szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután bejutottak, rövid időn belül azzal fenyegették őket, hogy közérdekű üzem megzavarásának bűncselekményét követik el, de a képviselők ezt vitatják, nem hajlandók kijönni, amíg be nem olvassák a követeléseiket. Szél Bernadett minden ellenzéki képviselőt a Kunigunda utcába hív.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos bejutottak az MTVA székházba, az eseményeket egy ideig élőben közvetítették, de néhány perc után – feltehetően az MTVA biztonsági főnökének kérésére/felszólítására – véget ért a közvetítés, feltehetően kikapcsolták kamerát.

A belépés után Hadházy percekig vitázott a biztonságiakkal arról, hogy kikapcsolják-e a kamerát. A képviselőket (kettejükön kívül a jobbikos Kepli Lajos, a DK-s Varju László és az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is bement) arra próbálták rávenni, hogy a portán adják le, amit írtak, de Hadházy ragaszkodott hozzá, hogy az ügyeletes a hírszerkesztőt küldjék le hozzájuk. Úgy tűnik, ennek lehetett az ára, hogy kikapcsolják az élőzést.

A biztonsági főnök korábban feszült, de udvarias hangnemben magyarázta a Széléknek, hogy nem akarnak egy 2006-hoz hasonló helyzetet (nyilván az MTV-székház ostromára gondolt)

©

Az MTVA élő közvetítésében időközben egyébként beszámolt arról, hogy az ablakuk alatt tüntet a tömeg – legalábbis élőképet közvetítettek róla, miközben a tüntetés délutáni fázisaról szólt a tudósítás.

Előzésük elején Hadházy azt mondta a kamerába: azért jöttek a Kunigunda utcába, mert

"ez az épület az egész rendszer lelke,

a feladata, hogy elhallgassa az igazságot, és lejárassa azokat, akik kimondják az igazságot."

Hadházyék később az újra indított közvetítésben azzal kezdték, hogy nincs fejlemény – nem hajlandók belemenni, hogy csak a biztonsági főnökkel beszélhessenek. Ilyen már volt egy hete – mondja, emlékeztetve, hogy évente 100 milliárd forintból működik az MTVA, képviselőként joguk van az intézményben szabadon mozogni.

„ezt meg is fogjuk tenni”

– nyomatékosítja, hangsúlyozva, addig el nem megy innen, amíg a petíciójukat be nem olvassák. 

„de sok egyéb feladatunk van, vissza kell vennünk a közmédiát és megszüntetni az embereket hülyítő propagandát”.

Közben megjött a biztonsági vezető, aki a szerkesztők nevében közölte: nem tesznek eleget a képviselők kérésének, ha akarnak valamit, írásban adják le.

Kisebb vita bontakozott ki arról, hogy az országgyűlési törvény értelmében mit kell lehetővé tenni egy képviselőnek. Az biztos, az nincs, hogy a biztonsági őrrel kell tárgyalni – érvelnek Hadházyék.

©

„Azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem óhajtunk eleget tenni az önök követelésének" – erősködik az őr, mire Hadházyék úgy döntenek, akkor elindulnak ők megkeresni a szerkesztőt.

„Ez innentől kezdve közérdekű üzem megzavarásának minősül” – fenyegetőzik az őr, eléggé kiborítva a képviselőket.

„Nem biztonsági kockázatok vagyunk, hanem feladatunk van, amit el szeretnénk látni” – érvel Szél

„Nem kell a jogászkodás!” – hangzik a válasz, mire újabb vita kerekedik.

Hadházy azzal érvel: ugye nem szeretnék, hogy úgy menjenek ki a tömeg elé, hogy azt mondják, nem állt szóba velük senki”, de Szél is erősködik: uram, higgye el, hogy nem fogunk innen hazamenni”.

Néhány percnyi vita után el is indulnak az épületben.

©

Szél utoljára arra buzdít: ha lecsukják őket, a kintiek vigyenek nekik hideg élelmet, meg olvasnivalót, hogy legyen mit olvasniuk a 3-5 év alatt, amit rájuk rónak.

Hadházy szerint nem akarnak megzavarni semmit, csak körülnéznek a házban.

„De ez egy zárt-védett tér” – mondja most már tényleg aggódó hangon a biztonsági őr., ennek ellenére menni kezdtek az épületben. Hamarosan meg is találták a hírszerkesztőséget.

Itt rakják össze azokat a híreket, hogy Hadházy gyilkos - mondja Szél. A szerkesztőt keresik továbbra is. Szél azt mondja, amíg nem olvashatják be a követelést, maradnak, majd fegyveres őrükkel vitáztak hosszabban, de arcokat nem mutattak.

©

Mennének tovább, de a biztonsági főnök arra  hivatkozva akarja kivinni őket, hogy megsértették az intézmény belső szabályzatát. Egyre nagyobb vita alakul ki, a végén el is küldték a képviselőket, de nem mennek ki maguktól. Egyikük a 2006-os tévészékház ostrommal fenyeget, Hadházy pedig azt kérte: menjenek az ebédlőbe és beszéljék meg a helyzetet. Szél szerint "szégyen és gyalázat", ami történik. Majd kilenc képviselővel a székházban újra megszakadt az adás.

A később megint újraindult élőben Papp Dánielnek üzennek, hogy vele akarnak tárgyalni. Hadházy hívogatja is de nem veszi fel/kinyomja.

Hadházy szerint ez az útnak csak egy állomása,

„amíg nem beszélhetünk szabad médiáról, addig semmi másról – szabad választásról sem.”

Szél az összes parlamenti képviselőt arra kéri, menjenek be a köztévébe, hogy elássák közfeladataikat – a tüntetők öt pontját beolvasni. Hadházyt meg arra kérik, menjen ki megnyugtatni az embereket.

©

A küldöttség kijött az MTVA székházból, az újraindított élőben a tömeghez szóltak, de nagyon akadozik. Bömbi híján a tömeg visszhangozza a szavaikat.

A parlamentben is becsaptak bennünket és itt az épületben is, de mi addig itt maradunk, amíg a rabszolgatörvényt vissza nem vonják és a petíciónkat be nem olvassák! – kiáltja Varjú és visszahangozza a tömeg.

Arra kérek mindenkit, mutassa meg, hogy nem vagyunk csürhe, békés tüntetők vagyunk, de nagyon határozottak és nagyon kitartóak.

Ne mondjátok, hogy töketlenek vagyunk. Mi nem akarjuk, hogy vér folyjon, ez mindannyiunk érdeke - veszi át a szót Szél Bernadett, aki egyúttal minden ellenzéki országgyűlési képviselőt arra hív fel, hogy 

"szálljon be az autójába, üljön fel a hévre és jöjjön ide, mert most ez a dolga."

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Továbbra sem találják Emiliano Salát, a Cardiff eltűnt focistáját

Továbbra sem találják Emiliano Salát, a Cardiff eltűnt focistáját

Mint egy gyári munkás a szabadnapján - mitől volt annyira unalmas a divat az 50-es években?

Mint egy gyári munkás a szabadnapján - mitől volt annyira unalmas a divat az 50-es években?

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa