szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

De azért elsősorban a magyarországi németek érdekét nézi, igyekszik megnyugtatni mindenkit Ritter Imre, a parlament egyetlen megválasztott nemzetiségi képviselője

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

HVG: A nemzetiségi képviselők térségünkben általában támogatják a mindenkori kormány törekvéseit, s csak a nemzetiségeket érintő ügyekben van saját álláspontjuk. Ön milyen politikát követ majd?

Ritter Imre: Egy éve a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) Közgyűlése úgy döntött, hogy a 2018. évi parlamenti választásnál stratégiai célnak tekintjük a szavazati joggal rendelkező, pártoktól független, teljes jogú német nemzetiségi képviselő megválasztását. Ezután minden parlamenti frakcióval átbeszéltem és egyeztettem, hogy – a parlamenti választás végeredményétől függetlenül – a német képviselői mandátummal járó szavazati joggal hogyan kívánunk élni. E szerint ha a leendő és mindenkori kormányzat olyan nemzetiségi politikát folytat, amely a magyarországi nemzetiségeknek megfelelő, számukra kedvező, akkor fő szabályként a magyarországi németség nevében a nemzetiségeket nem érintő kérdésekben is támogatjuk a mindenkori magyar kormányt. Fő szabályon azt értem, fenntartjuk a jogot, hogy lelkiismereti, nemzetközi vagy bármely egyéb indokolt esetben tartózkodjak, vagy akár a kormány álláspontjával ellentétesen szavazzak.

HVG: Mennyire kötött az ön mandátuma, mennyire veszi majd figyelembe a német közösség és önkormányzat véleményét a törvények szavazása előtt?

R. I.: Számomra az utóbbi négy évben már német parlamenti szószólóként is evidencia volt, hogy mint az MNOÖ meghosszabbított karja, a meghatározott rövid távú és stratégiai célokat a lehető legeredményesebben képviseljem. Immáron 24 éve aktív részese vagyok a magyarországi németségnek. Vagyis a magyarországi német nemzetiség gondjait, céljait, az előttünk álló nemzetiségi feladatokat, s az MNOÖ és német közösség ezekkel kapcsolatos véleményét pontosan ismerem. A szavazati jogommal mindezek tudatában természetesen önállóan élek, és annak minden felelőssége személy szerint az enyém.

HVG: Minden törvény előtt konzultál az önt delegáló szervezettel?

R. I.: Minden lehetőséget kihasználtam eddig is arra, hogy a magyarországi németséggel, annak önkormányzatával, Heinek Ottó elnök úrral is a legszorosabb kapcsolatot tartsam. Ugyanakkor nyilvánvalóan sem időben, sem technikailag nem megoldható, hogy „minden törvény előtt” konzultáljak az engem delegáló szervezettel, ezekben az esetekben a döntés felelőssége – a korábban említett szavazási fő szabályok mentén – az enyém.

Ritter Imre a parlamentben. Szószólóból képviselő
©

HVG: Vannak olyan fontos, kétharmadot igénylő döntések, amelyek nem érintik a nemzetiségeket. Ebben az esetben hogyan szavaz majd?

R. I.: Az én megítélésem szerint a kétharmados döntést igénylő törvények nagy többsége érinti a magyarországi nemzetiségeket, tehát a német nemzetiségi érdekek mentén kell dönteni és szavazni! Amelyik kétharmados vagy sima többséget igénylő törvénymódosítás valóban nem érintene nemzetiségi kérdést, ott fő szabályként a mindenkori kormányt támogatólag fogok voksolni.

HVG: Az első kétharmados döntés várhatóan a Stop Soros néven elhíresült, egyes civil szervezetekkel szemben hozandó törvény lesz. Készült-e már erre, az országos önkormányzat alakít-e ki véleményt az ügyben, vagy a lelkiismeretének megfelelően dönthet majd?

R. I.: Bevallom őszintén, hogy a német regisztráció, a parlamenti választás előkészítése és néhány más fontos, aktuális német nemzetiségi projekt miatt a Stop Soros törvénytervezettel érdemben még nem foglalkoztam, ezzel kapcsolatban az önkormányzattal sem volt még érdemi egyeztetés. Nyilvánvalóan ki fogjuk alakítani a véleményünket, és ennek megfelelően fogok majd szavazni.

HVG: Milyen kötődése van a Fideszhez? 2010-ben a párt színeiben indult a polgármesterségért.

R. I.: Budaörsön születtem német nemzetiségi családban, és kezdettől a Budaörsi Német Önkormányzat elnöke voltam. A német nemzetiségi ügyek felgyorsítása és jobb érvényesítése érdekében 2002-ben függetlenként, 2010-ben már Fidesz-tagként és -támogatással indultam Budaörsön a polgármesterségért. A sikertelen választást követően a budaörsi helyi politikai életből teljes mértékben kivonultam, 2010 óta sem a budaörsi Fidesz-szervezetben, sem regionális vagy országos rendezvényen nem vettem részt. A 2018. évi parlamenti regisztráció lezárásakor a tagságomat formálisan is felfüggesztettem, szüneteltetem. Számomra soha nem okozott problémát a pártoktól független döntések meghozatala, hiszen korábban a budaörsi helyi közéletben, vagy akár országos kérdésekben is, ha a nemzetiségi nézőpont a mindenkori politikai szempontokkal ütközött, számomra a német identitásom volt a meghatározó. Ezt egyértelműen bizonyítja az utóbbi négyévi parlamenti szószólói tevékenységem is, melynek során valamennyi ellenzéki frakcióval és független képviselővel rendkívül jó szakmai és korrekt emberi kapcsolatokat alakítottunk ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
800 millió eurós bírságot kapott az Audi

800 millió eurós bírságot kapott az Audi

"Ha nem rúgnak ki, megvan a műtét" - mondta a szívsebész, akinek a betege meghalt

"Ha nem rúgnak ki, megvan a műtét" - mondta a szívsebész, akinek a betege meghalt

Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Ha ez így folytatódik, senkinek nem éri meg almát termelni - figyelmeztetnek a gazdák

Ha ez így folytatódik, senkinek nem éri meg almát termelni - figyelmeztetnek a gazdák

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Azt ígérik, marad az ingyenes oktatás a Corvinuson

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett