szerző:
hvg.hu

December 8-án tüntetést szervezett a Magyar Szakszervezeti Szövetség a rabszolgatörvény ellen. Ezen a demonstráción kérdőíves felmérést készítettek az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének munkatársai. Kiderült, kik tüntetnek a rabszolgatörvény ellen.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Mikecz Dániel kutató azt írja az Magyar Tudományos Akadémia oldalán publikált kutatásában, hogy a tiltakozáskutatás a nemzetközi mozgalomkutatásban nem új módszer, de fontosnak tartotta megjegyezni, hogy „a tüntetésen résztvevő sokaságról nem rendelkezhetünk előzetes tudással, nem állapítható meg, hogy szociológiailag milyen összetételű lesz a demonstráló csoport, így a nagymintás survey felmérésekkel ellentétben nem lehetséges mintát venni a lekérdezéshez. Az adatok megbízhatóságát az adja, hogy a mintavétel véletlenszerűen történik.”

A decemberi 8-i tüntetésen több százan vonultak a Jászai Mari térről a Kossuth tér elé, majd a demonstráció végén a tömeg betört a lezárt Kossuth térre. Az esemény válaszadói közül

  • 56 százalék férfi, 46 százalék nő volt,
  • a kérdezőbiztosok megítélése alapján 22 százalékuk 40 év alatti, 41 százalék 40 és 65 év közötti, míg 37 százalék 65 év feletti volt.
  • A fővárosi helyszín nem riasztotta el a más településeken lakó tüntetőket, ugyanis a résztvevők 55%-a volt budapesti, 45 százalékuk más településről érkezett a demonstrációra.

Mikecz azt írja, bár Magyarországon jellemzően a magasabb végzettségűek nagyobb részvételi aktivitást mutatnak, a december 8-i tüntetés szakszervezeti jellege miatt a nem diplomások aránya, azonban így is a résztvevőknek 56 százaléka rendelkezett legalább főiskolai oklevéllel.

A kutatás készítői kíváncsiak voltak a tüntetésen részt vevők részvételi tapasztalataira és szervezeti hátterükre is. Nem meglepő módon a megkérdezettek 18 százaléka vett részt szakszervezet munkájában a kérdést megelőző 12 hónapban. A politikai pártok mozgósításán mutatja ugyanakkor, hogy 13 százalék volt a politikai pártban, szervezetben aktívak aránya.

A választásokon túli politikai részvétel tekintetében a petíciók aláírása, valamint a tüntetés a leggyakoribb forma. A résztvevők politikai tudatosságáról árulkodik továbbá a pénzadományozás, a bojkott és a választott képviselővel való kapcsolatfelvétel relatív magas aránya.

Arra a kérdésre, hogy „Vonják vissza a munka törvénykönyvének módosítására irányuló előterjesztést (más szóval a rabszolgatörvényt)! - Mennyire alkalmas a tüntetés a cél elérésére?” a megkérdezett demonstrálók 21 százaléka azt válaszolta, teljes mértékben, 26 százalék azt, hogy inkább alkalmas, 22 százalék azt, hogy is-is.

Kiderült, a tüntetésen nem csak baloldali pártok vettek részt politikusaikkal, szimpatizánsaikkal, de jelen volt a Jobbik is. A válaszadók politikai önbesorolását tekintve azonban döntően baloldaliak (61 százalék) voltak. (25 százalék azt vallotta, inkább középen áll, 3 százalék jobboldali, a többiek nem válaszoltak, nem mondták meg.)

Mindezek tekintetében megállapítható, hogy a tüntetéseken véletlenszerű mintavétellel megkérdezett részvevők egy politikailag aktív, elkötelezett csoportot alkotnak.

*

Mikecz Dániel kutatását itt éri el. A december 8-i tüntetésen a kérdezőbiztosok 118 résztvevők kértek fel a kutatásban való részvételre, akik közül 102-en voltak hajlandóak a kérdőív megválaszolására, és 100-an annak szinte teljes körű megválaszolására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat

A Google csinált egy kvízt, amellyel megtanulhatja, hogyan kell kiszúrni az adathalász e-maileket

A Google csinált egy kvízt, amellyel megtanulhatja, hogyan kell kiszúrni az adathalász e-maileket

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót