletlen.

Orbán Viktor állítólag személyesen ígérte meg a hazájában korrupció miatt kétéves börtönre ítélt Nikola Gruevszkinek, hogy baj esetén segít neki, állítják a HVG forrásai, akik szerint a látványos sietség indoka az, hogy Magyarország arra számít, a sebes döntésnek köszönhetően az ügy viszonylag következmények nélkül és gyorsan lecseng. A menedék megadása ugyanakkor azt is jelenti, hogy Gruevszkinek politikai szempontból vége van.

„Annak ellenére kapta meg a menedéket, hogy a magyar kormány is tudja, Gruevszkiből immár már nem lehet politikai, vagy gazdasági hasznot húzni. Ez is arra utal, hogy egy személyes ígéret betartásáról van szó” – mondta a HVG-nek a neve mellőzését kérő szakértő.

Forrásunk szerint egyébként azt követően, hogy három magyar nagykövetség – a tiranai, a podgoricai, valamint a belgrádi – is bekapcsolódott Gruevszki Magyarországra szállításába, s a politikus Tiranában engedélyt is kapott arra, hogy belépjen Magyarországra, már nem volt kétséges, hogy az exkormányfő megkapja a menedéket.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G. M. Itthon

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

A volt macedón miniszterelnök szökése, és magyarországi felbukkanása azt mutatja, hogy Orbán Viktor immár kinőtte az ország kereteit, egy nagyobb meccs aktív szereplője szeretne lenni. Ennek során pedig áthág minden törvényt és gúnyt űz az állam megannyi hű szolgájából. A heti belpolitikai elemzésünk a Gruevszki-ügyet járja körül.

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét