szerző:
hvg.hu

A volt macedón miniszterelnök a Facebook-oldalán erősítette meg az információt, amit a kormányközeli Magyar Idők már leközölt.

"Ma a Magyar Köztársaság (sic!), az EU és a NATO tagországa pozitívan bírálta el politikai menedékjog iránt kérelmemet, amelyet a Macedón Köztársaságban fennálló politikai üldöztetés miatt nyújtottam be" – írta Nikola Gruevszki, akinek kiadatását mindenképpen kéri hazája.

A kétéves börtönbüntetése elől különös körülmények között Magyarországra utazó politikus úgy folytatta, azért folyamodott a menedékjogért, mert az új macedón kormány antidemokratikus lépésekkel és módszerekkel próbálja elvenni a szabadságát, az ország ügyészségét és igazságszolgáltatási rendszerét felhasználva.

A volt miniszterelnök szerint az ellene folytatott eljárás koncepciós és szabálytalan volt, amelynek részleteiről beszámolt a kérelmét elbíráló magyar hatóságoknak. Ahogy korábban, magyarországi tartózkodása bejelentésekor, most is leírta: több halálos fenyegetést kapott a Macedóniából való távozása előtti napokban.

Gruevszki szerint Macedóniában nincsenek meg a feltételei annak, hogy tisztességes tárgyalása legyen. Úgy véli, a kormány boszorkányüldözést folytat vele szemben, és a fenyegetésektől sem védené meg.

Orbán megígérte, hogy megmenti Gruevszkit, és ezzel ki is végezte

Orbán Viktor személyes döntése volt az, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta Magyarországon a menekültstátust. A HVG diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint a sietség sem volt véletlen.

A macedón ex-kormányfő többször is úgy fogalmazott, hogy a bíróság és az ügyészség Macedóniában a politikai zsarolás eszköze lett. Azt is írja, hogy országában a kormány elnyomja és diszkriminálja politikai ellenfeleit, politikai okokból hajtanak végre letartóztatásokat, ezért is döntött úgy, hogy magasabb szintre emeli az ügyet, és tovább harcol országa érdekeiért.

"Nem megszöktem az igazságszolgáltatás elől, hanem a nemzetközi jog által szabályozott módszerekkel igyekszem feltárni az igazságot a magam és mindazok érdekében, akiket Macedóniában üldöznek" – magyarázta.

Úgy fogalmazott: Macedóniának nem szabad olyan országnak maradnia, ahol a kormány irányítja az igazságszolgáltatást, és ahol a politikai üldöztetés mindennapos. Macedóniának a NATO és az unió tagjává kell válnia, de nem szabad, hogy e cél érdekében a jelenlegi antidemokratikus vezetés a kritikusait elítéltethesse és börtönbe küldhesse, hogy akadály nélkül bűnözhessen: korruptan működhessen és kiárusíthassa az államot és a nemzeti érdekeket.

Érkeznek a reakciók

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke kiakadt annak hallatán, hogy Gruevszki menedékjogot kapott, mert miközben a képviselőknek a Bevándorlási Hivatal elnöke azt mondta, még folyamatban van a volt miniszterelnök menedékkérelmének vizsgálata, addig a Magyar Idők megírta, már döntöttek is az ügyében. Mirkóczki Ádám szerint a testületnek fel kellene oszlatnia magát.

Az Európai Bizottság a 168 Óra megkeresésére jelezte: egyelőre nem kommentálják a Gruevszki-ügyet, mivel még folyamatban van. De remélik, hogy mindkét fél a jogszabályoknak megfelelően jár el.

A Helsinki Bizottság szerint "merőben szokatlan az a sebesség", amellyel elbírálták a macedón politikus menedékkérelmét.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Macedónia mindenképpen kéri Gruevszki kiadatását

A magyar kormány döntésétől függetlenül Macedónia elküldi Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó kérelmet – jelentette be kedden Renata Deskoska igazságügyi miniszter.

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről