szerző:
Csányi Nikolett - Szlavkovits Rita

Szinte lehetetlen helyzetbe sodorta a kormány az utcán élőket, amikor kriminalizálta a hajléktalanságot októberben, majd nemrég a hvg.hu megírta, az Orbán-kormány közmunkásokat faragna a fedél nélküli emberekből. Kiderült, hogy évek óta folynak már a „kísérleti” programok erről, szintén jószerivel titokban. Videós riport a szentesi Hajléktalan Segítő Központból.

Nálunk négy éve zajlik, nem is egyedüliként voltunk a programban – magyarázza Berki András, a szentesi Hajléktalan Segítő Központ (HSK) vezetője.

Egy szegedi közfoglalkoztatási kiállításon is találkoztunk a szentesi szociális szakemberrel, ahová már azért mentek, hogy azokat a kerámiákat mutassák meg a világnak, amiket a kisvárosban élő, a programba bekapcsolódó hajléktalanok készítettek.

A Csongrád megyei hajléktalanok közmunkaprogramjáról videót is készítettünk, azt itt nézhetik meg:

Mintha a semmiből jött volna, de már működik

Szinte a semmiből került elő az a tervezet, amely a hajléktalanságban élők integrációs programjával kapcsolatosan készült. A hvg.hu munkatársa szerezte meg a dokumentumot, amelyből az is kiderült, hogy 2015 óta több megyében is folynak a programok, képzik, munkát adnak a fedél nélkül élőknek. Négy év alatt a programra 5,3 milliárd forintot költött az állam, ebből 3 milliárd a hajléktalanok közmunkabérére mehetett, a maradékon a résztvevő szervezetek osztozhattak, átlagosan számolva évi 30-35 millió juthatott egy-egy programot lebonyolító intézménynek, illetve a programban dolgozóknak.

Felmerül a kérdés: miért kellett titokban tartani azt, hogy a kormánynak van egy olyan tervezete is, amely humánusabb, és akár támogatást is jelenthet a hajléktalanok számára? Azon a szegedi programon, ahol a szentesi hajléktalanokat segítő intézmény vezetőjével is találkoztunk, beszéltünk Hoffmann Imrével, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárával is, akinek feltettük ezt a kérdést, de Hoffmann kitért a válasz elől.

A kiskunmajsai baptisták

Az állami programokon túl például a kiskunmajsai Menedékvárosban is folyik olyan komplex program, amely az utcára kerülőknek – nem ritkán családoknak is – segít talpra állni. A baptista alapítvány már húsz éve működteti a családok átmeneti otthonát, a hajléktalanszállót, az utóbbi években pedig egy olyan részleg is nyílt, ahol már a mentálisan és anyagilag is megerősödött személyek vagy családok kaphatnak kedvezményesen albérletet, hogy onnan „dobbanthassanak”. Az alapítványi menedékvárosban is szerveznek képzéseket, a lakókörnyezetüket is maguk gondozzák, segítenek munkát keresni az itt élőknek. Ehhez hasonlóan, csak kisebb létszámmal működnek a 2015 óta folyó állami programok is.

Jönnek, mennek, fizetést kapnak

A szentesi hajléktalanellátó igazgatója szerint az egyik legnehezebb akadályt az addiktológiai probléma jelenti, de tapasztalata szerint 6-9 hónap alatt szinte kivétel nélkül képessé váltak a programba belépők arra, hogy rendszeresen, és munkára képes állapotban jelenjenek meg a foglalkozásokon.

Nagy a fluktuáció, pozitív értelemben – tette hozzá.

Berki András
©

Berki András azt is elmondta, hogy évente négyen-öten kerülnek ki a programból úgy, hogy a szabad munkaerőpiacon tudnak elhelyezkedni. De aki bent marad, az is előre tud lépni, ugyanis a programban azok kerülnek be, akik semmiféle jövedelemmel nem rendelkeznek, de miután pénzhez jutnak, már ki tudják fizetni a hajléktalanszálló 13-14 ezer forintos díját is, ami az ingyenes éjjeli menedékhez képest nagy különbséget jelent. Az ingyenes szállásra ugyanis éjjelente lehet bemenni, mindig érkezési sorrendben foglalhatják el az ágyaikat, míg a térítéses szálláson állandó helyük van. Berki szerint a normális munkavégzéshez ez utóbbi elkerülhetetlenül szükséges feltétel.

Addig hiába is akarjuk vonzóvá tenni a munkát bárki számára, amíg nincs egy nyugodt hely, ahol minden nap, akár napközben is tartózkodhat, ahol tisztálkodhat, hogy egyáltalán meg tudjon jelenni egy munkahelyen – zárta.

©

(Szöveg: Szlavkovits Rita, videó: Csányi Nikolett, fotó: Túry Gergely)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban