Tetszett a cikk?

A Pesti Központi Kerületi Bíróság rongálás miatt ítélte el a tünetőt. A döntés nem jogerős, miután a tüntető fellebbezett.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

T. Krisztián a keddi Kossuth téri túlóratörvény elleni tüntetésen fújta rá a zászlótartó rúdra, hogy SZTRÁJK!, szerinte – és ügyvédje szerint – ez politikai véleménynyilvánítás volt, tehát nem bűncselekmény, a bíróság szerint viszont rongálás.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat 312 óra közérdekű munka elvégzésére ítélte, fizikai munkakörben. Ha nem tesz ennek eleget, fogházban kell leülni a büntetést, 1 nap négy órát ér. A büntetésből az őrizetben töltött 72 órát levonják.

©

T. Krisztiánt a helyszínen elfogták, a tettét elismerte. A rendőrök összesen öt flakon festékszórót találtak nála. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé. A tárgyaláson kiderült, T. Krisztián kedden fél 8 körül lépett a zászlórúdhoz és 80 centis betűkkel fújta fel a feliratot. Ezzel 27.178 forintos kárt okozott a vádirat szerint. A Belváros-Lipótváros Városüzemeltetés munkatársai távolították el a feliratot, azt közölték, ez 21.400 forint + áfába került, de számlát nem tudtak kiállítani róla, mert az ilyen munkákra van egy keretszerződésük az Országgyűléssel.

A cég azt is állította, a feliratot nem tudták elsőre teljes egészében eltávolítani, csak elhalványítani, amelyet a férfit védő TASZ-os ügyvéd, Szegedi Zsolt kifogásolt, és csatolt egy felvételt arról, hogy teljesen tiszta a zászlótartó rúd. Ráadásul szerinte miután vízbázisú festéket használt T. Krisztián, egyszerűen egy szivaccsal is le lehetett volna mosni a feliratot. A csatolt bizonyítékot megnézve a bíró is megállapította, hogy a zászlórúdon már nem látható a felirat.

©

Az ügyész a perbeszédben azzal érvelt, a vádlott nem politikai véleményt nyilvánított, hanem bűncselekményt követett el. Külön kiemelte, hogy a jogalkotó az elszaporodott graffitizés miatt változtatott a jogszabályokon. Mikor a cselekmény társadalomra veszélyességéről kezdett beszélni, a teremben ülő hallgatóság néhány tagja felröhögött, mire a bíró közölte, újabb rendzavarás esetén el kell hagyniuk a termet. Újabb rendzavarás nem volt, a teremben csaknem 20 ember ült azért, hogy kifejezze szolidaritását T. Krisztiánnal, erre a Facebookon szerveződött egy esemény.

Az ügyész azt is indítványozta, hogy a bíró fogadja el a Városüzemeltetés által megadott kárösszeget. Súlyosbító körülménynek tartotta, hogy a graffitizés rendkívül elszaporodott, a beismerő vallomás és a büntetlen előélet viszont enyhítő körülménynek számított. Az ügyész kért közérdekű munkát a vádlottra.

A TASZ ügyvédje azzal érvelt, az elkövetés helyét, idejét és a feliratot nézve egyértelmű, hogy politikai véleménynyilvánításról van szó, szemben azzal, hogy a vádhatóság közönséges vandalizmusnak állította be azt. "Ha a kedvenc együttese nevét fújta volna föl a falra, nem töltött volna 72 órát előzetesben."

A bíró egy kivétellel elfogadta a vádiartban foglaltakat, a kár értékét nem állapította meg, csak azt mondta ki, 1 forintnál bizonyosan nagyobb volt a kár, az 50 ezret viszont nem haladta meg.

©

Érvelése szerint a véleménynyilvánításnál is be kell tartani más jogszabályokat, a falfirka elhelyezése pedig bűncselekmény.

Köztudomású tény, hogy nem tartozik a zászlórúd rendeltetésszerű használatához a felirat.

Jelen esetben a falfirka tényének és nem a tartalmának volt jelentősége. A vádlott más módon is kifejezhette volna véleményét, például visz egy molinót vagy táblát.

Ennek az írásbeli üzenetnek nem lehet helye a zászlórúd. A politikai üzenet ténye nem menti fel a rongálás, a büntetőjogi felelősségrevonás alól.

A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a graffitizés elszaporodott, illetve azt is, hogy a vádlottat szabálysértés miatt már felelősségre vonták. A büntetlen előéletet és a beismerő vallomást enyhítő körülményként értékelte. A társadalomra veszélyességet figyelembe véve szabadságvesztést eltúlzó lett volna kiszabni.

A büntetési tételnél figyelembe vette, hogy nagy publicitás mellett követte el a cselekményt.

Az ügyész a döntést tudomásul vette, a vádlott és az ügyvéd fellebbezett, elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítését. T. Krisztián a per után nem akart nyilatkozni.

Eddig egy tüntetőt ítéltek el, hivatalos személy elleni erőszak miatt, szintén gyorsított eljárásban. A rendőrség csütörtöki közlése szerint eddig 62 embert állítottak elő a tüntetésekkel összefüggésben, 19 személyt vettek őrizetbe – köztük volt a most elítélt 31 éves férfi is –, és összesen 42 emberrel szemben indítottak nyomozást lopás, csoportos garázdaság, az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése, illetve rongálás miatt.

A többi előállított ügyében az eljárást az ügyészség folytatja, mert ott hivatalos személy elleni erőszak a gyanú. Azt egyelőre nem tudni, hány ember ellen emeltek vádat. Ezzel vádolnak egy 32 éves belga–kanadai állampolgárságú CEU-s diákot, aki tagadja a vádat, és "különös" rendőri tanúvallomásokról tud.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön a hvg.hu-val közölte, a veréssel fenyegető rendőr ügyében nyomozást indított. Egy tüntető, M. készített hangfelvételt arról, hogy egy rendőr veréssel fenyegeti. Ő volt az, aki az egyik tüntetés után letörte egy rendőrautó tükrét, miután elmondása szerint többször is megfenyegették, majd az egyik rendőr a kisbuszban fojtogatta és hasba is ütötte.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, több feljelentés is érkezett rendőri túlkapások miatt, azokat még vizsgálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve

Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten