szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Az amerikai lap részletgazdag beszámolót nyújt olvasóinak arról, ami Magyarországon történik, idézik a hvg.hu egyik cikkét is.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktort a NYT szélsőjobboldali miniszterelnöknek nevezi már írása elején, majd rögtön rátérnek a szerzők arra, hogy a magyar kormányfő szokatlan jelenséggel, tartós utcai demonstrációval találta magát szembe.

Az ok ismert, a 400 órás túlmunkát lehetővé tevő jogszabály-módosítás, amit nemcsak itthon, hanem külföldön is rabszolgatörvénynek neveznek, „slave law.” Az amerikai lap beszámol a pénteki tüntetésről is, írásuk szerint 5000 demonstráló vonult a Sándor-palotához, Áder János hivatal elé – a hvg.hu percről percre tudósítását itt találja –, de szólnak Orbán Viktor péntek rádióinterjújáról is, ahol a kormányfő a tüntetést hisztérikus sikongatásnak nevezte.

A NYT minden igényt kielégítően írja le, mi van a törvényben, mi történt a parlamentben és mi történik az utcán, megszólaltatják többek között Köllő János közgazdászt, az MTA tagját, több százezer munkavállaló mond nemet a túlóratörvényre.

Juhász Attila, a Political Capital elemzője pedig arról beszél, az elégedetlenség hulláma elérte azokat a társadalmi csoportokat, amelyek korábban nem tüntettek. Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója pedig az Orbán-kormány idegenellenességét emeli ki, ami – ezt már Köllő teszi hozzá – súlyos munkaerőhiányhoz vezetett. És már el is érkeztünk oda, miért is kell Orbánnak a rabszolgatörvény.

 

A New York Times idézi a hvg.hu oldalán november végén, még a rabszolgatörvény elfogadása és a tüntetések kezdete előtt készült cikket, amiben azt írjuk, „az évi 400 órás túlóra lehetősége brutális, a dolgozók kizsákmányolásához vezethet, stresszt hoz a családi életbe, és újabb löketet adhat a külföldi munkavállalásnak.”

Megszólítjuk – és ezt idézi a New York Times – Tóth Andrást, az MTA tudományos főmunkatársát, aki azt mondja, a munkavállalók jelentős részét nehéz, a vállalkozásokat viszont sokkal jobb helyzetbe hozza a fideszes képviselők törvényjavaslata. Úgy véli, a hároméves munkaidőelszámolási keret hosszú távon sok konfliktushoz vezet.

Ez elsősorban fizikai munkavállalókat fogja rosszul érinteni, hiszen nekik különösen fontos az a pluszjövedelem, amit túlóráért kapnak. Most majd bent kell maradni, mert szuper rugalmas a rendszer, de három év távlatában lehet, hogy mégse számít túlórának a sok 12 órázás, mert máskor csak 6 órát kellett dolgozni.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára december elején feltette a nagy kérdést: van bárki a New York Timesnál, aki beszél magyarul? A kérdést azért tette fel, mert szerinte a The New York Times szerkesztősége „álmatlanul hánykolódik a magyarországi médiaegyensúly miatt.” Vagyis Kovács szerint úgy kritizál a NYT, hogy nem tudnak magyarul (értsd: nem is értik az itteni helyzetet, ami blődség – a szerk.), ezért megjegyezük, a most szemlézett NYT-cikknek van magyar szerzője. Kárász Palkó egy erdélyi magyar újságíró (vele itt olvashat egy interjút), Patrick Kingsley, a cikk másik szerzője pedig rendszeresen ír Magyarországról, a térség szakértőjének számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra