szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt macedón miniszterelnök a bizottság szerint nem volt támadások célpontja, és nincs olyan ügy, amelyben ő lenne az áldozat.

A kedd nagy híre volt, hogy napokig tartó huzavona után megkapta a menekültstátuszt Magyarországtól Nikola Gruevszki. A macedón Helsinki Bizottság azonban értetlenül áll a döntés előtt, ugyanis szerintük semmi nem indokolja ezt.

„Gruevszki nem állt támadások célpontjában, nincs olyan ügy, amelyben ő lenne az áldozat. A bírósági eljárásokban, amelyekben ő a vádlott, nem találtunk olyan eljárási hibát, vagy bármilyen intézkedést, amely ne felelt volna meg a jogszabályoknak. A menedékkérelmének a jóváhagyása ezért megalapozatlan” – mondta az Indexnek Uranija Pirovszka.

A macedón Helsinki Bizottság igazgatója hozzátette, ha ő lett volna a bíró, őrizetben tartotta volna Gruevszkit, mert “túl sok pénze van, túl sok kapcsolata, és befolyásolhatja a tanúkat. De az ügyészség nem is kérte az őrizetbe vételt. Láttam a nyilatkozatában, hogy arra panaszkodott: másfél éve minden nap meg kellett jelennie a bíróságon. Igen, de ez azért van, mert olyan sok ügyben ő a vádlott!”

A Macedóniai Helsinki Bizottság egyike volt azoknak a civil szervezeteknek, amelyeket Gruevszki kormányzása alatt lehallgattak, és lejárató kampány célpontjaivá tettek – írja a lap.

Pirovszka azt mondta, Gruevszki 2016-tól kezdve 23 szervezetben tartatott pénzügyi ellenőrzéseket. Szórólapokat terjesztettek Macedóniában, amelyeken Soros zsoldosainak hívták azokat, akik ezekben a szervezetekben dolgoztak.

Gruevszki azzal védekezett, azért menekült el hazájából, mert félti az életét.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat