Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Állásfoglalást akar kikényszeríteni Tarlós Istvánból a túlóratörvény miatt Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, zuglói polgármester. Bosszantja, hogy Botka Lászlónak jutott előbb eszébe a túlóratörvény alkalmazását tiltó önkormányzati határozat, de a következő testületi ülésre ő is beterjeszt egy ilyen javaslatot. Karácsony – nem túl nagy meglepetésre – pénteken bejelentette, indul a főpolgármester-jelölti előválasztáson. Interjú.

hvg.hu: Miért csak péntek este jelentette be, hogy főpolgármester-jelölt lenne? Nyílt titok volt, hogy ambicionálja, már az országgyűlési választás előtt is mondták, hogy tulajdonképpen ez a valódi célja.

Karácsony Gergely: Akkor döntöttem el, hogy indulok, amikor sikerült megállapodni egy olyan politikai menetrendről, ami biztosítja azt, hogy az önkormányzati választásra egy, a budapestiek által kiválasztott érdemi kihívója legyen Tarlós Istvánnak. Ezt a kétlépcsős előválasztás lehetővé teszi, az esélyes kihívót nem politikai alkukkal választják ki a pártvezetők.

hvg.hu: A kétlépcsős előválasztásnak mi értelme van, miért nem elég egy? Nem fullad bohóckodásba az egész?

K. G.: Nem, inkább valódi versenybe fordul, ami csak erősíti Tarlós István kihívóját. Elindult egy olyan gondolkodás, ami jellemzően a baloldali pártok erőforrásaira épített volna, és számomra pozitív meglepetés volt az LMP által támogatott Puzsér Róbert nyitottsága arra, hogy egy más típusú előválasztásban részt vegyen, aminek a feltételeit meg kell teremteni. Nekem az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltjeként nem probléma, ha MSZP-s pártirodákban zajlik a választás, de egy távolabbról érkező jelölt joggal kérheti, hogy egy független szervezet bonyolítsa azt le. Jelenleg nincs kiválasztott szervezet, de van olyan civil aktivizmus, ami képessé tehető arra, hogy ezt júniusban megcsináljuk. Először a baloldali ellenzék választ jelöltet, aki aztán összeméri az érveit és támogatottságát Puzsérral, de lehet, hogy másokkal is. Világos, átlátható, demokratikus folyamat ez, a technikai részleteket pedig időben kidolgozzuk.

hvg.hu: Mi a legitimációs határ? Egyes félelmek szerint fideszes szavazók meghekkelik a választást.

K. G.: Bár a Fidesztől minden kitelik, a baloldal által szervezett előválasztáson nincs küszöb. Ha elmegy több ezer szavazó, azzal már elégedett lennék. A Puzsérral való megállapodás arról szól, hogy a júniusi választáson 50 ezres lesz az érvényességi küszöb, ami a nemzetközi részvételi átlagnak megfelelő.

hvg.hu: Van vészforgatókönyv arra, ha nem megy el annyi ember, vagy akkor mindenki elindul?

K. G.: Akkor senkit sem kötelez az előválasztás, de azt gondolom, politikai értelemben így is, úgy is megkerülhetetlen lesz az eredmény. Erős visszajelzés lesz arra, kinek milyen támogatottsága van, de szerintem júniusra el lehet érni ekkora mozgósítást.

hvg.hu: Kívülről úgy tűnik, hogy jött egy kívülálló, és elkezdett diktálni.

K. G.: Demokráciában mindenki diktál, a politikai súlyát pedig a választók döntik el. Fontos, hogy egy ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével, Tarlóssal, ez a célja és értelme az előválasztásnak, amit meg akarok és meg is fogok nyerni, hogy utána legyőzzük Tarlóst, és kiszabadítsuk a fővárost a Fidesz fogságából, és visszaadjuk a szabad Budapestet a szabad polgárainak. Arra számítok, hogy az ellenzéki egység az EP-választás után alakulhat ki.

hvg.hu: De nem lesz teljes ellenzéki egység.

K. G.: Szombaton a Kossuth téren én azt láttam, hogy a választóknál már van egység. Azt majd én intézem, hogy a pártoknál is legyen.

hvg.hu: A Momentum saját jelöltet keres, mert sem önt, sem Puzsért nem tartja megfelelőnek, a Jobbik is más támogat.

K. G.: Szeretettel várjuk a júniusi előválasztáson a Momentum jelöltjét is. Az ellenzék az elmúlt hetekben kiválóan vizsgázott együttműködésből. Azt gondolom, mikor nem egy tüntetés, hanem egy önkormányzati választás sikeréről van szó, még jobban fognak vizsgázni. Ahhoz, hogy a 23 kerületben jó jelölt legyen, minden pártra szükség van.

hvg.hu: Jobbikra is?

K. G.: Budapesten egyelőre nem tudok ilyenről, de van olyan vidéki nagyváros, ahol egy jobbikos indulna, és a legmesszemenőbbekig támogatom, hogy közös jelölt legyen. Nem értek egyet minden ellenzéki szereplő nézeteivel, akivel adott esetben együtt kell működni, de ez nem változtat azon a tényen, hogy ebben a politikai rendszerben csak ellenzéki egységnek van győzelmi esélye. Egy az egy ellen. A mostani tüntetéseken az a nóvum, hogy az összes ellenzéki párt egyszerre hívja utcára az embereket, és mintha kezdene értékszintézis is kialakulni a pártok között. A Jobbik szavazói is változást akarnak az országban, változást Budapesten, szükség van rájuk.

 

©

hvg.hu: A szombati tüntetésen azért kiderült, hogy az összeborulás ellenére a pártok csak a célokban értenek egyet, az eszközökben nem. Hogy lesz ebből egység?

K. G.: Pár hónapja el tudta volna képzelni, hogy az összes ellenzéki párt, szakszervezet és civil mozgalom egy színpadon áll? Innen nincs visszaút, és ne is legyen. Megjegyzem, én már 2011-ben is erről beszéltem.

hvg.hu: Önt decemberben nem nagyon lehetett látni a tüntetéseken.

K. G.: Pedig minden tüntetésen kint voltam.

hvg.hu: Ennek ellenére többen hiányolták.

K. G.: Nem tolakodtam az első sorba. Most ez nem az én időm volt, hanem a parlamenti képviselőké, hiszen az ellenállás a parlamentben kezdődött. Végtelenül büszke vagyok a Párbeszéd képviselőire, Szabó Tímeára és Tordai Bencére. A szombati tüntetésen pedig már én voltam az utolsó beszélő – igaz, betartva a megállapodást, hogy nem kampányolok, és nem leszek hosszabb 75 másodpercnél.

hvg.hu: Botka László szegedi polgármester húzott egy látványosat: határozatban tiltatja meg az önkormányzati cégeknél a 400 órás túlórát.

K. G.: Bosszús voltam, hogy nem nekem jutott eszembe elsőként. A soron következő zuglói képviselő-testületi ülésen én is be fogok terjeszteni egy hasonló javaslatot. És állásfoglalást fogunk kikényszeríteni Tarlósból is, derüljön ki, ő kinek az oldalán áll: a "gazdái" vagy a budapestiek oldalán.

hvg.hu: A miniszterelnök-jelöltségben is Botkát követte, a sorrendiség stimmel.

K. G.: Akkor is, most is szeretnék együttműködni Botkával, és a többi ellenzéki városvezetővel. Amúgy, sajnos, az önkormányzati intézményeknél általános gyakorlat, hogy a vezetők nem mindig adják ki a valódi túlmunkáért a megfelelő béreket, hanem bértartalékba rakják, és ők akarják elosztani. Szeretném, ha olyan iránymutatást is adnánk az intézményvezetőknek, hogy a túlórát ki kell fizetni.

hvg.hu: Miért nem lépte meg eddig?

K. G.: Mi megtettük Zuglóban: folyamatosan jeleztük az intézményvezetőknél, hogy ha például egy óvodában beteg az óvónő és valaki helyettesíti – tehát túlórázik –, akkor azt ne más jogcímen, hanem túlóraként fizessék ki.

hvg.hu: Azzal, hogy az előválasztáson elindult, elvesztette Zuglót, ezzel tisztában van?

K. G.: Ez volt számomra a legsúlyosabb dilemma, ezen gondolkodtam sokat, ez tűnhetett bizonytalankodásnak. Nem fogom elveszíteni Zuglót, így soha nem fogalmaznék, de most el kell engednem, hiszen ha főpolgármester-jelölt leszek, akkor nem tudok kerületi polgármester-jelölt lenni.

hvg.hu: Ha nem lesz főpolgármester-jelölt, akkor sem tud polgármester-jelölt lenni. Szocialisták azt mondják, ha kikap Horváth Csabától, akkor rém kínos lenne önt indítani Zuglóban; ha állva marad, és Puzsértól kap ki, akkor az időből csúszott ki, ugyanis a jelölteket március közepén megnevezik. És akkor még ott a C verzió, hogy Tarlóstól kap ki.

K. G.: Épp elég kockázatot vállaltak a budapestiek, ideje, hogy vállaljon valaki kockázatot értük is. Igaz, én háromszor vállalom, hogy megméretem magam. Mind a hármat meg is fogom nyerni.

hvg.hu: A Mediánnál megvan még az asztala?

K. G.: Nincs, évek óta nincs.

hvg.hu: Puzsér Róbert elvitte a Sétáló Budapest szlogent, Horváth Csaba korábban ingyen-BKV-t ígért. Önnek mi lesz a legerősebb mondata?

K. G.: Jó példák arra, hogy felelős ember inkább legyen óvatos az ilyen „mindent vivő”, PR-szagú szlogenekkel, ez nem az én világom. Az ingyen-BKV nem realitás, de a díjakat jelentősen csökkenteni kell, miközben a közösségi közlekedés presztízsét növeljük. A Sétáló Budapest filozófiájában rokonszenves, de ebben nem merülhet ki egy fővárosi program. Mert a séta nem csak közlekedési kérdés, nagyon rossz a városszerkezet is. Szóval, én ennél összetettebbnek, sokszínűbbnek, izgalmasabbnak látom a fővárost és a teendőket is, szóval, ilyen felületes szlogenekkel nem fogok hülyét csinálni magamból.

 

©

hvg.hu: Kész a programja?

K. G.: A programom a kampány végére lesz kész, mert ez nemcsak az én programom lesz, hanem minden budapestié: részvételi programalkotást szeretnék, amelyben a szakmai szervezetek és a polgárok is elmondhatják a véleményüket. De már ezen a héten elkezdem bemutatni az én ötleteimet.

hvg.hu: Mi az első pont?

K. G.: Ha nem baj, most nem lőném le a poént.

hvg.hu: Akkor mi a második?

K. G.: A lényeg az emberközpontú város, a zöld Budapest. Sok mindent meg kell változtatni, hogy a város emberi léptékű legyen, ne fulladjunk meg, hogy ne kelljen senkinek az utcán élnie. És beleállok pár olyan dologba is, ami nem lesz népszerű, de elkerülhetetlen ahhoz, hogy jobb legyen az élet Budapesten.

hvg.hu: Mi az, amit Zugló után fővárosi szinten is megvalósítana?

K. G.: A szociális gondoskodásban tudtunk a legmesszebb elmenni. A ciklus végéig Zugló összes jelentős közparkját és közösségi terét felújítjuk. Nemzetközi díjat nyertünk a közbiztonságot jelentősen javító közösségi rendészeti programunkkal. Egy elidegenedett, elmagányosodott társadalomban várost vezetni nekem első sorban közösségépítésről szól. Közterek, közbiztonság, szolidaritás. Ezt a szemléletet biztosan hozom Zuglóból Budapestre.

hvg.hu: Van, aki szerint nagy volt önnek a kabát Zuglóban. Több tervet MSZP–Fidesz-összefogással fúrtak meg, és még az olyan jelentéktelenebb ügy sem ment át elsőre, hogy hol legyen az ARC plakátkiállítás.

K. G.: Más politikai kultúrát képviselek, mint a régi generációs pártok, volt az MSZP-vel is konfliktusom. Ám minden konfliktust Zugló érdekeiért vállaltam – és a többségükben végül az lett, amit én akartam. Az ARC esetében is – ami első körben csak ezért nem ment át, mert a nyári szünetben hiányzott két szocialista képviselő. Arra készülök, hogy sok konfliktust fogok vállalni Budapest és a budapestiek érdekeiért is. Elég makacs vagyok, ha valamit akarok, az általában elérem. Testületi többség nélkül persze pokoli nehéz, lett is néhány ősz hajszálam, de így is komoly eredményeket értünk el.

hvg.hu: Van, aki ezt vitatja, azt mondja, hogy nem voltak igazán komoly fejlesztések.

K. G.: Zuglóban több fejlesztés volt az elmúlt 4 évben, mint korábban bármikor. A közparkok mellett csak ezen a nyáron 14 óvodát és bölcsődét újítottunk föl részben vagy egészben, bevezettük az ország legkorszerűbb szociális támogatási rendszerét, pályázatokat nyertünk, uniós forrásból innovatív bérlakások épülnek. Büszke vagyok ezekre az eredményekre. Van rutinom a kisebbségi irányításban, de arra készülök, hogy az ellenzék egységesen fellépve megnyeri Budapestet, de vannak olyan fideszes polgármesterek, akiknek a bukását egy kicsit sajnálni is fogom.

hvg.hu: Pokorni Zoltánra gondol?

K. G.: Nem mondok neveket, mert ezzel mindkettőnket nehéz helyzetbe hoznám. Az alkalmatlan fideszes polgármesterek amúgy is többségben vannak, és mindannyian részesei egy olyan rendszernek, ami Budapestnek hátrányos.

 

©

hvg.hu: Hogyan tud Tarlós Istvánnal versenyezni? Sorra jelentik be a nagy fővárosi beruházásokat, javul az együttműködés a kormánnyal, nincsenek korrupciós ügyei.

K. G.: Ha valaki 9 éve vezeti a várost, nem az a fontos, mit ígér, hanem az, hogy mi történt a főpolgármestersége alatt. Elismerem az igyekezetét, és tudom, hogy az előző ciklusban rossz volt a viszonya a kormánnyal. Most nagyon rá akarták venni az indulásra, hirtelen kisimultak a ráncok, beígértek sok száz-1000 milliárdos fejlesztést, de kizártnak tartom, hogy az mind megvalósul – függetlenül a főpolgármester és a miniszterelnök személyétől. Olyan gigaprojektekkel jönnek, mint az, hogy a vasútvonalak föld alatt kötik össze, miközben a Thököly úton reggel dugóban állnak a buszok. Elismerem, Tarlós első négy évében komoly fejlesztések voltak, főként a Vitézy Dávid vezette BKK-nak köszönhetően.

hvg.hu: A BKK-t Tarlós István meg akarja szüntetni, elégedetlen volt Vitézyvel is.

K. G.: Pedig a 2014-es győzelmét jelentős részben Vitézynek köszönheti. Tarlós Istvánnak és a Fidesznek mások a prioritásai, a közösségi közlekedést nem kezeli kellő súllyal, pedig egy ilyen városnál messze ez a legfontosabb téma. Ennek fejlesztésére volna szükség ahhoz, hogy Budapest levegője ne olyan legyen, mint egy kínai vagy indiai városnak.

hvg.hu: Mi Tarlós István gyenge pontja?

K. G.: A Fidesz.

hvg.hu: De ő független főpolgármester.

K. G.: Hollik Istvánhoz képest ő tényleg egy autonóm személyiség, de ahhoz képest, amit Budapest megkövetelt volna, nem az. A legnagyobb probléma az, hogy az elmúlt 9 évben Budapest költségvetése kevesebb mint a felére esett vissza, elveszítette az autonómiája, vagyona, bevételei jelentős részét.

hvg.hu: Ahogy a többi település is.

K. G.: És ez mentség? És Tarlós István szóvá tette ezt? Vagy azt, hogy elvitték és beépítik a Ligetet, hogy az állam olyan beruházásokat valósít meg, amik szembemennek a közgyűlés által elfogadott stratégiával? A kormány még a hitelfelvételhez szükséges a bankgaranciát is megvonta, mikor jó beruházásként olcsó, de jó minőségű buszokat vásárolt volna Budapestnek.

hvg.hu: Ő harcolt a kormánnyal.

K. G.: Tarlós olyan, mint a Monty Python Fekete Lovagja: a kormány levágta mindkét kezét és lábát, most azt mondja, kiegyeztek döntetlenben. Az igyekezetét nem vonom kétségbe.

hvg.hu: Ön mennyivel volna hatékonyabb a Fidesz kormánnyal szemben?

K. G.: Fideszes főpolgármesterrel nem lehet változtatni azon, hogy Budapestet rövid pórázon tartja a kormány, és kuncsorogni kell fejlesztési forrásokért, mert nincs meg a politikai ereje ahhoz, hogy ezekkel szembeszálljon. A kampány után Tarlóst zárt ajtók mögött újra előszobáztatná a miniszterelnök, ahogy megtette már többször is.

hvg.hu: Egy ellenzéki főpolgármester hogy változtathat ezen?

K. G.: Ki érte el, hogy ne legyen Magyarországon internetadó?

hvg.hu: Az utca.

K. G.: Na látja. Ha a budapestiek választanak egy őket képviselő főpolgármestert – aki ebből a szempontból csak ellenzéki lehet –, akkor az olyan súlyt tud adni, amivel élni kell, és amivel sokkal nehezebb szembe menni. Zárt ajtók mögött ezt a meccset csak elveszíteni lehet, Tarlós István az összeset el is vesztette. A valóság és az ígéretet közti kontraszt miatt ráadásul ezeket az ígéreteket senki sem tudja komolyan venni.

hvg.hu: Tarlós azt mondja, ha nem teljesül az, amiben megállapodott Orbán Viktorral, lemond.

K. G.: Ez az ígéret a budapestieknek? Hogy majd jól lemondok? Ne vicceljünk már!

hvg.hu: Milyen EP-választási eredménytől lesz magabiztos?

K. G.: Magabiztos nem ettől leszek, hanem attól, ha látom, hogy Budapesten megindult a változás. Szerintem reális cél, hogy a Fidesz a szavazatok kevesebb mint felét kapja meg. Az ellenzéknek közös stratégiát kell kialakítani a szavazók mozgósítására, amire a Fidesz biztos sokat fog költeni. Komoly kihívás előtt állunk: a tüntetéseken megélték az egység élményét, ami az EP-választáson sérülni fog, ha egymással rivalizáló listák alakulnak ki. Ráadásul a külön ellenzéki listák biztosan kevesebb mandátumot hoznak, mint egy közös indulás.

hvg.hu: Rajta lesz az MSZP–Párbeszéd listáján, akár listavezetőként?

K. G.: Ha megnyerem az előválasztást, a teljes ellenzéki egységet kell létrehoznom. Azt nem tudom megtenni úgy, hogy kizárólag a saját pártom vagy a pártszövetség mellett kampányolok. Listavezető biztosan nem leszek.

hvg.hu: Ez a saját döntése volt, vagy a szocialisták akadályozták meg, hogy listavezető legyen?

K. G.: Az enyém. Volt egy olyan forgatókönyv, hogy egy megválasztott ellenzéki főpolgármester-jelölt jó húzónév lehet a listán, de ez nem a győzelemre optimalizált sakkjátszma. Főpolgármesterként nekem nemcsak az ellenzéki, hanem adott esetben fideszes szavazókat is kell képviselnem. Erre a szerepre tudatosan készülök.

hvg.hu: A párbeszédes jelölt hányadik helyen lehet? Második, de leginkább a harmadik hely juthat.

K. G.: Ez még nem dőlt el.

hvg.hu: Miért közösen indulnak, hiszen Jávor Benedek más frakcióban ül, mint a szocialisták.

K. G.: A magyar Parlamentben is külön frakcióban ülünk, ebben semmi problémát nem látok, a zöldek és a szociáldemokraták között nincs áthidalhatatlan különbség.

hvg.hu: Meglehet a 15 százalék, vagy most búcsúzik a Párbeszéd az EP-képviselőjétől?

K. G.: Itt bonyolultabb a számítás ennél, de a lényeg: nem búcsúra készülünk.

hvg.hu: Jávor Bence marad az EP-képviselőjelölt?

K. G.: Szerintem igen, de erről a küldöttgyűlésünk dönt. Nagyon sokra tartjuk a munkáját.

 

©

hvg.hu: Arra számít, hogy majd ön mögé áll be az LMP és a Jobbik, Puzsérék viszont állítólag arra, hogy olyan rosszul szerepel az MSZP–P az EP-választáson, hogy mindenki inkább mögé áll.

K. G.: Szerencsére ezt a kérdést majd eldöntik a választók, nem úgy látom, hogy a Jobbik és az LMP talajvízként törne fel.

hvg.hu: Azért a Párbeszéd sem büszkélkedhet.

K. G.: De igen. A legutóbbi felmérés 3 százalékot mért nekünk. És ami fontosabb: az egyik motorja vagyunk az egyre erősödő társadalmi-politikai ellenállásnak. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy önálló parlamenti bejutáshoz szükséges szavazótábort építsünk.

hvg.hu: A stabil 5 százalékig tart a szövetség az MSZP-vel?

K. G.: Nem, ez nem erről szól. Megfelelő politikai súlyt akkor lehet képviselni, ha nem kell mentegetőzni amiatt, hogy azért indul valakivel a választáson közösen, mert önállóan nem jutna be. Ha az ellenzéket megosztó stratégiánk lenne, még az LMP-ben politizálnék. De nem ott vagyok.

hvg.hu: Hogy állnak a tárgyalások az MSZP-vel a fővárosi kerületekről? Úgy hallottam, inkább egy, mint két helyet kaphatnak, a fix induló V. Naszályi Márta az első kerületben.

K. G.: Eggyel nem érjük be, de szerintem erről meg tudunk állapodni. Az ellenzéki tárgyalások most sokkal jobban állnak, mint a 2014-es választás előtt, a kérdés, mikor lesz teljes körű ellenzéki megállapodás. A kép valószínűleg az EP-választás után tisztul ki, de szeretném, ha márciusban már kontúros lenne.

hvg.hu: A DK nem okozhat meglepetést? Gyurcsány Ferenc elég jól tárgyalt az országgyűlési választás előtt, jobb körzetarányokat alkudott ki, mint ami a választási eredmény alapján indokolt lett volna.

K. G.: Ezzel egyetértek, de az eddigi ismereteim szerint a kerületi polgármester-jelöltekről egy teljesen méltányos megállapodás kezd kirajzolódni. A kérdés, mi lesz azokkal a pártokkal, amelyekkel nincs tárgyalás, vagy még csak az elején tartunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A biztonságos netezésről szóló társasjátékot adott ki a Microsoft, itt letöltheti

A biztonságos netezésről szóló társasjátékot adott ki a Microsoft, itt letöltheti

Duma Aktuál: Feszül a duci slim fit a Fidesz-vezérkaron, csak Németh Szilárdon tart ki a sátorvászon

Duma Aktuál: Feszül a duci slim fit a Fidesz-vezérkaron, csak Németh Szilárdon tart ki a sátorvászon

Klórozott csirkék: Boris Johnsonnak választania kell az EU és az USA között

Klórozott csirkék: Boris Johnsonnak választania kell az EU és az USA között