szerző:
MTI / hvg.hu

Egy kőnek nyomták a rendőrök a nagy nyomakodásban, azért balesetnek nem mondaná az esetet.

Sajtótájékoztatót tartott vasárnap Kuhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője és Komjáthi Imre, az MSZP-nek a szombati tüntetésen megsérült alelnöke, Komjáthi azt mondta,szombaton a magyar nép megüzente, hogy nem kér a "rabszolgatörvényből", de a harcot nem adják fel, minden parlamenti, mozgósítási eszközt be fognak vetni. "Ha ezt a gyalázatos törvényt megszavazzák, akkor minden egyes fideszes képviselőt egyenként fogunk szembesíteni tettének súlyával" - jelentette ki.

Komjáthi Imre kérdésekre válaszolva elmondta:

szombaton a tüntetésen megsérült a térde, de - mint mondta - ellenkező híresztelésekkel szemben nem akkor, amikor a rendőrök "földre vitték", hanem akkor, amikor a rendőrök "nagyon erősen megtolták a sort", és nekinyomták egy kőnek.

A történteket balesetnek nem mondaná, mert annak a következménye volt, hogy az erősítés megtolta a tömeget - közölte, hozzátéve: tisztában volt azzal, hogy milyen következményei lehetnek a tettének. A rendőrség vasárnap közleményben tagadta, hogy intézkedtek volna Komjáthi ellen, bár a Kossuth térre berohanó politikust rendőrök fogták közre.

Komjáthi most elmondta, nem volt a szakszervezeti vezetőktől olyan kérés, hogy vezesse a tömeget a Kossuth térre, ugyanakkor szerinte jogosan voltak dühösek, hiszen eredetileg a térre volt bejelentve a tüntetés, de azt a kormány "mondvacsinált okokból" lezárta. Azt is mondta, semmilyen erőszakos cselekményt nem támogatnak, a téren "bátorságot kellett mutatni".

Kunhalmi Ágnes azt mondta, a miniszterelnök a multinacionális cégek oldalára állt, különben nem javasolnák a munka törvénykönyvének beterjesztett módosítását. Mint mondta, a tervezett módosítással "Orbán nem a dolgozók(...), hanem a nagytőkének meghajolva a multinacionális cégek oldalára állt", ami megengedhetetlen.

Harcoljanak a szakszervezetek, harcoljanak a magyar dolgozók, Orbán erőből ért

- jelentette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a tiltakozás minden formáját meg kell ragadni. Kunhalmi Ágnes azt is mondta, minden adott a törvényjavaslatban ahhoz, hogy kizsákmányolják a munkásokat, akiket túlterheltség jellemez majd, családok zilálódhatnak szét emiatt, valamint a munkafeltételek radikális romlása miatt még többen mennek majd el Magyarországról. Az a multinacionális tőke, amely "előtt most Orbán (...) meghajol", egyébként így majd munkaerőhiány miatt el fog menni az országból - jegyezte meg.

A szocialista politikus szerint a szombati szakszervezeti tüntetés bebizonyította, hogy van munkásvédelem Magyarországon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem maradhat titokban a szívprobléma: ez az otthoni vérnyomásmérő EKG-t is készít

Nem maradhat titokban a szívprobléma: ez az otthoni vérnyomásmérő EKG-t is készít

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Megvan az első ország, ahol a teljes közösségi közlekedés ingyenes lesz, egy apró kivétellel

Megvan az első ország, ahol a teljes közösségi közlekedés ingyenes lesz, egy apró kivétellel