szerző:
G. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem a lázadást követelő politikusok mondták a legradikálisabb követelést a Kossuth téren szombat este, hanem az MSZP elnöke, aki teljes egységet kért az EP-választásra. Vagy ezzel Tóth Bertalan már a pártok egymással szembeni versenyét nyitotta meg? A Kossuth téren mindenesetre bárki hallhatta, hogy az összeborulás ellenére az ellenzék csak a célban ért egyet, az eszközben már nem.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Egy az egy ellen

– így foglalta össze a többi ellenzéki párttal szembeni követelését Tóth Bertalan utolsó előtti felszólalóként a Kossuth téren, és ezzel sikerült mindenkinél nagyobbat mondani. Az MSZP elnöke ugyanis már az EP-választásra egységbe fogná össze a pártokat. Eddig minden pártvezető azt mondta: májusban külön, októberben együtt. Legutoljára Fekete-Győr András nyilatkozott így a hvg.hu kérdésére. Vagyis minden közös harciasság ellenére mérkőzzenek meg az ellenzéki pártok egymással az Európai Parlament magyar mandátumaiért. Azon a választáson ugyanis a szabályok nem büntetik az egymással szembeni küzdelmet. Az őszi önkormányzati választásokon jöhet aztán az összefogás, a ki-ki-meccs a hatalom jelöltjével.

Az MSZP elnöke tehát vagy már májusra egységlistát állítana, vagy ezzel a követeléssel akar bevágódni a kormányellenes tüntetőknél. A demonstráción elhangzott beszédekből ugyanis két dolog derült ki:

  • minden párt felfogta, hogy az utcára vonulók az összefogást várják el tőlük,
  • de ők azért politikusok, hogy a saját politikai közösségüknek szerezzenek előnyt.

Az együttes kiállás nem jelenti azt, hogy ne lenne mindenkinek saját érdeke. Már a helyzet értékelése sem volt teljesen azonos.

©

Míg a DK, a Jobbik és a Momentum politikusai a tettek szükségességéről beszéltek párpercesre szabott szónoklataikban, addig a Liberálisok, az MSZP és a Párbeszéd képviselője közös politikai cselekedetet sürgetett. Ebből a mezőnyből is kilógott az LMP, amelynek nevében Csárdi Antal beérte annyival, hogy a rabszolgatörvény eltörlését követelje, a jogszabály káros következményeire hívja fel a figyelmet. Nem volt lényegesen radikálisabb Hadházy Ákos sem. A volt ökopárti képviselő arra kért mindenkit, hogy az európai ügyészséghez csatlakozáshoz gyűjtsön aláírásokat, és ezzel bizonyítsa rátermettségét az önkormányzati választások előtt. Egyfajta előválasztás lenne ez a kisebb településeken.

Az ellenzék egy része úgy gondolja, hogy a választások megfelelő lehetőséget teremtenek Orbán rendszerének megdöntésére.

A legtisztábban Bősz Anett mondta ezt ki. A Liberálisok független képviselője azt magyarázta, hogy az ellenzék egy választáson, egyetlen napon véget vethet a NER-nek, és helyreállíthatja a demokráciát. Mindeközben Donáth Anna beszélni sem igen volt hajlandó, mert szerinte most cselekedni kell. A Momentum politikusa azt nem magyarázta el, hogyan. Jakab Péter arra szólított fel mindenkit, hogy a most utcára kerülő új kormányplakátok kreatív rongálásával és átírásával üzenjenek a hatalomnak. A nemzeti ellenállás konzultációját indítaná el így a Jobbikkal. A legradikálisabb pedig Molnár Csaba volt a DK részéről, aki azt mondta, a lázadó népet nem köti Orbán illiberális alkotmánya (a kormánysajtó idegrángása garantálható). A politikai különbségeket pedig a helyzet felülírja: nem azt kell nézni, mi volt a múltban, hanem hogy mit tesznek a jelenben.

A Kossuth téren nem lehetett kivenni, hogy a tömeg azonnal ítéletet is mondott volna a különböző politikusi víziókról. A demonstrálókat pillanatnyilag csak az egység foglalkoztatja, az kapja a legnagyobb tapsot, aki a legnagyobb átéléssel örül a többiek jelenlétének. Tóth Bertalan javaslata ilyen téren taktikai húzás is lehetett.

Főleg annak ismeretében, hogy továbbra sincs politikai realitása a közös EP-listának, és különösebb hozadéka sem lenne.

Az ellenzéknek egy közös lista felállításához előre döntenie kéne a köztük lévő erősorrendről. Egy viszonylag friss kutatás négy mandátumot jósolt a Jobbiknak, minden más pártnak egy-kettőt. Akkor az első tíz helyből Sneider Tamásék jelölhetnek ki majd négyet? Hova kerül az LMP embere vagy a Momentumé a listán? Hogyan számolják ki a helyeket abból kiindulva, hogy végül a jelenlegi kilenc EP-képviselőt küldheti az ellenzék? És ha kevesebbet? Tóth Bertalan ötlete egyetlen esetben lehet megvalósítható, ha csak pártokon felüli embereket jelölnének. De akkor meg miért kellene a pártok összefogása? Akkor elég lenne az eltűnésük.

Tóth részéről a hülyeségnek tűnő ötlet bedobása akár okos húzás is lehet. Tudja, hogy nem lesz belőle semmi, de az MSZP ezek után azzal kampányolhat, hogy ők megpróbálták az egységet, amit a nép követelt. Ők az ellenzéki összefogás igazi pártja. (És a Fidesz is örülhet, hogy az ellenzék újra posztokról kezd végtelen egyeztetésbe.) A másik oldalon a DK be is érheti azzal, hogy a lázadásról csak szavakban beszél. A párt keménymagja hasonlatos az Orbán-drukkoló mélyfideszesekhez. Az üzenetek területén számukra semmi sem lehet elég radikális. Ha pedig erre ugrik a kormány és médiája, annál jobb. A hangzavarban ők akarnak a leghangosabban kiabálni.

A Jobbik és a Momentum már más helyzetben vannak, nekik bizonyítani kell, hogy a lázadáshoz szükséges tetteket is ismerik. A plakátrongálás ehhez kevés lesz, a füstbomba úgyszintén. Ez a két párt állhatott talán legnehezebben fel a közös ellenzéki színpadra, hiszen nehezen közösködhet az utcán túl másban. Ráadásul az önkormányzati választások legfontosabb meccsében is mellékszerepbe kényszerülnek: a Jobbik és a Momentum érdemben aligha szólhat bele a főpolgármesteri meccsbe.

Az ellenzéki egység látványos képeket produkált szombaton. A szavak szintjén már más a helyzet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

Kézilabda-vb: visszatért és játszik a válogatott kulcsembere

Kézilabda-vb: visszatért és játszik a válogatott kulcsembere

Szerdára megint befedi az országot a hó

Szerdára megint befedi az országot a hó

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót