szerző:
MTI / hvg.hu

Baján, Zalaegerszegen, Miskolcon, Kiskunfélegyházán és Kecskeméten is demonstrációk voltak.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A múlt szerdán a Munka törvénykönyve "rabszolgatörvény" néven elhíresült módosításának parlamenti elfogadása után kezdődött tüntetéshullám a vidéki városokat is elérte, szerdán is több helyen tartottak megmozdulásokat, de csütörtökön is voltak demonstrációk, amelyekről a Mészáros Lőrinc-féle helyi Mediaworks-lapok is beszámoltak.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen több mint három órán át tartó félpályás útlezárással tiltakoztak csütörtök délután a város déli ipari parkjánál az ellenzéki pártok és a szakszervezetek a kormány intézkedései ellen.

A Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség által közösen szervezett demonstráción harmincegynéhány autó sorakozott fel, a néhány perces várakozásra kényszerülő járműforgalmat a rendőrök irányították. A kocsik mellett álló demonstrálók magyar és európai uniós zászlókkal, párt- és szakszervezeti lobogókkal, illetve a követeléseiket megfogalmazó transzparensekkel tiltakoztak a kormány intézkedései ellen.

Benke Richárd, a Jobbik zalaegerszegi választókerületi elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a többi pártvezető körében és azok nevében azt mondta: Zalaegerszegen először fordult elő, hogy az ellenzék közösen vesz részt egy demonstráción. A "rabszolgatörvény" elfogadása miatt az elvi és ideológiai nézetkülönbségeket félre tudták tenni, és a munkavállalók érdekében a pártok által megfogalmazott ötpontos követeléssel tiltakoztak Zalaegerszegen is – jelezte a jobbikos politikus.

Miskolc

Miskolcon az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezett kormányellenes tüntetést, amely szintén félpályás útlezárással kezdődött. A helyi Boon.hu beszámolója szerint a tüntetésen részt vevők autói rendőri felvezetéssel érkeztek a Gömöri pályaudvartól a 26-os út Búza téri szakaszára a görög katolikus templom mellé. Az útlezárás rövid idő alatt éreztette hatását, a 3-as és 26-os főutak csomópontjában nagy dugók alakultak ki a demonstráció ideje alatt.

A forgalomlassító akcióban 13 személygépkocsi vehetett részt. A gépkocsikon a szervező szakszervezetek mellett feltűntek a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) zászlói, valamit transzparensekkel is tiltakoztak a résztvevők a munka törvénykönyvének változása és a közigazgatási bíróságok bevezetése ellen.

Az útlezárás végeztével a gépkocsik elhagyták a helyszínt, az akció délután öt órától egy vonulással egybekötött békés tüntetéssel folytatódott, a Népszava beszámolója szerint a Centrum parkolóból a Hősök terére vonultak a tüntetők, a lap becslése szerint 6-700-an, köztük munkások, a környező gyárak dolgozói és diákok is.

A téren a szakszervezetek, politikai pártok és civilek képviselői tartották meg beszédeiket. Szűcs Péter, a PDSZ miskolci elnöke hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek történelmi jelentőségű tettet hajtottak végre, mert végre összefogtak, hálózatba szerveződtek, s megkezdték az előkészületeket egy országos sztrájkhoz, amely akár már januárban megbéníthatja az országot. Az MSZP-s Varga László és a jobbikos Jakab Péter együtt lépett a pódiumra, de felszólalt Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója is, aki arról beszélt, hogy a 2011-es Nemzeti Köznevelési Törvény a diákokat tette rabszolgává.

A Boon.hu beszámolója szerint a résztvevő szakszervezetek végül aláírták a megyei akciószövetség létrehozásáról szóló megállapodást.

Kecskemét

Kecskeméten a Hírös.hu beszámolója szerint 400-450 fő gyűlt össze a Városháza előtt az összellenzéki tüntetésen. A demonstráció itt is egy forgalomlassító akcióval indult, mintegy 30 autó vonult fel a Mercedes-Benz gyárral szemben lévő félegyházi körforgalomtól a helyi MÖMAX áruházig. Innen gyalog vonultak a demonstrálók a Batthyány utcán a Városházához, egy idő után már az úttesten.

A Városháza előtt ellenzéki szónokok mondtak beszédeket, majd a demonstrálók a Kecskeméti Televízióhoz, a Városházához és a Gong Rádióhoz vonultak. A Baon.hu írása szerint az utóbbi kivételével mindenhol átvették az ellenzéki pártok közös követeléseit tartalmazó, öt pontos petíciót, amit eljuttattak a Petőfi Népe/baon.hu szerkesztőségéhez is.

A kecskeméti tüntetők saját petíciót is összeállítottak, melyben többek között követelik Kecskemét két országgyűlési képviselője, Zombor Gábor és Salacz László lemondását és felszólították Kecskemét polgármesterét, hogy a város tulajdonában álló cégeknél ne alkalmazzák a „rabszolgatörvényt”.

Kiskunfélegyháza

A Baon.hu beszámolója szerint közel száz ember tüntetett csütörtök délután Kiskunfélegyházán is, a városháza előtti ereklyés országzászlónál. A tüntetők zászlókat és transzparenseket lengetve demokráciát és szabadságot követeltek. Az összegyűltekhez a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyi vezetői szóltak. A beszédekben munkát, kenyeret, tisztességes béreket, szabad felsőoktatást és a túlóratörvény visszavonását követelték.

Békéscsaba

A helyi lap, a Beol.hu szerint több mint százan vettek részt csütörtökön este Békéscsabán az ellenzéki tüntetésen, amelyet a Derkovits soron, a lap szerkesztőségének is helyet adó épület mellett tartottak. A megmozdulást a DK, az MSZP, a Jobbik és a Liberálisok szervezték, és a pártok helyi képviselői szólaltak fel.

A szónokok a köztársaság újjáépítését, európai Magyarországot, rendes oktatást és egészségügyet, szabad sajtót és valódi tájékoztatást követeltek.

Baja

A Bács-Kiskun megyei lap, a Baon.hu azt írja, Baján a Sikeres Bajáért Egyesület szervezésében tartottak figyelemfelkeltő forgalomlassító demonstrációt csütörtök délután. Itt mintegy kéttucatnyi gépkocsi vonult fel, majd parkolt le a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol rendőri irányítás mellett lehetett ez idő alatt közlekedni.

A várakozásra kényszerülőket a szervezők szaloncukorral és a „rabszolgatörvény”, valamint a „propaganda elleni” szóróanyaggal kínálták. A helyi összellenzéki – DK, Jobbik, MSZP, Momentum – támogatást élvező demonstráció követelte a törvény visszavonását, a kevesebb rendőri túlórát, a független bíróságokat, az európai ügyészséget és a független közmédiát.

Hajdú Miklós, a képviselő-testület ellenzéki frakciójának vezetője elmondta: a helyi televízióban kívánják beolvastatni petíciójukat. "Baján is meg akarjuk mutatni, hogy elégedetlenek vagyunk a kormánnyal. A rabszolgatörvény az utolsó csepp volt a pohárban, a város többsége áprilisban sem a Fideszre szavazott. Ez az utóbbi évek legnagyobb tüntetése, mintegy százan jelezték részvételüket, meg tudjuk azt mutatni, hogy ez a város sem hagyja magát" – fogalmazott.

Orosháza

Orosházán Fetser János, a helyi MSZP-frakció vezetője, önkormányzati képviselő szervezett tüntetést, amelyet a városháza előtt tartottak. A téren a Beol.hu beszámolója szerint nagyságrendileg százan gyűltek össze, köztük a Momentum aktivistái is.

Többen is felszólaltak, követelve a független közmédiát, a korrupcióellenes ügyészség felállítását, a túlóratörvény semmissé tételét. Kijelentették, normális országot, normális várost akarnak, s ismertették az ellenzék ötpontos petícióját.

A túlóratörvényt Áder János államfő egyébként éppen csütörtökön írta alá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a